Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 decembrie 2017)

Știrile săptămânii: „120 BPM”, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017, din 26 ianuarie în cinematografele din România; Savoire faire și excelență franceză, în ianuarie, la TV5MONDE.

„120 BPM”, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017, din 26 ianuarie în cinematografele din România

Filmul eveniment „120 BPM/bătăi pe minut”, laureat cu Marele Premiu la Cannes și propunerea Franţei pentru premiile Oscar, va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018. Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii în perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii încă din ziua proiecției și totodată revelația ultimei ediții a festivalului.

„120 BPM” pornește de la fapte reale – acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Mișcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice.

Începută în Statele Unite și extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă și eficientă în Franța, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între pesoane de același sex și până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

În plină epidemie, grupul de acțiune „Act Up” s-a implicat în viața publică, combatând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societății și conștientizând opinia și autoritățile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament.

Dincolo de temă, „120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forță și vitalitate, de emoție și compasiune, fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în șir și considerat de revista Variety o înduioșătoare combinație între o poveste autobiografică plină de emoție și dramatism, un manifest politic și un erotism bulversant și copleșitor.

Filmul a primit recent „Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea celei mai prestigioase și influente comunități de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association – și este nominalizat la nu mai puțin de 6 premii Lumiere.

Regizorul filmului, Robin Campillo (55 de ani), a obținut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele și co-scenarist al unui alt mare succes francez, Palme d’Or-ul din 2008 de la Cannes, Entre les murs / The Class regizat de Laurent Cantet.

Lista cinematografelor în care va putea fi văzut filmul va fi publicată pe site-ul www.voodoofilms.ro și pe pagina de Facebook Voodoo Films în jurul datei de 10 ianuarie.

Sinopsis: Franța, începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical.

Filmul „120 BPM/bătăi pe minut” este distribuit în România de Voodoo Films și cofinanțat prin Programului Europa Creativă – Subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.


Savoire faire și excelență franceză, în ianuarie, la TV5MONDE

Haute couture, gastronomie, parfumuri, cristaluri…

… sau tot atâtea industrii în care Franța se distinge printr-un savoir-faire unic în lume.

O călătorie în inima unui tezaur al eleganței.

BACARRAT, DE LA LORRAINE À LA 5E AVENUE

Duminică, 31 decembrie, 20:30

O incursiune istorică și artistică în cea mai celebră manufactură de cristal din lume. Baccarat este numele unui mic oraș, situat în inima bastionului marilor meșteri sticlari din nord-estul Franței, care a devenit o marcă de prestigiu. Succesul său se bazează pe priceperea meșterilor de excepție.

LE CONCOURS : MEILLEUR OUVRIER DE FRANCE

Duminică, 7 ianuarie, 19:40

Cel mai bun ouvrier din Franța: titlul prestigios ce reprezintă excelența. În fiecare an, peste 400 de bucătari și tot atâția patiseri încearcă să ajungă la această recompensă unică în lume, simbolizată de gulerul albastru-alb-roșu. O incursiune de o lună în culisele concursului și îi întâlnim pe Laurent, Rémy și Julien. 

MOLINARD, COMME UN PARFUMEUR EN FRANCE

Duminică, 7 ianuarie, 20:30

A relata istoria Casei Molinard, din 1849 până în zilele noastre, înseamnă a evoca modul în care s-a transmis priceperea unei familii, în cea mai pură tradiție franceză. Molinard, o marcă construită în jurul calității parfumurilor sale, a performanței ținutei sale antreprenoriale și a spiritului de pionier.

VISITES PRIVÉES : LES DOIGTS DE FÉE DE LA COUTURE

Miercuri, 24 ianuarie, 15:00

Cu o istorie bogată și un savoir-faire recunoscut, couture-ul este un simbol al excelenței franceze. Descoperim spectacolul Métiers d’Art la Ritz, în compania lui Karl Lagerfeld, director artistic Chanel și stăm de vorbă în exclusivitate cu creatorul de modă Jean-Paul Gauthier.

Articole similare

Noutati in colectia Biblioteca Polirom: “Integrala prozei scurte”, Truman Capote

Jovi Ene

Concurs de manuscrise – Cât de frumos poate fi un oraș urât?

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 februarie 2019)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult