Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (5 – 11 septembrie 2016)

Afis3-03Știrile săptămânii: Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe editia a VI-a; Cristian Teodorescu şi Varujan Vosganian, finalişti ai Premiului Literar al Europei Centrale Angelus, 2016; Adenium reinventează abecedarul; Adi Hădean ne spune la ce sunt buni #24centimetri în biografia-manifest ce va apărea la Curtea Veche Publishing; Actorul Dragoş Muscalu,  gazda matinalului Espresso de la Radio România Cultural; Bucharest Photofest – 10-20 septembrie 2016; Noutate la Editura Herald: Mindfulness si neurobiologie – Calea catre cultivarea starii de bine, de Daniel J. Siegel; Romanul Lumina dintre oceane, de M.L. Stedman, ecranizat; Titluri noi la Adenium; Teatrul Odeon are plăcerea să anunțe premiera mondială a piesei Kepler – 438b; Master Art-terapie prin teatru si artele spectacolului la UNATC.

Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe editia a VI-a

Teatrul Apropo organizează anul acesta cea de-a VI-a ediție a Festivalului Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, în perioada 17 septembrie – 2 octombrie 2016, București.

Selecția din acest an, care cuprinde peste 40 de spectacole din toată țara, a fost făcută de juriul format din Monica Andronescu, Oltița Cântec, Oana Cristea Grigorescu, Cristiana Gavrilă și Cristina Rusiecki.

Pentru că Maratonul Teatrului Independent susține prin tradiție mișcarea teatrală independentă din România, anul acesta festivalul va cuprinde patru secțiuni.

  • Secțiunea Competiție ­ cuprinde cele mai valoroase și originale 22 de spectacole de teatru independent din stagiunea 2015 – 2016.
  • Secțiunea One Drama – selecție a celor mai bune monodrame ale ultimilor ani.
  • Secțiunea Indie Gold – selecție a celor mai reprezentative spectacole ”făcute vreodată” în teatrul independent.
  • Secțiunea Serile Teatrului Studențesc – cele mai apreciate spectacole ale absolvenților de teatru dedicate publicului tânăr.

Juriul de premiere a celei de-a VI-a ediții a festivalului este format din Maria Zărnescu (critic de teatru), Nicoleta Lefter (actriță) și Bobi Pricop (regizor). Aceștia vor acorda 7 premii celor mai bune spectacole din secțiunea ”Competiție”.

Anul acesta v-am pregătit multe suprize frumoase printre care:

  • Două Premiere în Festival: O călătorie cu Urmuz de Radu Popescu și O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame;
  • Spectacolul invitat de la Teatrul Ariel Târgu Mureș: Respirații în regia lui Radu-Alexandru Nica;
  • Spectacolul manifest HUOOO al Teatrului Auăleu de la Timișoara care va avea loc în Parcul din Piața Universității.
  • Atelierul ”O piesă în 24 de ore” care va reuni tineri profesioniști și studenți amatori.

Așa cum v-am obișnuit în fiecare an intrarea este liberă pentru studenți și elevi (în limita locurilor disponibile), cu precădere la spectacolele din Serile Teatrului Studențesc care le sunt special dedicate acestora.

Teatrele partenere din acest an sunt: UNTEATRU, Teatrul de Artă București, POINT, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Act și Centrul de Teatru Educațional Replika. Alături de acestea în Festival se vor regăsi și locații noi și neconvenționale, în buna tradiție a Maratonului. Biletele la spectacole pentru toate secțiunile se pot achiziționa de pe platforma mystage.ro sau în ziua spectacolului de la teatrul partener.

Vă așteptăm cu drag la unul dintre cele mai mari festivaluri dedicate teatrului independent din România – Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe.

Ediția de anul acesta este organizată cu sprijinul ARCUB, A.F.C.N., UNITER și al Ministerului Tineretului și Sportului.

Cristian Teodorescu şi Varujan Vosganian, finalişti ai Premiului Literar al Europei Centrale Angelus, 2016

Cristian Teodorescu, cu romanul Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), şi Varujan Vosganian, cu romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), sînt printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, pentru anul 2015. Ceilalți cinci scriitori selectați în etapa finală sînt: Hen Maciej, Janko Anna, Niaklajeu Uładzimir, Sabaliauskaité Kristina, Šlepikas Alvydas.

Gala de decernare a Premiului Literar „Angelus” – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – va avea loc sîmbătă, 15 octombrie 2016, la Capitol, Wrocław. Cîştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. În cadrul Galei va fi decernat şi Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, dar şi Premiul pentru Traducere. Toţi cititorii pot vota unul din cele şapte titluri finaliste, accesînd site-ul www.angelus.com.pl.

În competiție au fost înscrise 70 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală, printre care şi romanele Medgidia, oraşul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu, traducere de Radosława Janowska-Lascăr, şi Cartea şoaptelor/ Księga szeptów, traducere de Joanna Kornaś-Warwas. Mai multe detalii, aici.

Teodorescu si Vosganian

Premiu „Angelus” este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă. De la prima ediţie a Premiului „Angelus”, în 2006, România a obţinut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 – Norman Manea pentru romanul Întoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011) –, iar în 2015, Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), a obţinut Premiul „Natalia Gorbaniewska”, acordat în memoria primului preşedinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului.

  • Medgidia, orașul de apoi, de Cristian Teodorescu, a fost distins în 2010 cu Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru cel mai valoros roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia.

Cristian Teodorescu s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani pentru revista Vînătorul şi pescarul sportiv. A debutat editorial în antologia Desant ᾽83(Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri Maestrul de lumini, la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul Tainele inimei, la aceeaşi editură. În 1991 publică la Editura Alex Faust repovestit băieţilor mei, Petre şi Matei, apoi Povestiri din lumea nouă (RAO, 1996), Îngerul de la benzinărie (povestiri, Paralela 45, 2002), Maestrul de lumini şi alte povestiri (Curtea Veche, 2005) şi romanele Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012) şi Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui (Cartea Românească, 2015).

A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010) şi alte cîteva premii ale unor ziare şi reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franţa, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.

  • Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Romanul Cartea şoaptelor a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig.

Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri Şamanul albastru (Editura Ararat, 1994), Ochiul cel alb al reginei (Editura Cartea Românească, 2001), Iisus cu o mie de braţe (Editura Dacia, 2005), Cartea poemelor mele nescrise (Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză Statuia comandorului (nuvele – Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman – Editura Polirom, 2009, 2012), Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (nuvele – Editura Polirom, 2013).

Cărţile sale au fost distinse sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.

alfabetulReinventăm abecedarul!

În perioada 7-19 septembrie, Adenium oferă o reducere de 20% pentru orice volum Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă comandat de pe site-ul editurii: http://bit.ly/29K2xM8

Cunoscuta autoare de cărți pentru copii Aurora Georgescu reinventează abecedarul într-un volum apărut în condiții grafice excelente la Adenium. Personajele principale sunt toate literele alfabetului. Rând pe rând, pagină cu pagină, cei mici vor descoperi lumea fericită a cunoașterii. Ilustrațiile semnate de Șerban Andreescu completează volumul Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă care este, până la urmă, un altfel de mod de a învăța.

La Adenium, Aurora Georgescu a mai publicat: Poezioare mici-mici, Anotimpurile și Iarna cu Moș Crăciun.

Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium va trebui să vă creați un cont și apoi să puneți în coșul virtual cărțile care vă interesează. Alegeți modalitatea de livrare și finalizați comanda.

Promoția este valabilă doar în perioada menționată și doar pentru volumul Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă comandat de pe site-ul Adenium- www.adenium.ro

#24cm_coperta_sAdi Hădean ne spune la ce sunt buni #24centimetri în biografia-manifest ce va apărea la Curtea Veche Publishing

#24centimetri. Lungimea perfectă a cuțitului de bucătărie și titlul celei mai noi cărți a celebrului chef, blogger, om de radio și televiziune Adi Hădean. Din 12 septembrie 2016, Curtea Veche Publishing vă propune o autobiografie-manifest pentru bucate bune și oameni dintr-o bucată. Toți cei care rezervă cartea pe curteaveche.ro între 7 și 11 septembrie o vor primi cu autograful autorului.

Ultimele zile au venit cu o provocare adresată de Adi Hădean către 24 de bloggeri și oameni din media, printre care Andreea Esca, Vlad Petreanu, Dana Rogoz, Mazilique și Chinezu. “La ce sunt buni #24centimetri?” – răspunsurile primite pe Facebook, cât se poate de diferite și amuzante, au făcut deliciul internauților.

Cei #24centimetri sunt, însă, în viziunea lui Hădean, o carte numai bună pentru a răspunde multor întrebări pe care le-a primit de-a lungul timpului. Cum a început – spălând, și de zece ori pe zi, podelele bucătăriei din casa bunicilor –, cum a aflat secretele organizării și ale falimentării unui restaurant – într-o încăierare de pomină –, cum se alcătuiește meniul unui Irish pub – creând câteva sandviciuri delicioase cu nume voit idiot și la fel de voit stâlcit irlandez („O’Ceapă“, „O’Felie“, „O’Tonă“ și „O’Bama“) –, cum e din interior un show de televiziune – muncind de la șapte dimineața și încheind seara târziu cu un pahar de prosecco, fără să fie nevoie să arunci cu farfurii în concurenți ș.a.m.d. Un șir de lecții – de gătit și de viață.

Volumul “#24centimetri” de Adi Hădean este disponibil exclusiv în magazinul online curteaveche.ro la prețul de 29 lei.

Adi Hădean s-a făcut cunoscut în lumea exigentă a gastronomiei ca urmare a pasiunii, dedicării și talentului său culinar, calități care i-au adus numeroși fani încă de la începuturile aparițiilor sale publice. Debutul în bucătăria profesionistă și l-a făcut în 1998, iar de atunci a găzduit mai multe emisiuni TV, a publicat cărți purtând semnătura sa ori a contribuit la publicarea altor cărți, îmbogățind terminologia gastronomică, și s‑a implicat în numeroase proiecte sociale. Pasiunea care l-a determinat să facă din gătit o profesie, dând dovadă de aceeași măiestrie, cu celelalte preocupări ale sale, fotografia şi scrisul. De la data lansării până în prezent, blogul său culinar a fost citit de peste 27 de milioane de vizitatori, cu o medie de 20 000 de vizitatori unici pe zi. Astfel, Adi Hădean este și unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România.

„Odată cu trecerea din online între copertele unei cărți ești obligat să filtrezi și să acorzi o atenție mai mare conținutului deoarece cărțile au o viață mai lungă decât postările online. Am avut bucuria confirmării talentului de povestitor al lui Adi Hădean pe care îl citeam până acum pe blogul lui și pe Facebook și datorită cărții lui am avut ocazia să îi cunosc parcursul, să îi descopăr capacitatea de muncă extraordinară și să înțeleg felul în care s-a format unul dintre marii noștri bucătari profesioniști. Avem #24centimetri de experiență gastronomică“. (Maria Desmirean, director executiv Curtea Veche Publishing)

Dragos Muscalu 1Actorul Dragoş Muscalu,  gazda matinalului Espresso de la Radio România Cultural

Actorul Dragoş Muscalu este noul prezentator al emisiunii Espresso, matinalul postului Radio România Cultural, care trece de luni, 12 septembrie, la grila de toamnă.

“Sunt Dragoş. Dragoş Muscalu. Actor, improvizator, trainer şi…. de curând, realizator radio. RRC mi s-a parut o alegere firească deoarece este locul ideal în care un individ ca mine – pasionat, pe lângă teatru şi film, de muzică, fotografie, literatură, pisici, ciocolată şi (nu în ultimul rand) de… Batman – s-ar putea exprima. Prietenii apropiaţi şi părinţii, în momentul în care au aflat vestea că voi prezenta matinalul la RRC, au avut o singură întrebare: “şi o să te poţi trezi în fiecare zi la ora aia?” Răspunsul firesc a fost: DA. Iar asta datorită faptului că, pentru mine, o zi în care mă trezesc târziu… e o zi pierdută. În ceea ce priveşte emisiunea Espresso, am foarte mari emoţii, dar câte lucruri nu se pot rezolva stând de vorbă la o cafea bună, asa cum este un Espresso.”

Actorul Dragoş Muscalu are 35 de ani, a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti, este pasionat de improvizaţie, a susţinut cursuri la facultăţile de teatru din Bucureşti şi din ţară şi îşi doreşte să lucreze toată viaţa cu tineri. A scris prima lucrare de doctorat din România care tratează tema improvizatiei din punct de vedere ştiintific. Susţine că „teatrul de improvizaţie oferă o şansă unică unui actor, aceea de a putea juca 50 de personaje într-un singur spectacol.”

Espresso, difuzat în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 7:15 la 9:00 este emisiunea matinală care aduce la un loc evenimentele culturale și subiectele care contează. Dragoş Muscalu, împreună cu echipa sa, le va spune ascultătorilor tot ce trebuie să știe despre actualitatea culturală, iar recomandările lui pot fi o sursă de inspirație pentru programul zilnic.

Emisiunile RRC pot fi ascultate on-air pe frecvenţele din toată ţara, on-line pe www.radioromaniacultural.ro.

E-_Bucharest-Photofest_2016_1-afis-BPF-2016Bucharest Photofest – 10-20 septembrie 2016

Din 10 septembrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând.

Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

Lansat sub sloganul Let’s get visual! și cu un conținut deosebit, Bucharest Photofest îsi propune să aducă în oraș, sub ochii noștri, frumusețea în manifestările ei artistice și să ne implice într-o poveste culturală din care toți să ieșim mai bogați.

Cele aproape 30 de evenimente – expoziții, proiecții de filme, dezbateri, workshopuri și prezentări de portofoliu – vor crea o atmosferă specială de efervescență cultural-vizuală din care nu avem cum să nu facem parte, fie că suntem profesioniști sau iubitori de fotografie.

Ediția de anul acest evidențiază artiștii și cultura din Maroc și Franța, iar temele sunt fotografia comercială și fotografia fine art.

Împreună, ne vom bucura de prezența unor artişti de anvergură internaţională: Mathieu Le Lay (FR), Tim Flach (UK), Katarina Blazhievskaya (UA), Anka Zhuravleva (RU), Troy Moth (CA), Panagiotis Filippou (GR), Marius Budu (Danemarca) și nu numai, care își vor expune lucrările și-și vor împărtăși poveștile în mijlocul publicului din România.

Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție foto din lume, expoziții dedicate culturii marocane, expoziția celei mai importante competiții de fotografie din Ukraina, proiecțiile oficiale ale filmelor HUMAN (regia Yann Arthus-Bertrand), La Quête d’Inspiration sau avanpremiera mondială a documentarului Siwa & Ora, iată numai câteva dintre momentele acestei povești vizuale intense care se va încheia oficial pe 20 septembrie, dar ale cărei ecouri vor dura mult timp.

Fiindcă Bucharest Photofest nu e o săptămână, nu e doar despre fotografie, ci este un festival total al bucuriei vizuale!

„Bucharest Photofest e una dintre poveștile care pot fi spuse despre fotografie. Dar ne dorim s-o povestim atât de frumos, încât să nu rămână doar o întâmplare, ci s-o purtați cu voi până la ediția de anul viitor.”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Internațional de fotografie Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest e despre vizual. Despre expunere la mai mult frumos decât de obicei. Despre reacție și schimbare a modului de a vedea.

Bucharest Photofest e despre atmosferă. Despre întâlniri așteptate și neașteptate, despre efuziune și efervescență. Despre profesioniști și iubitori de fotografie care au ce să-și spună.

Let’s get visual and stay tuned!

Organizator: Grupul Filos

Locurile de desfăşurare: Teatrul Național București, Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu, Journey Pub and More, Cărturești, Bistro Carusel.

Mai multe detalii pe: www.bucharestphotofest.com sau www.fb.com/bucharestphotofest

mindfulness_si_neurobiologia_perspNoutate la Editura Herald: Mindfulness si neurobiologie – Calea catre cultivarea starii de bine, de Daniel J. Siegel

Mindfulness si neurobiologie – Calea catre cultivarea starii de bine, de Daniel J. Siegel

Practica mindfulness nu este nicidecum o toana recenta. Culturile stravechi si religiile de pe toata suprafata globului s-au folosit dintotdeauna de diverse metode – de la meditatie si rugaciune pana la yoga si tai-chi – pentru a ajuta oamenii sa progreseze catre starea de bine prin concentrarea atentiei si prin acordarea la clipa prezenta. Acum s-a dovedit stiintific ca starea de atentie constienta ne potenteaza bunastarea fizica, mintala si sociala. Inarmat cu dovezi empirice, Siegel adopta o abordare inovatoare: aduce laolalta descoperirile rezultate în urma unor cercetari de ultima ora si intelepciunea practicilor de mindfulness, pentru a demonstra cum ar putea functiona aceasta abilitate accesibila oricui si modul in care cultivarea ei ne poate imbogati viata.

In centrul acestei sinteze vizionare dintre stiinta si practica se afla ideea ca, prin constientizarea experientelor noastre neintrerupte, in noi se creeaza o legatura – sau rezonanta – care controleaza anumite circuite sociale si emotionale din creier. Practica mindfulness stimuleaza dezvoltarea acestor „circuite de rezonanţa” – o dezvoltare ce transforma starea de atentie constienta permanenta intr-o stare de rezistenta pe termen lung.

Dr. Daniel J. Siegel este specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi universitati si director executiv al centrului educational Mindsight Institute.

Este tatal a doi copii trecuti de adolescenta si autor al mai multor lucrari celebre adresate parintilor si specialistilor. Dr. Daniel J. Siegel intalneste frecvent parinti si tineri din toata lumea datorita conferintelor si atelierelor pe care le sustine.

lumina-dintre-oceaneRomanul Lumina dintre oceane, de M.L. Stedman, ecranizat

The Light Between Oceans/ Lumina dintre oceane, adaptarea cinematografică a romanului omonim semnat de M.L. Stedman, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția (ediția nr. 73, 31 august-10 septembrie). Ecranizarea lansată în data de 1 septembrie poartă semnătura regizorului Derek Cianfrance –  acesta fiind și autorul scenariului adaptat după romanul scriitoarei de origine australiană M.L. Stedman – și îi are ca protagoniști pe Alicia Vikander, Michael Fassbender și Rachel Weisz.

Devenită bestseller, Lumina dintre oceane a fost desemnată cea mai bună carte a lunii august 2012 de Amazon.com, unanim considerată un debut spectaculos al scriitoarei M.L. Stedman.

Ediția în limba română a romanului a apărut în anul 2013 în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba engleză şi note de Anca-Gabriela Sîrbu, și în ediţie digitală.

Los Angeles Times (nr. din data de 30 august 2016) publică o listă de opt cărți de citit înainte ca ecranizările acestora să intre în cinematografe. Lumina dintre oceane se află chiar în debutul articolului semnat de Michael Schaub. Mai multe detalii, aici.

În SUA, cartea a reintrat în topurile celor mai vîndute titluri : The New York Times (locul 2, fiction/ ediție tipărită+ebook), Amazon.com (locul 18), USA Today (locul 3/ ediție tipărită+ebook+mass market).

După patru ani de coşmar petrecuţi pe fronturile Primului Război Mondial, Tom Sherbourne se întoarce în ţara natală, Australia, angajîndu-se paznic de far pe Ianus Rock, o insulă aflată la distanţă de o jumătate de zi de coastă. Izolaţi de restul lumii, Tom şi frumoasa lui soţie, Isabel, încearcă zadarnic să devină părinţi. Cînd orice speranţă părea pierdută, pe ţărm eşuează o barcă ducînd un cadavru şi un nou-născut. Încălcîndu-şi principiile, Tom şi Isabel decid să păstreze copilul, considerîndu-l un dar de la Dumnezeu. După doi ani, cînd se întorc pe continent, descoperă că hotărîrea luată le-a schimbat iremediabil destinele.

„Iată un roman în care salvarea unui personaj aduce cu sine pierderea tragică a altuia, deşi noi, cititorii, am vrea cu disperare să nu moară nimeni. Lectura romanului Lumina dintre oceane este o experienţă halucinantă, dramatică.” (Monica Ali)

„O minunată poveste a iubirii şi a pierderii, a dreptăţii şi a răului, a ceea ce oricare dintre noi ar face pentru cel iubit.” (The Boston Globe)

„Descrierile labirintice ale sălbaticei coaste a Australiei sînt fascinante, cum fascinantă este şi uşurinţa cu care scriitoarea stăpîneşte vechile poveşti ale locului. Pe măsură ce cuplul de la far este atras în împrejurări din ce în ce mai tragice, cele două stranii destine devin cumva apropiate, familiare.” (The New Yorker)

Scriitoarea M.L. Stedman s-a născut şi a crescut în Australia, iar în prezent locuieşte în Londra. Lumina dintre oceane, primul ei roman, este bestseller internaţional şi a fost tradus pînă acum în peste treizeci de limbi.

Titluri noi la Adenium

Primele zile de toamnă aduc trei noi titluri Adenium.

Exerciții de dicție pentru inimi bâl-bâ-i-te de Vladimir Drăghia, ilustrații de Graţiela Aolăriţi

Gabriel Cheșcu: „O lectură tonifiantă ne oferă acest al doilea volum semnat de Vladimir Drăghia. Nu mi-am imaginat nicicând un manual de logopedie care să ne învețe să silabisim coerent – și care să detabuizeze, pentru cei sfioși – limbajul alunecător-sinuos al dragostei, care, se știe, nu suportă pluralul. Dar la ce altceva ne-am putea aștepta de la cineva a cărui gravitație e racordată la rețeaua noastră de stări de spirit, cum el însuși se autodenunță?”

in-curandDezlegând misterele nașterii și morții… și ale fenomenelor intermediare de Daisaku Ikeda, un amplu tratat contemporan al budismului

La acest început de secol XXI, în întreaga lume se intensifică studierea problemelor fundamentale, eterne, ca viața și moartea, rostul vieții, originile și destinațiile noastre ultime, cât și întrebarea cu privire la existența de după moarte.

Cartea examinează filosofia de viață a budismului Nichiren în lumina ideilor de ultimă oră despre viață și moarte, deși cuprinderea exhaustivă într‑un singur volum a unei probleme atât de vaste este imposibilă. Budismul Nichiren oferă oamenilor mijloacele de a‑și transforma destinele prin înfăptuirea propriei revoluții umane individuale și dezvăluie calea spre pace și fericire.

Daisaku Ikeda (n. 1928) este unul dintre cei mai cunoscuți învățători budiști din zilele noastre și scriitor, poet, activist pentru pace și militant pentru abolirea armelor nucleare. Distins cu numeroase premii, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace (2015, 2016).

Volumul va fi lansat în cadrul unor evenimente culturale speciale la Iași (17 septembrie), Chișinău (18 septembrie) și Timișoara (20 septembrie) și va fi disponibil în curând în librării și pe site-ul Adenium.

Literatura română pentru Evaluarea Națională. Aplicații, teste, sugestii de rezolvare de Daniela Zaharia și Cezar Zaharia

Dincolo de miza succesului școlar (examenul de Evaluare Națională fiind un prag important pentru fiecare elev), studiul limbii și al literaturii române trebuie să rămână, în gimnaziu, o experiență culturală pertinentă și interesantă, care să implice imaginația, gustul estetic, nevoia de autointerogare și de comunicare. Respectând programa specifică, structura oficială a subiectelor și maniera de formulare a sarcinilor de lucru stabilite de Ministerul Educației, volumul își propune să nuanțeze pregătirea continuă și sistematică pentru Evaluarea Națională, intervenind cu fișe teoretice esențializate, teme de portofoliu, modele și sugestii de rezolvare, răspunsuri selective și o consistentă baterie de teste de antrenament. De asemenea, cartea are în vedere, prin selecția textelor (clasice sau contemporane, din autori celebri sau mai puțin cunoscuți în anii de gimnaziu), redescoperirea în adolescentul de 14‑15 ani a cititorului pasionat sau măcar avizat, dornic să‑și susțină punctele de vedere, să‑și lărgească orizontul cultural și să descopere, dincolo de informații, reguli, canoane, adevăratele provocări, ierarhii, idoli, ca formă de acomodare cu specificul și noile problematici ale orelor de limba și literatura română din clasa a IX‑a de liceu.

Cartea va fi lansată la Târgul pentru Școală- Excelsior vineri, 16 septembrie.

Toate cărțile vor fi disponibile în scurt timp în librării și online.

kepler-438b-teatrul-odeon-fotoTeatrul Odeon are plăcerea să anunțe premiera mondială a piesei Kepler – 438b, de Guillem Clua

Traducerea: Florin Galiş și Iunia Mircescu

Regia: Bobi Pricop

Scenografia: Velica Panduru

Muzica: Eduard Gabia

Imagine & Montaj: Tania Cucoreanu

Grafica: Adrian Călin

Instalație multimedia: Mizdan, Dan Andrei Ionescu, Luca Achim

Cu: Dan Aștilean, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton, Cezar Antal/ Alexandru Potocean

Kepler – 438b, realizat în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, este un spectacol multimedia care foloseşte şi o instalaţie video de procesare şi transmisie live dintr-un spaţiu adiacent sălii de spectacol.

Acțiunea are loc într-un timp nedeterminat din viitor, la sediul Națiunilor Unite din New York, unde reprezentanți ai Republicii Malvati, al cărei teritoriu aproape că a dispărut din cauza schimbărilor climatice, le cer statelor membre o insulă pentru a-și clădi o nouă țară. Împletind comedia, melodrama, analiza politică și mitologia, piesa povestește aventurile președintelui și ale delegației sale diplomatice, care se confruntă cu situații suprarealiste pe măsură ce întâlnesc delegați ai diverselor națiuni în încercarea  de a-și asigura un viitor ca popor și ca familie.

Guillem Clua, dramaturg, scenarist și regizor multipremiat, este considerat una dintre cele mai inovatoare și versatile voci ale teatrului spaniol actual. Critica a descris opera sa ca fiind multidisciplinară, eclectică și concentrată pe structura narativă și subiect.

Povestirea întâmplărilor este definitorie pentru stilul său, folosind elemente de comedie, thriller sau melodramă, un ritm trepidant și o influență evidentă din alte medii, precum televiziunea, internetul și cinematograful.

Operele sale au beneficiat de un solid traseu internațional. Clua s-a născut în Barcelona, acum locuieşte la Madrid, dar a trăit și în Londra și New York, orașe care au văzut reprezentate textele sale și i-au influențat puternic stilul scriiturii. Piesele sale au mai fost montate și în Germania, Grecia, Venezuela, Chile, Honduras, Mexic, Cipru și Polonia.

Kepler – 438b este cea mai recentă piesă a sa și singura care nu a mai fost produsă până acum. A fost prezentată doar ca spectacol lectură la Barcelona, Atena, New York și New Jersey. În martie 2016, a fost lecturată și la Teatrul Odeon, cu aceeași echipă artistică, în prezența autorului, cu titlul Pământul făgăduinţei.

Bobi Pricop este este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii. A absolvit UNATC “I.L.Caragiale” din București – secţia regie teatru în 2011 şi studiile de master în 2013.

A fost distins cu numeroase premii  de regie, începând cu spectacolul său de debut Jocuri în curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act, dar şi pentru Profu’ de religie de la Teatrul “Marin Sorescu” din Craiova, Ashes Afar al Companiei Vanner, Edinburgh Fringe sau Pisica verde realizat la Teatrul Luceafărul din Iaşi, pentru care în 2016 a fost nominalizat și la Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor.

kepler-438b-teatrul-odeonCel mai recent şi aclamat spectacol al său este O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții după Mark Haddon de la Teatrul Național din București.

Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect de cooperare între teatre, festivaluri şi organizaţii culturale din Italia, Franţa, Germania, Spania şi România, finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Reţeaua urmăreşte să sprijine şi să promoveze dramaturgia contemporană în Europa, cu scopul de a consolida şi îmbogăţi activităţile şi strategiile profesioniştilor şi ale artiştilor care activează în domeniu, şi a oferi autorilor dramatici posibilităţi de conectare, întâlniri multiculturale şi dezvoltare profesională.

În cadrul acestui proiect, la Teatrul Odeon au fost realizate în perioada 2012-2016, opt spectacole lectură din dramaturgia tuturor țărilor partenere. Piesele traduse au fost publicate în 2015 și 2016 în volumele Dramaturgie italiană contemporană și Dramaturgie europeană contemporană, la editura Cheiron și Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

Kepler – 438b este prima producție realizată în cadrul acestui proiect.

Prima reprezentație va avea loc pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, în prezența autorului.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 18, 24 și 25 septembrie.

afis-art-therapy-2016Master Art-terapie prin teatru si artele spectacolului la UNATC

Din acest an, UNATC „I.L. Caragiale” în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Universitatea din București găzduiește un program interdisciplinar : MASTER în „PERFORMING ART-THERAPY” (Art-terapie prin teatru și artele spectacolului).

Construit pe structura generoasă a psihodramei clasice moreniene, masteratul invită la utilizarea în consilierea individuală și de grup a unei palete foarte largi de modalități: euritmie, expresia individuală vocală și corporală, dramatizarea faptului cotidian, desen, culoare, modelaje, măști, marionete și păpuși, improvizație, teatru aplicat.

PROBE DE CONCURS

La înscriere candidaţii vor depune:

  1. Un CV
  2. Un eseu de prezentare în care să îşi argumenteze motivaţia pentru pregătirea în acest domeniu şi să îşi descrie aptitudinile, interesele şi abilităţile legate de domeniul artistic (scenic sau plastic) pe le-au exersat până la momentul înscrierii.

Eseul va avea maxim 2 pagini redactate la calculator.

Proba 1– practic aptitudinal (eliminatoriu)

Participarea, în calitatea de membru al unui grup, la un atelier de lucru practic prin metode psihodramatice. Atelierul va presupune interacţiuni variate între participanţi, exerciţii de autoexplorare, intra- şi inter-cunoaştere, activităţi stimulative şi provocative din sfera dezvoltării personale.

Proba 2 – oral

Interviu pe baza CV-ului şi a eseului de prezentare.

Susţinerea unei activităţi liber alese de candidat, prin care acesta să îşi demonstreze aptitudinile şi abilităţile artistice.

Argumentarea modului în care vede legate aptitudinile şi abilităţile sale artistice de ideea de dezvoltarea personală.

Înscrieri : 20 septembrie

Susținerea probelor : 26, 27 septembrie

Detalii : www.unatc.ro (secțiunea Admitere) și unatc.i.l.caragiale@gmail.com

Articole similare

Poveşti livreşti cu Mihaela Apetrei şi Camelia Cavadia

Jovi Ene

O veste buna!

Delia Marc

Q&A cu regizorul Barry Jenkins, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film în 2017

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult