Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (5 – 11 februarie 2018)

Știrile săptămânii: A apărut revista Timpul nr. 226 din ianuarie 2018; Lansare carte Asasin American, editura Preda Publishing; Ana Blandiana – Interviu în exclusivitate în revista Timpul; Volumul Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei, de Robert K. Massie, Editura All, este disponibil pentru precomandă; Întâlnire cu etologii Frans de Waal și Carmen Strungaru: ce aflăm despre empatie și moralitate studiind alte primate; Autorul lunii februarie la Două Bufnițe: Albert Camus; Andrei Pleșu, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Lidia Bodea despre „Biblia după textul ebraic. Geneza“, Humanitas – joi, 15 februarie; „Gateste din inima” – afla despre „mancatul intuitiv” cu Denisa Ratulea, Curtea Veche Publishing; Eveniment editorial: Sylvie şi Bruno, traducere în premieră din opera lui Lewis Carroll, Editura Polirom; Care e aleasa ta? Curtea Veche Publishing te premiaza in luna februarie!; Truman Capote și muzele sale – o plimbare ficțională prin înalta societate newyorkeză a anilor ’50-’60.

A apărut revista Timpul nr. 226 din ianuarie 2018

Revista de cultură și politică TIMPUL vă aduce în atenție apariția numărului 226 din luna ianuarie 2018, care este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești, Librarium și Sedcom Libris, iar în format digital pe www.elefant.ro și pe www.adenium.ro. Urmăriți-ne pe www.revistatimpul.ro, precum și pe pagina de facebook a revistei.

În acest număr al revistei veți regăsi un amplu interviu cu scriitoarea Ana Blandiana (realizat de Dan Pavel), publicat sub titlul „Educația memoriei. Sau despre speranța trecerii adevărurilor dintr‐o generație în alta”. Pentru tema specială a acestui număr („Rezistența anticomunistă din România”) au semnat articole personalități consacrate și tineri cercetători (Adelina‐Liana Ţînţariu, Petru Clej, Claudia‐Florentina Dobre, Tudor Dunca, Gabriel Andreescu, Dinu Zamfirescu și Marius Oprea). Partea de actualitate politică este acoperită de editorialul lui Dan Pavel („Democrația sub amenințarea aleșilor”), cronica internă de Sabin Drăgulin („Blestemul elitelor politice contemporane”) și de analiza unui an de la alegerile din decembrie 2016 (guvernarea, parlamentul, opoziția), făcută de Cosmin Dima. Începând din ianuarie, Timpul a început să publice lunar (în tot anul 2018) grupajul tematic „Centenar. Un secol de istorie națională și europeană, 1918-2018” (în acest număr semnează Victor Rizescu, Dorin‐Mircea Dobra, Emil Petre Juverdeanu, Radu Găină ).

Actorul Adrian Păduraru semnează rubrica lunară „Cred”; actualul număr conține mai multe pagini de poezie (semnate de Mihaela Stanciu, Ioana Scoruș, Mihaela Oancea, Teodor Corban). Maria Bilașevschi și Oana Maria Nicuță semnează cronica de arte vizuale, Daniel Ungureanu, cronica de film, iar Dana Țabrea, cronica de teatru. La rubrica „Muzee” pot fi citite articole de Ioana Cristea Drăgulin (despre Muzeul Național Cotroceni) și Cristian Emilian Ghiță (despre Biblioteca liberală „Radu Câmpenu”).

Revista Timpul este publicată de editura Adenium, al cărei CEO este Adriana Nazarciuc. În noua sa formulă de revistă de cultură și politică, Timpul este rezultatul unui efort colectiv, sub coordonarea lui Dan Pavel (director), Sabin Drăgulin (redactor-șef) și Adina Scutelnicu (secretar general de redacție).


Lansare carte Asasin American, editura Preda Publishing

Două decenii de politică bazată pe interese de partid au lăsat națiunea americană într-o poziție extrem de vulnerabilă. Thomas Stansfield, Director de Operațiuni al CIA și veteran al Războiului Rece, este conștient că trebuie să-și pregătească agenția pentru următoarea mare provocare: războiul împotriva terorismului islamic. Planul său? Înființarea unei echipe de operațiuni clandestine, un grup de agenți care să-și desfășoare activitatea în afara structurilor de comandă – oameni care nu există.

Student și sportiv de elită, Mitch Rapp avea tot ce și-ar fi putut dori. Până într-o seară friguroasă de decembrie, când lumea lui s-a prăbușit odată cu avionul Pan Am 103. În urma atacului terorist, două sute șaptezeci de suflete și-au pierdut viața, printre care și Maureen, logodnica sa. Victimele au lăsat în urmă prieteni și rude, oameni care își vor căuta alinarea în justiție. Nu și Rapp. El nu caută alinare, ci răzbunare.

Admiratorii lui Vince Flynn vor fi captivați de acest roman electrizant, care a figurat pe locul întâi în clasamentul New York Times al celor mai bine vândute titluri. În spatele privirii de oțel a unuia dintre cei mai mari eroi ai națiunii americane, cititorii vor descoperi un tânăr pregătit și antrenat să devină Asasin American.

“Nimic nu se compară cu a-l privi pe Mitch Rapp învingându-i, în ficțiune, pe inamicii pe care nimeni nu pare capabil să-i răpună în viața reală”, The Providence Journal.

“Nu o poți lăsa din mână”, Larry King, USA Today.

“Spectaculoasă și foarte actuală… Nimic nu se compară cu a-l privi pe Mitch Rapp învingându-i, în ficțiune, pe inamicii pe care nimeni nu pare capabil să-i răpună în viața reală. Odată cu atacurile de la 11 septembrie, o nouă eră literară a luat naștere și acesta este cel mai bun produs al său de până acum”, The Providence Journal.

Vince Flynn (1966-2013) s-a născut în Saint Paul, Minnesota. Absolvent al Academiei Saint Thomas (1984) și Universității St. Thomas (1989), Flynn decide, în 1991, să renunțe la o promițătoare carieră în marketing pentru a deveni pilot în Forțele Aeriene ale SUA. Este autorul a treisprezece thrillere politice, dintre care douăsprezece îl au ca personaj central pe Mitch Rapp. Invitat frecvent al posturilor de știri, Flynn a câștigat recunoașterea publicului și a presei datorită expertizei sale în zona serviciilor secrete și a previziunilor referitoare la amenințarea crescândă a terorismului Islamic.

Când alegi o carte deschizi o lume. Nouă, plină de provocări, momente de suspans, drame și eșecuri, dar și clipe de emoție pură, glorie și triumf. Niciodată nu știi ce se va întâmpla, însă e minunat să te scufunzi în ea, fără nicio idee despre ceea ce îți va oferi. Sau despre eroul pe care îl vei descoperi. Sau eroina pe care o vei îndrăgi și cu care te vei identifica.

Cărțile Preda Publishing sunt cărți dedicate eroului din tine. Am început cu eroii sportului și continuăm cu eroii fictivi care ne fac să visăm cu ochii deschiși, ne inspiră și ne deschid porțile unei noi realități, una pe care de multe ori nu o cunoșteam.


Ana Blandiana – Interviu în exclusivitate în revista Timpul

În cel mai recent număr al revistei de cultură și politică Timpul, Dan Pavel a realizat un amplu interviu cu scriitoarea Ana Blandiana, publicat sub titlul „Educația memoriei. Sau despre speranța trecerii adevărurilor dintr‐o generație în alta”:

„Am participat la mitingurile #rezist și în februarie, și în decembrie, de fiecare dată nu numai cu nostalgia mișcărilor de stradă infinit mai mari din 1990-1996, ci și cu uimirea și spaima în fața scurtimii memoriei oamenilor. Cum puteam să sper că vor înțelege ce a fost comunismul când nu își mai aminteau întâmplări de care fuseseră pline ziarele și marcaseră opinia publică cu doar 20 de ani în urmă. De altfel, în Piața Victoriei, cel puțin jumătate din participanți erau foști „golani” din Piața Universității. Sigur, condițiile erau mult diferite, atunci era încă vie emoția obținerii recente a libertății și spaima pierderii ei, în timp ce acum „de libertate răul profită mai mult decât binele”, ca să-l citez pe Lech Wallesa, banalitatea libertății se amestecă și se confundă cu banalitatea răului într-un amestec toxic și indigest. Un profesor de la Științe Politice de la Cluj mi-a povestit că, deranjat de lipsa de atenție a studenților în timp ce le vorbea despre reziduurile comunismului în România de azi, i-a întrebat de ce nu-i interesează tema și i-au răspuns „pentru că ei oricum vor emigra după terminarea facultății”. În aceste condiții, trezirea civică din februarie a fost un adevărat miracol, iar componenta artistică a manifestării i-a atras o uimită simpatie internațională (părea că se unește binele cu frumosul într-o minunată kalokagathia).” (Fragment din interviu)


Volumul Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei, de Robert K. Massie, Editura All, este disponibil pentru precomandă

Volumul ECATERINA CEA MARE. PORTRETUL UNEI FEMEI este a doua carte din monumentala trilogie pe care renumitul istoric american Robert K. Massie a dedicat-o familiei imperiale a Romanovilor, dinastia care a condus Rusia timp de mai bine de trei secole, până în 1917.

Volumul este disponibil pentru precomandă exclusiv pe site-ul Editurii ALL, aici: http://www.all.ro/ecaterina-cea-mare-portretul-unei-femei.html

Pe durata campanie de precomandă, volumul are un preț special de 100 lei. Livrarea cărților precomandate se va face începând cu data de 1 martie 2018.

Volumul ECATERINA CEA MARE. PORTRETUL UNEI FEMEI, o istorie a puterii și a pasiunii de gen feminin reprezintă un portret sensibil și complex, nu doar al unei gigantice personalități din istoria Rusiei, ci și al unei femei în carne și oase.

Pe 21 aprilie 1729, la orele două și jumătate noaptea, s-a născut Sofia Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, cea care avea să devină împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei. Mama ei, Johanna, care avea numai 16 ani la acel moment, și-a întâmpinat cu o cruntă dezamăgire primul copil. Dragostea pătimașă pentru fiul mult dorit, Wilhelm Christian, născut 18 luni mai târziu, s-a transformat treptat în obsesie pe parcursul celor 12 ani ai scurtei lui vieți marcate de boală. „Eu eram copilul tolerat și deseori mustrat cu o mânie și cu o brutalitate nemeritate. Simțeam toate aceste lucruri, fără a le înțelege însă foarte bine motivele”, avea să reînvie apoi Ecaterina amintirea copilăriei lipsite de afecțiunea maternă în Memoriile sale. După moartea fratelui ei, Sofia a intrat în atenția mamei ca țintă a tuturor ambițiilor acesteia, concentrate în jurul ideii de măritiș avantajos.

Prin favorizarea celui de-al doilea copil, Johanna își pusese deja amprenta asupra caracterului fetiței. Deși ajunsă la rangul de împărăteasă, aflată la apogeul puterii sale autocratice, Ecaterina își va dori, mai mult decât să trezească admirația oamenilor și să-și asigure supunerea lor necondiționată, să găsească acea căldură umană fundamentală pe care nu a primit-o din partea mamei. Nici atunci când i se spunea că este pe cât de urâtă, pe atât de obraznică, nici când era supusă la un lung șir de umilințe și interdicții, Sofia nu se răzvrătea fățiș, înăbușindu-și propriile opinii. Mai târziu, această obișnuință de a-și disimula orgoliul sub masca smereniei avea să devină o tactică intenționată și utilă la care împărăteasa apela ori de câte ori se confrunta cu o criză sau cu un pericol. Când se simțea amenințată, se înfășura temporar în mantia sfielii, a respectului și a supunerii.

Lucrarea despre Ecaterina cea Mare este a doua carte din trilogia pe care Robert K. Massie a dedicat-o familiei imperiale a Romanovilor. Editura ALL a publicat, în condiții grafice de excepție, și prima parte a trilogiei, Petru cel Mare. Viața și lumea lui, volum distins cu Premiul Pulitzer.

Păstrând același stil care îmbină valoarea documentară cu talentul narativ, istoria Ecaterinei cea Mare se conturează ca „o superbă poveste, spusă de un desavârșit povestitor” (The Wall Street Journal). Cu alte cuvinte, primim toate informațiile demne de o desăvârșită biografie istorică într-o manieră care o face la fel de fascinantă ca un roman.

Ducele de Buckingham, ambasadorul britanic în Rusia în perioada 1762-1765, a schițat perfect portretul Ecaterinei – „Poate cea mai potrivită descriere a ei ar fi că este, deopotrivă, femeie și împărăteasă.”, iar biografia lui Massie îi reflectă pe deplin viziunea. Lucrarea urmărește destinul acestei femei remarcabile pe parcursul a 7 secțiuni principale, care reunesc 73 de capitole:

Partea I: O PRINȚESĂ GERMANĂ

Partea a II-a: UN MARIAJ NEFERICIT

Partea a III-a: SEDUCȚIE, MATERNITATE ȘI CONFLICT

Partea a IV-a: CLIPA CEA MARE A SOSIT!

Partea a V-a: ÎMPĂRĂTEASA RUSIEI

Partea a VI-a: POTEMKIN ȘI FAVORITISMUL

Partea a VII-a: „NUMELE MEU ESTE ECATERINA A II-A”

„Massie a fost întotdeauna un biograf cu instincte de scriitor. El înțelege actiunea – destinul – ca pe o funcție a personajului, iar perspectiva narativă pe care o stabilește și o menține e de natură să-l facă pe cititor să creadă că figura somptuoasă a Ecaterinei cea Mare prinde viață, ca printr-o magie, chiar sub ochii lui.” – The New York Times Book Review

„Această lucrare nu se adresează numai istoricilor împătimiți și niciun cititor n-ar trebui să se sperie de volumul ei. Robert Massie a scris o biografie cuprinzătoare, pe care o citești ca pe un roman și pe care cu greu o mai lași jos din mână.” – The Washington Times


Întâlnire cu etologii Frans de Waal și Carmen Strungaru: ce aflăm despre empatie și moralitate studiind alte primate

​​Duminică, 11 februarie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul primatologiei din lume,Frans de Waal, va intra în dialog via Skype cu etologul Carmen Strungaru (Facultatea de Biologie, Universitatea din București) și profesorul de biologieAnca Bontaș. Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Este simțul moral apanajul omului, sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim?

Frans de Waal este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University şi conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului Naţional Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta. Este membru al U.S. National Academy of Sciences şi al Royal Dutch Academy of Sciences. În 2007 a fost inclus de revista Time în Lista celor 100 cei mai influenţi oameni ai momentului, iar în 2011 Discover l-a numit printre cei mai importanţi 47 oameni de ştiinţă din toate timpurile. Cartea Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate a fost publicată recent în colecția de știință a Editurii Humanitas

Instinctele noastre au fost văzute, de-a lungul timpului, ca fiind asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor. În ultimii patruzeci de ani însă, etologii au reușit să studieze comportamentul maimuțelor bonobo. Văzuți din noua perspectivă, oamenii par niște primate bipolare. Suntem o specie condusă de concurențialitate și agresivitate care trebuie să fie ținute în frâu, cum sugerează behaviorismul criticat de Frans de Waal, sau una care își poate construi moralitatea prin empatie, reciprocitate și cooperare? Cea mai apropiată rudă a oamenilor dintre primate, bonobo, înclină balanța spre a doua variantă. Agresivitatea este mult mai redusă în grupurile matriarhale în care sunt organizate maimuțele bonobo, decât în cele ale cimpanzeilor, conduse de masculii alpha. Libidoul lor iese din tiparele reproducerii, sexualitatea fiind un element important în rezolvarea conflictelor sau în întărirea relațiilor din interiorul grupului sau între grupuri care intră în contact.

În Bonobo și ateul, Frans de Waal folosește cunoștințele dobândite în zeci de ani de cercetare a primatelor, și a speciei bonobo în particular, pentru a aprofunda cu ochiul fin al eseistului cultural, versat în istoria artei și în filozofie, probleme fundamentale ale naturii umane. Pentru a ne înţelege mai bine condiţia, autorul ne propune să renunțăm la perspectiva antropocentrista și să privim nepărtinitor la primatele atât de apropiate nouă și la ce ne pot spune ele despre empatie, emoții, etică și religie.

„În încercarea de a prezenta cât mai limpede evoluția empatiei umane, De Waal îmbină, cu mare finețe, cercetarea biologică de cea mai înaltă calitate cu observații filozofice pline de îndrăzneală și originalitate.“ (Nature)

„Frans de Waal reușește o performanță rară astăzi: nu se lasă antrenat nici în capcana ateismului extremist, nici în cea a religiei. Scrisul lui este liber de orice formă de dogmatism.“ (New York Times)

Întâlnirea face pare din seria de evenimente dedicate Zilelor Evoluției, găzduite de Muzeul Antipa și librăria Humanitas de la Cișmigiu și organizate de Asociația Secular-Umanistă din România în parteneriat cu Editura Humanitas și Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“.

Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prin Eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-dialog-frans-de-waal-carmen-strungaru

Alte evenimente din seria Zilele Evoluției:

Sâmbătă (10 februarie) și duminică (11 februarie), de la ora 10:15, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani sunt așteptați la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru o serie de ateliere interactive realizate în parteneriat cu Editura Humanitas Junior. Micuții vor avea prilejul să descopere, în paginile atlaselor Animalium și Dinosaurium, animale fascinante și misterioasa lume a dinozaurilor.

Seara de sâmbătă va fi rezervată curioșilor de toate vârstele și celor pasionați de științele vieții. Începând cu ora 17:00, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vom pătrunde în fascinanta lume a geneticii însoțiți de cercetătorii Dr. Oana Paula Popa, Dr. Elena Iulia Iorgu și Dr. Ana Maria Krapal, care ne vor dezvălui secretele muncii lor. 

Luni, 12 februarie, începând cu ora 13:20, ne auzim în cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, transmisă pe Radio România Cultural, din Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vom dezbate importanța științei în educație și rolul școlilor, muzeelor și al societății civile în popularizarea științei. Realizatorii emisiunii, Corina Negrea și Dan Manolache, îi vor avea ca invitați pe Dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Prof. Dr. Mihai Popa, Universitatea din București precum și pe Anca Bontaș, profesor de biologie – Vicepreședinte ASUR.

Înscrierea pentru aceste evenimente se face pe adresa info@antipa.ro


Autorul lunii februarie la Bufnițe: Albert Camus

Noutate editorială la editura Polirom: săptămâna aceasta, în colecția „Biblioteca Polirom”, au apărut primele două titluri dintr-o nouă serie de autor, dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori și gânditori ai secolului XX, Albert Camus, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 1957. Seria de autor Albert Camus este deschisă de romanele Străinul, într-o nouă traducere de Daniel Nicolescu și Ciuma, traducere de Eta Wexler și Marin Preda.

Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”: Cea mai nouă serie de autor din cadrul „Bibliotecii Polirom” va cuprinde 21 de volume, adică totalitatea prozei antume și postume a lui Camus (romane și proză scurtă), integrala dramaturgiei originale a autorului francez, eseuri, articole politice, jurnale de călătorie și cîteva volume de corespondență. Este, ca număr de titluri și amploare a proiectului, cea mai complexă serie de autor din cadrul colecției noastre de literatură universală, comparabilă doar cu cea dedicată lui Vladimir Nabokov.

Pentru marcarea acestui eveniment editorial, librăria La Două Bufnițe a ales ca Albert Camus să fie ”Autorul lunii la Bufnițe”, fiind vorba despre o ramură a campaniei ”Cartea lunii la Bufnițe”. Astfel, joi, 15 februarie 2018, de la ora 18.30, se va lansa noua serie de autor printr-un eveniment la care vor vorbi Vasile Popovici – critic literar, Cyrille Fierobe – director Institutul Francez din Timișoara și Daniel Nicolescu – director Institutul Cultural Român din Lisabona, ziarist și traducător, via Skype.

Albert Camus (1913-1960), romancier, dramaturg şi filosof francez născut în Algeria, a absolvit Universitatea din Alger şi a fost câţiva ani jurnalist la Alger républicain. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost membru al Rezistenţei Franceze şi editor al publicaţiei clandestine Combat. După război a colaborat constant la publicaţii prestigioase din Franţa, fiind una dintre vocile cele mai influente ale stângii democrate. Tot în această perioadă a publicat o serie de romane şi eseuri filosofice cu un impact persistent, printre care Străinul (1942), Mitul lui Sisif (1942), Ciuma (1947), Căderea (1956), Exilul şi împărăţia (1957). În 1957, la doar 44 de ani, Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Evenimentul este organizat de Librăria La Două Bufnițe și editura Polirom, în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara.


Andrei Pleșu, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Lidia Bodea despre „Biblia după textul ebraic. Geneza“ – joi, 15 februarie

Editura Humanitas și Colegiul Noua Europă vă invită joi, 15 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prezentarea volumului Biblia după textul ebraic. Geneza, primul dintr-o serie care va cuprinde traducerile celor treizeci şi nouă de cărţi ale Bibliei ebraice însoţite de studii introductive, note şi comentarii. La eveniment vor vorbi Andrei Pleșu, Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu. Dezbaterea va fi moderată de Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas. Biblia după textul ebraic. Geneza este un proiect realizat în cadrul Colegiului Noua Europă și publicat la Editura Humanitas într-o ediție îngrijită de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu. Traducerea, studiile introductive şi notele sunt semnate de Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Melania Bădic, Emanuel Conţac, Octavian Florescu, Victor-Lucian Georgescu, Cristinel Iatan, Alexandru Mihăilă, Delia Mihăilă, Ovidiu Pietrăreanu, Tarciziu-Hristofor Șerban și Silviu Tatu.


„Textul Bibliei confirmă, prin structura şi istoria lui, teologia Treimii. Căci el are trei autori: Dumnezeu (inspiratorul lui suprem, izvorul Revelaţiei), autorii textului consemnat în scris (primitorii şi transmiţătorii Revelaţiei) şi traducătorii textului originar. Cu volumul de faţă, ne aflăm în prezenţa traducătorilor, exponenţi ai «vorbirii în limbi», mediatori ai Duhului, păstori ai cuvintelor aflate în căutarea Cuvântului. Ei merită toată admiraţia noastră. Pentru că reuşesc să pună erudiţia cea mai temeinică în serviciul cordialităţii, al nevoii de a înţelege ceea ce e dincolo de înţelegerea obişnuită.“ (ANDREI PLEŞU)

Cartea Genezei, rodul unui proces îndelung de cristalizare şi redactare, este, în ansamblu, o admirabilă revelare a lui Dumnezeu spre a putea fi accesibilă oricărui om. Prin lectură, cititorul este purtat atât în timpul începuturilor, unde evenimentele creaţiei se desfăşoară în ordinea şi în armonia instituite prin cu¬vântul rostit în mod suveran de Dumnezeu, cât şi în timpul istoric al umanităţii, în care în multe rânduri şi în multe chipuri El vine în întâmpinarea omului ce riscă să-şi rateze împlinirea propriei existenţe fiindcă s-a abătut de la legea poruncită lui ca o condiţie de viaţă.
Ţinând seama că este vorba de un text care provine dintr-un trecut îndepărtat, că există o tradiţie îndelungată a traducerii Bibliei în limba română, că textul rămâne contemporan cu toate generaţiile, s-a urmărit echivalarea lui într-o limbă actuală, firească, evitând atât arhaismele devenite cvasi-ininteligibile, cât şi neologismele stridente şi lipsite de conotaţii poetice. Am dorit astfel să ne apropiem, pe cât posibil, de frumuseţea originalului: pentru omul credincios ea este „semnătura“ Duhului lui Dumnezeu.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook: https://eventbook.ro/event/bilete-biblia-dupa-textul-ebraic-geneza


„Gateste din inima” – afla despre „mancatul intuitiv” cu Denisa Ratulea

O noua carte de bucate pentru un stil de viață sănătos, bazat pe fructe și legume în fiecare zi – „Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase” de Denisa Rățulea este acum disponibilă la precomandă pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing. Toți cei care vor rezerva volumul până pe 19 februarie vor primi automat, pe lângă autograf, un loc la webinar-ul cu tema „Mâncatul intuitiv și poftele de Mâncare: cum să le stăpânim”, organizat de autoare exclusiv pentru participanții la această promoție.

Pentru cei care se pierd în avalanșa de informații despre nutriție și caută acea carte care să demitizeze stilul de viață sănătos, cu siguranță își vor găsi un aliat în „Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase”, care va apărea curând la Curtea Veche Publishing.

O altfel de carte de bucate, nu doar pentru cei care mănâncă sănătos sau își doresc să-și formeze acest obicei, conține rețete pentru micul dejun, smoothies, prânz, cină, deserturi și condimente. Și își propune să ghideze orice începător sau bucătar pasionat, pentru a-l apropia de o alimentație sănătoasă, dar folosindu-se de ceea ce știm deja despre noi ca preferințe culinare. Iar această filosofie nouă, deși deloc străină nouă, este „mâncatul intuitiv”. Cu alte cuvinte: mâncatul sănătos, și în acest caz cu ingrediente proaspete, neprocesate si în multe cazuri, chiar crude, nu trebuie să fie lipsit de gust și nu trebuie în niciun caz să devină o corvoadă.

Astfel, cartea este bazată în exclusivitate pe alimente naturale, dar nu folosește etichete, fiindcă acestea ne pot descuraja de la a încerca lucruri noi. Acest tip de bucătărie iese în afara normelor, este din inimă și readuce în prim plan dragostea pentru mâncare și implicit pentru tine.

Cu peste 60 de rețete simple și rapide, care nu necesită ingrediente speciale, o veți putea pune la lucru imediat. Organizată pe capitole ușor de înțeles, este completată de un plan de mese pentru 10 zile și de o listă de cumpărături care vă vor apropia încet de acest concept nou-vechi al mâncatului intuitiv.

Denisa Rățulea, născută în Brașov și stabilită la Londra, este specialistă în gătitul cu ingrediente vegetale, însă filosofia sa nutrițională transcede eticheta aplicată mai tot timpul veganismului. Fondatoare a platformei de wellbeing Second Nature, organizează cursuri de gastronomie și susține, ca mentor, programe în domeniul sănătății emoționale dedicate femeilor. După mulți ani în care s-a confruntat cu dureri severe cauzate de implanturi metalice în coloana vertebrală, Denisa a luat decizia de a-și schimba stilul de viață și de a adopta hrana pe bază de plante. De atunci a parcurs un drum lung, misiunea ei devenind adoptarea unui stil alimentar ce face apel la intuiția fiecăruia. Acum îi ajută pe semeni să-și descopere potențialul propriului corp și îi inspiră să privească mâncarea dintr-o perspectivă diferită pentru a-și redobândi sănătatea și vigoarea.

Cartea poate fi rezervată pe site-ul www.curteaveche.ro în perioada 9-19 februarie: https://goo.gl/eBxsGu

Pe lângă autograf, absolut toți cei care o achiziționează în acest interval vor putea participa la un webinar organizat special de autoare, cu tema „Mâncatul intuitiv și poftele de Mâncare: cum să le stăpânim”.


Eveniment editorial: Sylvie şi Bruno, traducere în premieră din opera lui Lewis Carroll

Editura Polirom a publicat în această săptămînă romanul Sylvie şi Bruno, al scriitorului englez Lewis Carroll, autorul uneia dintre cele mai îndrăgite și mai faimoase povești ale lumii: Alice în Țara Minunilor.

Sylvie şi Bruno – apărut pentru prima oară în limba română – cuprinde ilustraţii de Harry Furniss și este publicat (şi în ediţie digitală) în colecția „Junior” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Veronicăi D. Niculescu. Vîrsta recomandată: 12+

Romanul Sylvie şi Bruno împleteşte două poveşti: una se derulează în lumea reală, iar cealaltă într-un tărîm de vis. Fermecător şi doldora de momente fanteziste, poezie şi jocuri de cuvinte, el descrie aventurile bizare ale fraţilor Sylvie şi Bruno în Ţara Basmelor. La graniţa dintre realitate şi vis se naşte o poveste originală, care nu se aseamănă cu nimic – nici măcar cu Alice în Ţara Minunilor.

Sylvie şi Bruno – cel din urmă roman al lui Lewis Carroll, publicat pentru prima oară în 1889 –  îi poate bucura deopotrivă pe copii şi pe adulţi.

Veronica D. Niculescu: În topul cărților mele favorite, din toate cele pe care le-am tradus, la o distanță mare de orice altceva, se află Foc palid al lui Nabokov și Watt al lui Beckett. Și pentru că era nevoie de încă una, ca să fie trei, ca-n povești, a apărut Sylvie și Bruno de Lewis Carroll. 
Cartea asta e cel mai frumos lucru care mi s-a întîmplat anul trecut, și iarăși e o traducere pe care i-o datorez lui Bogdan-Alexandru Stănescu. Pentru că unele lucruri, oricum ai lua-o, le datorezi. 
Cartea care apare în colecția „Junior” a Editurii Polirom este o splendoare de împletitură între realitate și vis, cu proză și poezie. Un capitol întreg e scris în versuri cu ritm și rimă – iar traducerea acestuia a fost marea mea plăcere a anului trecut. 

Cu asemenea cărți îți amintești de ce ai plecat de pe un drum și-ai ajuns pe altul. E bucurie pură aici. Sper să ajungă și la voi, cititorii.

Lewis Carroll, pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898), a fost un logician, matematician, fotograf și scriitor englez.

A studiat la Christ Church College, Oxford, unde mai tîrziu a și predat. Acolo a cunoscut-o pe Alice Liddell, fiica decanului, cea care îl va inspira să scrie Alice în Țara Minunilor (publicată în 1865, cu ilustrații de Sir John Tenniel) și Alice în Țara din Oglindă (1871), care îi vor aduce o faimă colosală; astfel, la moartea autorului, cele două titluri deveniseră cele mai populare cărți pentru copii din Anglia, iar la 100 de ani de la nașterea lui Lewis Carroll, unele dintre cele mai faimoase din întreaga lume.

A mai publicat volumul de poeme Phantasmagoria and Other Poems (1869), poemul The Hunting of the Snark (1876), considerat o capodoperă a literaturii absurdului, romanul Sylvie și Bruno (1889), povestiri, tratate matematice și de logică.

Titlurile apărute în colecția „Junior”, aici.

În pregătire:

Aventurile lui Pipi, maimuțica roz, Carlo Collodi


Care e aleasa ta? Curtea Veche Publishing te premiaza in luna februarie!

Fie ca esti in cautarea cadoului perfect pentru cei dragi in luna februarie, fie ca vrei sa te rasfeti cu o carte buna, dar inca nu te-ai decis ce sa alegi, Curtea Veche Publishing iti vine in ajutor! Pana la finalul lunii, poti gasi recomandari de lectura direct de la autori pe pagina de Facebook a editurii, reduceri de pana la 50% pe curteaveche.ro si un concurs la care poti castiga cartile pe care ti le dorești.

Cum stii care e aleasa sau alesul tau? Pe blogul nostru iti oferim cateva tips&tricks, iar pe site-ul editurii poti gasi sute de titluri dintre care poti alege.

Te-ai hotarat deja? Te provocam la CONCURS! Posteaza pana pe 28 februarie pe Facebook sau Instagram o fotografie in care apare orice volum publicat la Curtea Veche Publishing pe care doresti sa il oferi cadou unei persoane dragi. Nu uita sa folosești hashtagurile #shestheone/#hestheone si #curteavechepublishing si sa validezi inscrierea prin trimiterea link-ului postarii si a datelor de contact (nume, numar de telefon) la adresa concurs@curteaveche.ro. Foloseste-ti creativitatea si poti caștiga cartile pe care ti le dorești!

Premiul I – Carti in valoare de 400 lei
Premiul al II-lea – Carti in valoare de 300 lei
Premiul al III-lea – Carti in valoare de 200 lei

Mai multe detalii despre cum poti participa si criteriile de jurizare in regulamentul concursului de pe curteaveche.ro/blog.


Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 14 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Lebedele de pe Fifith Avenue de Melanie Benjamin, bestseller New York Times, inspirat din întâmplări reale petrecute în înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, avându-l în prim-plan pe Truman Capote alături de muzele sale, dintre care se detașează Babe Paley, cu tragica ei splendoare. La eveniment vor vorbi Cristina Bazavan, jurnalistă, Marius Constantinescu, scriitor și jurnalist și Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei. Seara va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. 

Întâmplarea așază față în față două personalități pe care totul le desparte. Pe de o parte, Babe Paley, simbol al eleganței de la jumătatea secolului trecut, soția unui magnat al radioului și al televiziunii americane, iar pe de alta, Truman Capote, pe atunci un tânăr efeminat, nu lipsit de un farmec languros, care bătea la porțile consacrării. Datorită lui Babe, acesta e adoptat de cercul restrâns al unor frumuseți recunoscute ale epocii. Fascinația se naște numaidecât  între noul venit și seducătoarele „lebede“, așa cum le numește scriitorul. Pe măsură ce prieteniile se încheagă, tainele se dezvăluie, și, odată cu ele, zvonuri despre cei din afara grupului. Secretele lui Truman sunt născocite. Ale lebedelor sunt trunchiate. Dornic de povești despre o lume pe care doar o bănuiește și care îi sugerează grabnic scrierea Micului dejun la Tiffany, el provoacă, ascultă, adaugă din imaginație și așterne pe hârtie. Odată cu primele sale reușite literare, pofta de succes îi sporește până la megalomanie. Tainele adunate par să fie o marfă prețioasă, însă darea lor în vileag se vădește distrugătoare atât pentru trădător, cât și pentru lebedele lui înșelate. Relația dintre Truman și Babe e împroșcată cu noroi. Fusese oare pentru amândoi o iubire imposibilă, plină de delicatețe, așa cum păruse, ori numai un produs al ficțiunii strecurate printre nenumărate întâmplări petrecute odinioară? Citind această carte tulburătoare, bine documentată, e aproape cu neputință să te desprinzi, fie și o clipă, din tăvălugul care poartă protagoniștii spre singurătate și moarte. 

„Lectura Lebedelor de pe Fifth Avenue este asemenea unei participări la o petrecere unde se servește șampanie și, pe tavă, secretele somptuoase ale elitei newyorkeze. Eleganța „lebedelor“ nu e întrecută decât de eleganța scrisului lui Melanie Benjamin, captivant prin simplitate și rafinament.“ Vanessa Diffenbaugh, autoarea romanului Limbajul florilor

„Ciudata și fascinanta relație dintre Truman Capote și „lebedele“ sale —Babe, Slim, Gloria și celelalte stele ale perioadei ilustrând ca o radiografie lumea lor —este transfigurată și înfățișată cu măiestrie în acest roman, în care fiecare personaj are un comportament detestabil, deși nu lipsit de amuzament. Meritul lui Melanie Benjamin constă în faptul că reușește să stârnească empatia cititorilor atât pentru aceste femei care dețin putere, grație și frumusețe, cât și pentru Truman Capote.“ Sara Gruen, autoarea romanelor Apă pentru elefanți și La marginea apei

Născută pe 24 noiembrie 1962 la Indianapolis, Melanie Benjamin a studiat la Indiana UniversityUniversity at Indianapolis. În 1988 s-a căsătorit cu Dennis Hauser, au împreună doi copii și locuiesc la Chicago. Cu numele Melanie Hauser a publicat povestiri în In Posse Review și The Adirondack Review, una  câștigând în 2001 un concurs de proză scurtă al Radioului Public din Chicago, și două romane. Cu pseudonimul Melanie Benjamin a semnat mai multe romane istorice. Al treilea roman al său, Alice I Have Been, apărut în 2010, a fost bestseller național. În 2011, a publicat romanul The Autobiography of Mrs. Tom Thumb, iar în 2013, The Aviator’s Wife, bestseller internațional aflat în curs de ecranizare. Lebedele de pe Fifth Avenue (The Swans of Fifth Avenue; Humanitas Fiction, 2018) a apărut în 2016, fiind, asemenea romanului anterior, bestseller New York Times și USA Today. Cel mai recent roman al lui Melanie Benjamin, din ianuarie 2018, The Girls in the Picture, aduce în prim-plan prietenia dintre două femei legendare ale Hollywoodului timpuriu: scenarista Frances Marion și actrița Mary Pickford. 

Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervari prealabile prin eventbook.

Articole similare

Editura Herald prezintă Opus Paramirum. Principiile artei medicale, de Paracelsus

Jovi Ene

Concurs: Castiga cărţi de 250 lei, de la Books-Express.ro

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un loc la cursul ”Stăpânirea tracului și valorificarea emoțiilor în Public Speaking” – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult