Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (14 – 20 noiembrie 2016)

album-de-familie-posterȘtirile săptămânii: Album de familie, câștigătorul premiului Heart of Sarajevo, din 25 noiembrie la cinema.

Album de familie, câștigătorul premiului Heart of Sarajevo, din 25 noiembrie la cinema

Album de familie, filmul care te face să-ți regândești rapid prioritățile în viață, intră pe 25 noiembrie în câteva cinematografe din țară, distribuit de Parada Film.

Voce marcantă a noii generații de regizori turci, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a câştigat cu filmul Album de familie, debutul lui în lung-metraj, France 4 Visionary Award, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, și trofeul suprem, Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2016.  Recent, filmul a fost primit cu entuziasm și de cinefilii din București, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Album de familie, o co-producție Turcia-Franţa-România, prezintă povestea unui cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani, care se pregătește să falsifice un album de familie al unei așa zise perioade de sarcină, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei și bebelușul pe care plănuiesc să-l adopte.

Trailer, aici: bit.ly/Trailer-Album-de-familie

Pe genericul filmului apar nume sonore ale cinematografiei autohtone: regizorul Călin Peter Netzer, producătorul filmului, și directorul de imagine Marius Panduru, care semnează imaginea. Rezultatul este rezumat de Variety: „Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii”. Iar regizorul nu se dezice: “Chiar și în Turcia, oamenii cred că e un film românesc făcut în Turcia, dar pot să înțeleg, există o tradiție în România a filmelor despre birocrație, mai mult decât în Turcia și bineînțeles că datorită lui Marius Panduru oamenilor le vine în minte mai ales Polițist, adjectiv.”, aflăm într-un interviu cu regizorul pentru Metropotam. Birocrația este însă doar una dintre temele atinse în Album de familie, filmul satiră socială absurdă care aduce aminte de stilul lui Roy Andersson.

“Fiecare poză spune o poveste, nu neapărat însă și toată povestea. Protagoniștii filmului Album de familie, netoți și duplicitari, se folosesc de fotografii mai mult pentru construcția amintirilor decât păstrarea lor. Chiar dacă pozele ajung în albume de hârtie, nu pe Instagram sau Facebook, debutul regizorul turc Mehmet Can Mertoglu rânjește superior la practica, care deși este exhaustivă rămâne veșnic eluziv filtrată, a documentării de sine.” (Variety)

Album de familie a fost filmat timp de cinci săptămâni în locație, în orașele Ankara și Kayseri. Protagoniștii poveștii sunt interpretați de doi actori foarte cunoscuți pe plan autohton. Şebnem Bozoklu este una dintre cele mai populare actrițe în Turcia, cunoscută pentru rolul din filmul “Cold” (regizat de Uğur Yücel), dar și pentru succesul de box-office “Niyazi Gul, the Galloping Vet”, în timp ce Murat Kılıç apare în “Once Upon a Time in Anatolia”, regizat de Nuri Bilge Ceylan, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes, în 2011.

Mehmet Can Mertoğlu a studiat literatura turcă în Istanbul, a publicat articole despre cinema în reviste şi a atras atenția criticilor de film cu scurtmetrajul proiectat în zeci de festivaluri Yokus / The Slope (2008), o viziune asupra vieții din perspectiva unui portar de spital. Pe viitor, tânărul regizor spune că și-ar dori să concretizeze un film cu un ansamblu de actori, în stilul lui Robert Altman. Până atunci, Album de familie intră, pe data de 25 noiembrie, în cinematografe din București, Constanța și Cluj

“De la bun început, încă de când scriam scenariul, știam voi filma așa, că ăsta va fi ritmul poveștii. Cinefilul din mine preferă filmele care lasă spectatorului libertate de gândire.”, spune regizorul (euronews.com).

O producție Kamara (Turcia), ASAP Films (Franța) și Parada Film (România), co-produs de ARTE France Cinema.

Articole similare

Noi Doi, regia Claudiu Mitcu, la TLVFEST

Delia Marc

Un nou proiect editorial Cartea Romaneasca: Seria de autor Gheorghe Craciun

Jovi Ene

Cartea în așteptare, o campanie socială și culturală a Grupului editorial ALL la Bookfest 2015

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult