Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (27 martie – 2 aprilie 2017)

Știrile săptămânii: Ionaș visează că plouă, premiera mondială laVisions du Réel, Festivalul internațional de film de la Nyon; Andi Vasluianu in Far from here: ar trebui ca oamenii sa vada acest film ca sa invatam sa nu ne indepartam de noi insine; Începe cea de-a șasea ediție a caravanei „Zilele Filmului Românesc” – 10 ani de la Palme d’Or, 10 ani de caravană de film românesc; Transilvania Pitch Stop se extinde: Eurimages oferă un premiu de 20.000 de euro; Cinepolitica 2017: de la ascensiunea extremei drepte în Franța la protestele anti-Putin din Rusia.

Ionaș visează că plouă, premiera mondială laVisions du Réel, Festivalul internațional de film de la Nyon

Documentarul Ionaș visează că plouă, realizat în cadrul atelierului de film Aristoteles Workshop, a fost selectat la cea de-a 48-a ediție a Visions du Réel, Festival international de cinéma Nyon, unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din lume, în cadrul secțiunii Premiers Pas. Festivalul va avea loc în perioada 21- 29 aprilie, în Elveția.

Realizat de echipa formată din Dragoș Hanciu (regie), Ileana Gabriela Szasz (imagine) și Maria Bălănean (montaj/sunet), filmul a fost produs vara trecută la cea de-a unsprezecea ediție a atelierului Aristoteles Workshop și va fi prezentat la Nyon luni, 24 aprilie, de la ora 18:00, la Capitole Fellini.

Visions du Réel reunește anual peste 40.000 de iubitori ai filmului documentar și 2.000 de profesioniști acreditați. Secțiunea Premiers Pas, în cadrul căreia va fi prezentat documentarul Ionaș visează că plouă este dedicată filmelor de școală, prezentate în premieră internațională la acest festival, filme eligibile pentru premiul publicului tânăr.

Ionaș visează că plouă este al doilea documentar din cele patru produse anul trecut la Aristoteles Workshop care participă la un festival internațional de prestigiu, după Vasile, selecționat în martie pentru Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere, Finlanda și realizat de echipa formată din regizorul și directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie.

Ionaș visează că plouă. Povestea

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș, de unde drumul nu mai duce decât în pădure. În fiecare an, din iulie și până la începutul lui octombrie, Ionaș își petrece nopțile păzind, de unul singur, lanul de porumb de mistreții care amenință să-i distrugă agoniseala.

Pericolul cel mare este însă somnul. Ionaș știe că, atunci când doarme, nu este conștient de ce se întâmplă în jur, decât dacă visează. Conflictul se naște dintr-un tumult interior antrenat de visele recurente cu tatăl său. El crede că atunci când visează oameni care au murit, plouă. Iar ploaia aduce negreșit mistreții.

Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, pentru existența nocturnă a lui Ionaș este esențială. Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

Ionaș visează că plouă la Visions du Réel, în Elveția, este pentru mine o premieră de mai multe feluri“, spune Dragoș Hanciu, regizorul filmului, despre selecția de la Nyon. “Este prima oară când un film de-al meu este selectat într-un festival de calibrul acesta și prima oară când voi interacționa cu un public internațional. Premiera mondială la Visions du Réel este deja un câștig și totodată un merit al filmului. În continuare nu pot decât să sper că această selecție va avea efectul bulgărelui de zăpadă, deschizând drumul și către alte festivaluri. Sper să nu plouă”.

Dragoș a absolvit Regie de film, în 2015, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. În 2014 a realizat primul său documentar scurt, intitulat Brudina, film prezentat și premiat la mai multe festivaluri din România și din Europa, și nominalizat la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar la Premiile Gopo.

Pasionat de fotografie, atât de documentare, cât și de eseu, Dragoș a avut prima sa expoziție foto, numită Hometown, în mai, 2016, la München, la Die Galeria Faerberei.

Ionaș visează că plouă a fost desemnat cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2016, fiind câștigătorul premiului oferit de Farmexim în valoare de 2000 euro. Juriul internațional a fost format din Kumjana Novakova, cofondatoarea și directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo; Nicolas Feodoroff, programator și membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de la Marseille; Thanos Stavropoulos, programator și coordonator al Festivalului de film documentar din Salonic și Dan Curean, regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Visions du Réel, Festivalul internațional de film de la Nyon, Elveția

Înființat în anul 1969, dar numit Vision du Réel în 1995, festivalul a devenit repede unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar, nu doar din Elveția, ci din lume. An de an, în programul festivalului se regăsește o gamă variată de filme documentare și experimentale. Profesioniști din industria filmului se reunesc la Nyon pentru Doc Outlook Market. Scopul festivalului este de a arăta lumea așa cum este ea, cu bune și rele, și de a ieși din tipare. Festivalul prezintă o diversitate de puncte de vedere, puternic susținute și inspirate, lăsând totodată loc pentru corelarea de experiențe, reflecții și aspirații.

Aristoteles Workshop, la ediția a XII-a

Ateleierul de film documentar se va desfășura anul acesta între 3 iulie – 5 august, în satul Șiria, din județul Arad. Timp de cinci săptămâni, sub îndrumarea unui grup de experți si tutori de renume mondial, un grup de 12 participanți vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști internaționali.

Apelul la înscrieri pentru ediția Aritoteles Workshop din 2017 este acum deschis pe aworkshop.org.

Andi Vasluianu in Far from here: ar trebui ca oamenii sa vada acest film ca sa invatam sa nu ne indepartam de noi insine

Cunoscut și îndrăgit actor roman, Andi Vasluianu are unul dintre rolurile cheie în Departe de tine. Personajul lui, Victor, este patronul unei firme de construcții din România, care îi oferă un job Sofiei (Maria Dinulescu).

Este un bărbat workaholic, care are o firmă și face orice ca să îi meargă firma bine. E bizar că, de fiecare dată, bărbații, când e vorba de profesia lor, sunt foarte înțelegători. Când este vorba de profesia soției, nu mai sunt atât de înțelegători.”, spune Andi Vasluianu despre subiectul filmului. Despre Maria Dinulescu, partenera sa în film, Andi spune: “Știe foarte bine ce-și dorește, ce vrea, de la rol și de la viață. Personajul ei îi seamănă și James a simțit asta. Maria este o actriță foarte bună, care, până acum, nu a fost folosită la adevărata ei valoare”.

Coproducția româno-americană “Departe de tine / Far from here” se va lansa în cinematografele din România pe 31 martie.

Filmat atât în America, cât și în România, vorbit în engleză și română, filmul este regizat de James Pillion și îi are ca protagoniști pe actorul american Jonathan Ahmadi și pe actrița româncă Maria Dinulescu. În contrapunct cu personajul lui Jonathan Ahmadi îl regăsim pe Andi Vasluianu, în rolul unui om de afaceri din România. Din distribuția filmului mai fac parte: Maia Morgenstern, Gelu Nițu și Vasile Flutur, actor român stabilit la New York.

Filmul spune povestea lui Grant (Jonathan Ahmadi) și a Sofiei (Maria Dinulescu), un cuplu proaspăt căsătorit, ce dorește să-și formeze o familie. Schimbările din viața profesională a Sofiei îi fac să se mute din America la București, iar un an mai târziu relația lor ajunge în impas, bântuită de promisiunile făcute și nerespectate. Sofia este acum o ființă sigură pe ea și ambițioasă, iar Grant încearcă, fără succes, să-și scrie romanele. O tragedie lovește familia lui Grant, iar acesta trebuie să se întoarcă în America. Prinsă între carieră și povestea de dragoste pe care o trăiește, Sofia are de ales: pleacă împreună cu soțul ei pentru a-și construi o familie sau rămâne alături de șeful ei (Andi Vasluianu) pentru a-și dezvolta cariera în plină dezvoltare?

James Pillion este regizor, producător și fondatorul “Gyroscope Productions” – casa de producție de film cu sediul în Los Angeles. Născut și crescut în Australia, James are un masterat în film în cadrul prestigioasei New York Film Academy. El a produs și regizat mai multe scurt metraje și videoclipuri muzicale pentru artiști consacrați sau în devenire. “Departe de tine / Far from here” este primul film de lung metraj al lui James Pillion.

“Departe de tine / Far from here” este o producție Indie production (România) și Lunatic Films (Los Angeles, California). În România, filmul va fi lansat pe 31 martie de către Movie Production Entertainment.

Începe cea de-a șasea ediție a caravanei „Zilele Filmului Românesc” – 10 ani de la Palme dOr, 10 ani de caravană de film românesc

Comedii, premiere și filme premiate călătoresc în orașele din țară din martie până în iunie, în cadrul celei de-a șasea ediții a caravanei „Zilele Filmului Românesc”. Ediția din acest an marchează 10 ani de la caravana „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care a adus filmul premiat cu Palme d’Or în 15 oraşe din ţară, în 2007, și continuă să promoveze producţia autohtonă de film şi să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment.

Târgoviște dă startul caravanei Zilele Filmului Românesc 2017, cinci titluri putând fi vizionate la Muzeul de Istorie, în perioada 30 martie – 2 aprilie. Seria proiecțiilor continuă la Pucioasa (Centrul Cultural European, 4-6 aprilie), Fieni (Centrul Cultural, 7-8 aprilie), Vatra Dornei (Casa de Cultură ,,Platon Pardău”), unde filmele vor rula începând cu 6 aprilie, Cugir (Casa de Cultură, 24-26 aprilie). Caravana va ajunge și la Iași (10-14 mai) în cadrul ediției a 8-a a festivalului Serile Filmului Românesc și în alte orașe din țară în lunile mai și iunie. Programul actualizat poate fi urmărit pe siteul www.filmedefestival.ro/zfr

Titluri din program: „6,9 pe scara Richter”, r. Nae Caranfil; „Fixeur”, r. Adrian Sitaru;  „Inimi cicatrizate”, r. Radu Jude; „Două lozuri”, r. Paul Negoescu; „Afacerea Est”, r. Igor Cobileanski; „Bacalaureat”, r. Cristian Mungiu; „Sieranevada”, r. Cristi Puiu; „La drum cu tata”, r. Anca Miruna Lăzărescu; „Ilegitim”, r. Adrian Sitaru; „Anișoara”, r. Ana Felicia Scutelnicu; „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, r. Cristian Mungiu.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop și este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Parteneri locali: Muzeul de Istorie Târgoviște, Centrul Cultural European Pucioasa, Primăria Fieni, Primăria Municipiului Vatra Dornei prin Casa de Cultură ,,Platon Pardău” Vatra Dornei, Casa de Cultură Cugir, Festivalul Serile Filmului Românesc Iași.

Transilvania Pitch Stop se extinde: Eurimages oferă un premiu de 20.000 de euro

Festivalul Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017) a fost inclus de Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru co-producții, în lista selectă a celor zece festivaluri în cadrul cărora se va acorda Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro. Premiul va fi oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop (TPS), programul dedicat regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, inițiat de TIFF.

Transilvania Pitch Stop se extinde astfel la nivel internațional și va cuprinde două componente: o platformă internațională de co-producții, pe 9 și 10 iunie 2017, cu scopul de a descoperi și susține cele mai promițătoare proiecte de film semnate de cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din România, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Grecia, Turcia și Georgia, și un workshop de dezvoltare dedicat exclusiv regizorilor români și basarabeni. În cadrul workshop-ului din 5-8 iunie, vor fi selectate 5 proiecte pentru consultanță pe scenariu, training și susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri. Dintre cele 5, organizatorii vor decide care sunt cele care vor concura, alături de proiectele străine, pentru premiile TPS.

10-12 proiecte în dezvoltare vor fi prezentate profesioniștilor din industrie (producători, distribuitori, agenți de vânzări, reprezentanți ai fondurilor de film etc.) în cadrul platformei internaționale de co-producții TPS. Programul va cuprinde prezentări publice în fața potențialilor parteneri și finanțatori, întâlniri individuale și discuții aplicate pe proiectele selectate. Un juriu internațional format din experți și un reprezentant al Eurimages va decide câștigătorul premiului de 20.000 de euro.

„Faptul că Eurimages a decis să includă şi TIFF în cercul select al celor zece festivaluri europene unde acordă acest premiu este un semnal extraordinar pentru noi. E o apreciere a faptului că TIFF a dezvoltat în acești ani, pe lângă programul de filme, iniţiative şi proiecte importante care vizează stimularea co-producţiilor internaţionale, unde parteneri sunt producătorii români, găsirea unor noi module de distribuire a filmelor în regiune, dezvoltarea unui fond regional de film în zona Cluj/Transilvania și susținerea cineaștilor români aflați la început de drum”, declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Eurimages Co-production Development Award se acordă în cadrul festivalurilor de la Berlin, Rotterdam, Copenhaga (CPH:DOX), Sarajevo, Roma, Amsterdam (Cinekid), Tallinn, San Sebastian și Cartoon Movie (Bordeaux). Fondat de Consiliul Europei în 1988, Eurimages a sprijinit până în prezent 1834 de co-producții europene, cu suma totală de 545 de milioane de euro.

Regulamentul Transilvania Pitch Stop poate fi consultat aici: http://tiff.ro/transilvania-pitch-stop/regulament. Data limită pentru înscrieri este 27 aprilie 2017. Pentru a aplica, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu: https://vp.eventival.eu/tiff/2017

În 2017, programul dedicat industriei de film la TIFF va fi unul substanțial și va cuprinde și Transilvania Talent Lab (TTL), un workshop dedicat profesioniștilor implicați în managementul sălilor de cinema. Împreună cu Shorts TV, TIFF va organiza a doua ediție The Pitch, oferindu-le cineaștilor din zona Transilvania șansa de a câștiga o finanțare de 5.000 de euro pentru scurtmetrajul lor. Sub umbrela TIFF Industry vor fi organizate și masterclass-uri, dezbateri sau proiecții cu circuit închis pentru profesioniștii din industrie.

TIFF va fi, totodată, gazda proiectelor partenere LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, unde vor participa 16 regizori cu filme de debut și 4 producători europeni la început de carieră, și First Films First, un program de training intensiv, inițiat cu scopul de a sprijini tineri regizori din sud-estul Europei în demersul lor de a-și regiza primul lungmetraj.

Cinepolitica 2017: de la ascensiunea extremei drepte în Franța la protestele anti-Putin din Rusia

Un film care a încins spiritele pe scena politică a Franței la începutul unui an electoral este unul  din titlurile din competiția Festivalului Internațional Cinepolitica (20 – 23 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București). Patria e a noastră/ This Is Our Land , în regia lui Lucas Belvaux, spune povestea unei asistente medicale apolitice, care ajunge într-un mod neprevăzut se fie activistă în cadrul unei formațiuni ultra-naționaliste din Franța. Deși unicul ei scop era acela de a-și ajută comunitatea, Pauline va fi prinsă în vâltoarea xenofobiei şi demagogiei inoculate de doctrina partidului.

Producția a stârnit controverse, fiind pusă la zid mai ales de liderii Frontului Național francez și acuzată că urmărește defăimarea organizației chiar înainte de alegerile în care Marine Le Pen candidează cu șanse importante. Regizorul Lucas Belvaux își susţine cu tărie discursul, afirmând că filmul sau își propune să provoace o dezbatere obiectivă asupra populismului și a pericolului său uriaș, în niciun caz nu este un act de sabotaj sau propagandă. Filmul a fost deja prezentat în cadrul unor festivaluri importante și urmează cu siguranță un circuit global, într-un an fierbinte pentru statutul Occidentului.

Un  alt titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica este Putin pentru totdeauna? / Putin Forever?, un documentar realizat cu foarte mult curaj de Kiril Nenashev despre protestele din Rusia, care au avut loc în 2011 – 2012. În film se regăsesc imagini de arhivă extrem de importante, suprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoluție anti-Putin.

Probabil personalitatea și imaginea lui Vladimir Putin domină un clasament al celor mai influenți lideri ai planetei în momentul de față. Importanța deciziilor și strategiilor sale este covârșitoare pentru stabilitatea sau instabilitatea mondială. Dar totul pleacă din prezența şi dominația sa asupra propriului popor. Împachetată ca o formă de capitalism sălbatic pentru Occident, starea de fapt a societății ruse este ținută sub acelaşi obroc sovietic și kaghebist. Încercarea opozanților ideologiei lui Putin de a se exprima liber și de a protesta împotriva sistemului este un joc extrem de periculos iar finalitatea nu le-a fost până acum favorabilă contestatarilor: asasinate, detenții în închisorile federale, azil politic. Și mulți cred că așa va fi pentru totdeauna.

Putin pentru totdeauna? este un demers jurnalistic care va aduce publicului din România și o altă perspectiva asupra recentelor proteste naționale. Similaritățile, dar și diferențele, pot opri respirația.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din București.

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival/

Articole similare

Serile animate care te inspiră: Școli de Vară la Fundația Calea Victoriei

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (12 – 18 decembrie 2016)

Jovi Ene

Prima ediție a Târgului de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult