Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (10 – 16 august 2015)

Un etaj mai josȘtirile săptămânii: Cel mai nou film semnat de Radu Muntean, din 18 septembrie în cinematografe; Filme românești în programul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară; Filmele documentare KineDok continuă în august. Încep proiecțiile din Oradea.

Cel mai nou film semnat de Radu Muntean, din 18 septembrie în cinematografe

Un etaj mai jos, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, va fi proiectat în cinematografele din România începând cu 18 septembrie. Lăudată de presa internațională, pelicula a avut premiera mondială în această primăvară, la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard.

Un etaj mai jos va putea fi văzut în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și a treia selecţie la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes, în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos_foto2Imediat după proiecţia de gală de la Cannes, presa internaţională a apreciat noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre Un etaj mai jos au avut cuvinte de laudă mai toate marile publicaţii de cinema ale lumii – de la „Variety”, „Screen Internaţional”, „The Hollywood Reporter”, „Positif” şi până la editorialiştii secţiunilor dedicate din „Le Monde” sau „Le Figaro”. Renumita revistă britanică „Sight & Sound” l-a plasat în topul celor mai bune 15 filme văzute la Cannes. „Un film foarte bun, dacă nu chiar revoluționar, despre – așa cum o sugerează și titlul – perspectivă și distanță”, remarcă „The Hollywood Reporter”, în timp ce „Screen International” îl descrie drept „un portret devastator al unui om slab și al societății pe care el o reprezintă, ambii rămași fără repere morale”.

Grație reacției entuziaste de la Cannes, Un etaj mai jos a fost achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

Un etaj mai jos este cel de-al patrulea lungmetraj la care Muntean colaborează cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est).

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

***

Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, în co-producție cu Les Films de l’Après-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst și Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Trailerul filmului poate fi urmărit aici.

Pagina de Facebook a filmului poate fi accesată aici .

Divan Poster resizeFilme românești în programul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară

Din selecția celei de-a șasea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară – care va avea loc în perioada 21 – 30 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate (județul Dolj) – fac parte 3 lungmetraje românești și 5 producții autohtone de scurtmetraj.

În urmă cu 40 de ani, regizorul Andrei Blaier lansa pe marile ecrane Ilustrate cu flori de câmp, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, și care va fi reluat mai târziu în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu.

Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la momentul lansării, Ilustrate cu flori de câmp va fi proiectat în cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.

Aliyah Dada (2015), în regia Oanei Giurgiu, prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. Proiecția va avea loc în prezența regizorului.

Multi-premiatul documentar observațional regizat de Alexander Nanau și produs de HBO, Toto și surorile lui (2014), spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri. Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, alături de un lung șir de unchi, vecini și consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școala și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

Reunite sub tema celei de-a șasea ediții a festivalului, “Drumuri și răspântii”, cele 5 scurtmetraje românești care vor rula la Divan Film Festival sunt: Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Calea Dunării (R. Sabin Dorohoi, 2014) – în prezența regizorului, There’s Nothing in this World (R. Andreea Vălean, 2015), 10 ore (R. Laura Mușat, 2015), Ela, Panda și Madame (R. Andrei Răutu, 2013).

Continuând parteneriatul început în 2014 cu Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, anul acesta Divan Film Festival va prezenta la Craiova, în Centrul Vechi, sâmbătă, 22 august, ora 20.00, spectacolul Harap-Alb?!.

Piesa este o adaptare liberă după Ion Creangă, în regia Mirelei Nistor, a Drama Club din Botoșani. Cu: Theodor Șoptelea, Sorina Băleanu, Paul Nistor, Ioana Nimigean, Codruț Andrici, Ionuț Siminiciuc, Ana Baciu, Ștefan Cojocariu, Radu Ganea, Serban Movilă, Laur Hurjui, Monica Chirilă, Pintilie Ioana, Georgiana Loghin, Ioan Ifrim, Ștefana Feciuc, Ruxandra Helici, Mădălina Aconstantinesei, Caterina Radu, Șerban Lzarovici. Coloana sonoră este realizată de Alexandra Bardan.

Prezentatorii celei de-a șasea ediții a Divan Film Festival vor fi actorii Iulia Verdeș și Dan Bordeianu.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Cover-generalarticolwebFilmele documentare KineDok continuă în august. Încep proiecțiile din Oradea

Platforma de distribuţie alternativă de film documentar KineDok continuă pe tot parcusul lunii august, cu documentare în 12 orașe din România. În cadrul proiectului, 12 documentare provocatoare din Europa Centrală și de Est sunt proiectate în peste 20 de locații non-convenționale în fiecare din țările participante (Cehia, Croația, Slovacia, Ungaria și România).

În România, KineDok a început deja din iulie, în galerii, în cluburi, în cafenele și mansarde locale, ca o formă colectivă de experimentare a filmului și ca o invitație la discuție cu cineaștii sau protagoniștii filmelor și cu experți din domeniu într-un mediu informal.

*

Programul pentru primele două săptămâni din august a fost deja detaliat aici. Către sfârșitul lunii, KineDok a pregătit doi invitați speciali, în București și, respectiv, Oradea:

Marți, 25 august, regizoarea Laura Căpățână-Juller va participa la proiecția filmului său, aici… adică acolo, începând cu ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

aici… adică acolo este un documentar despre copii şi părinţi, un documentar despre noi. Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş care au crescut cu bunicii. Părinţii lor lucrează în Spania, ca mulţi alţi români. Când au plecat, viitorul lor părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să construiască o casă în care toată familia să trăiască fericită. După mai mult de 10 ani, lucrurile nu s-au desfăşurat chiar aşa cum plănuiseră, iar casa cea mare este departe de a fi terminată.

După absolvirea Facultății de Jurnalism în 2004 și obținerea master-ului în Studii Media la Frankfurt/Sofia, Laura Căpățână-Juller a lucrat pentru o serie de publicații și agenții media din Germania și Elveția și a lucrat la variate documentare ca asistent de regie. Printre altele, a realizat reportaje pe teme culturale și sociale pentru Televiziunea Română. aici… adică acolo e primul său documentar de lungmetraj.

A doua jumătate a lunii august înseamnă și debutul proiecțiilor în Oradea, la Moszkva Cafe (str. Moscovei, nr. 8). Joi, 27 august, la proiecția Turneul de la Besence (ora 21:00), va veni chiar protagonistul filmului, primarul satului maghiar din titlu. Ignácz József a construit cu fonduri europene un teren de tenis într-o localitate care numără 126 de suflete și un șomaj de 98%. În deschiderea proiectului, în iulie, József a mai fost alături de noi, la București și Timișoara. Puteți urmări aici dezbaterea de la București. Documentarul este regizat de Kristóf Kovács.

În Arad, la toate proiecțiile, este prezent regizorul Titus Muntean, ca moderator al discuțiilor cu publicul. Născut la 18 decembrie 1965, la Arad, Titus Muntean  a regizat scurtmetraje, seriale de televiziune ca ”Lombarzilor 8”, ” În derivă”, a scris scenariile și a regizat doua filme de lung metraj ”Examen” și ”Caravana Cinematografică”.

*

Între 17 și 30 august, în România vor avea loc 19 proiecții KineDok.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Program:

Arad – Fabrica Teba

21 august, 20:00, Sugar Blues

28 august, 20:00, aici… adică acolo

Brașov – Cinemateca Patria

21 august, 20:00, Sugar Blues

Brăila – The Music Pub

17 august, 20:30, Turneul de la Besence

24 august, 20:30, Fericiți până la adânci bătrâneți

31 august, 20:30, aici…adică acolo

București

18 august, 21:00, Fericiți până la adânci bătrâneți (J’ai Bistrot)

25 august, 19:30, aici… adică acolo (Cinema Elvire Popesco)

Cluj-Napoca – Casa TIFF

20 august, 20:00, Sugar Blues

Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

20 august, 19:00, Recidiva

21 august, 19:00, Sânge

Oradea – Moszkva Cafe

20 august, 21:00, Sugar Blues

27 august, 21:00, Turneul de la Besence

Piatra Neamț – Ceainăria TEAZ

18 august, 22:00, Normalizarea

25 august, 22:00, 1989

Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală

19 august, 21:00, Normalizarea

Târgu Mureș – J’ai Bistrot

18 august, 21:00, Sugar Blues

Timișoara – Ambasada

20 august, 20:00, Epuizați

27 august, 20:00, aici… adică acolo

Catalogul de filme poate fi descărcat aici: http://kinedok.net/films?locale=ro

Articole similare

PSIHOatelier: Sunt cine ALEG să fiu! | cu invitata Gabriela Roşoiu, Life Coach

Jovi Ene

Avanpremieră editorială: Însemnările lui Aram, de Maria Àngels Anglada

Jovi Ene

Rezidenta artistica intr-un container naval: City Switch 2010

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult