Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 8 iulie 2018)

Știrile săptămânii: Noutate Editura Herald: Oare materia e totul – Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala, de Alan Watts; Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson, la Editura Publica; O apariție-eveniment: Gena. O istorie fascinantă, de Siddhartha Mukherjee, Editura ALL; Noutate editoriala: Mindfulness in actiune, de Chogyam Trungpa; Studenții români participă la cea de-a șaptea ediție a Festivalului studenților francofoni din Europa centrală și de est; Noutate editoriala: O istorie a ateismului de Ovidiu Morar; The Guardian, The New York Times, LensCulture și National Geographic în juriul de la Fotograful Anului în România; Anunt Inscrieri Bucharest Fringe 8; A treia Conferință a miniștrilor francofoni pentru învățământul superior – Marrakech, 22 iunie 2018; Tabara de vara ARCS – un proiect organizat de American Romanian Cultural Society & Control N; S-a lansat proiectul editorial „Școala9”, spațiu de dezbatere și dialog pentru învățământul preuniversitar în România; ​’Wabi-Sabi’ sau frumusețea imperfecțiunii – lansarea unui nou roman de Francesc Miralles; Summer Music Academy Sinaia Dinu Lipatti 2018; 42 de tineri din Europa participă timp de 7 zile la un schimb de tineri la Bodo, România; Noutate editotială: Filosofia antica restituita in puritatea ei. Opera secreta a filosofiei lui Hermes, de  Jean d`Espagnet; „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism“ în dezbatere la Humanitas Cișmigiu, marți, 10 iulie; Nou la Editura Polirom: Scurtă istorie a beţiei, de Mark Forsyth; Descoperă secretele unui nou concept despre fericire: IKIGAI, Editura Litera; Noutate editoriala: Pasi pe cale de Inayat Khan; Povestea ta dinainte de a te naște: Cel dintâi mister, Editura Publica.

Noutate editoriala: Oare materia e totul – Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala de Alan Watts

Volumul de fata cuprinde o serie de eseuri care sintetizeaza gandirea lui Alan Watts cu privire la extraordinar de actuala tema a raportului omului cu lumea materiala. Ideea de baza care strabate aceasta carte este ca omul civilizat confunda simbolul cu realitatea, modul sau de a descrie si de a masura lumea cu lumea insasi si, astfel, se trezeste in situatia absurda de a prefera banii in detrimentul bogatiei si ingurgitarea meniului in detrimentul consumului hranei adevarate.

Indreptandu-si mereu atentia spre cifre si concepte, omul modern este tot mai putin constient de natura si de totala sa dependenta de aer, apa, plante, animale, insecte si bacterii. I s-a transmis ideea ca lumea asa-zis exterioara este un cumul de „obiecte”, dintre care nu face parte. Prin urmare, specia umana isi vandalizeaza mediul si este in pericol de autodistrugere.

Deoarece nu putem stabili vreo legatura cu prezentul senzorial şi concret, suntem fericiti la culme cand aşteptam sa se intample lucruri bune, nu in clipa cand ele se intampla. Suntem atat de exaltati anticipand placerile şi gonind in intampinarea lor, ca nu putem incetini suficient pentru a ne bucura de ele cand sosesc. Suntem, aşadar, o civilizatie care sufera de o deziluzie cronica – un formidabil furnicar de copii rasfatati care işi fac praf jucariile. Alan Watts, Oare materia este totul?

Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde va fi preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii. Se muta apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influentat in conceptiile sale de D.T. Suzuki si Christmas Humpreys. Ulterior, ii va cunoaste pe Joseph Campbell si pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si budismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre budismul zen.


Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson 

După ce a scris biografiile extinse ale titanilor din lumea științelor, tehnologiei, ingineriei și matematicii (Steve JobsAlbert Einstein (în curs de traducere) și Benjamin Franklin), Walter Isaacson și-a îndreptat atenția spre omul care i-a inspirat pe toți: Leonardo da Vinci.

Da Vinci abia reușea să citească în latină sau să facă o împărțire lungă, dar curiozitatea lui și interesul pentru multiple discipline i‑a dat o înțelegere profundă a tiparelor și întrepătrunderilor naturii, devenind unul dintre cei câțiva oameni din istorie care au încercat să știe tot ce era de știut despre tot ce putea fi știut.

Pe baza a 7200 de pagini din uluitoarele carnete ale lui Leonardo și a noilor descoperiri despre viața și opera sa, Walter Isaacson țese o narațiune excepțională, asezonată cu imagini captivante preluate din carnetele originale (reproduceri color). El ne arată cum geniul lui Leonardo este de fapt unul în care ne putem regăsi fiindcă s-a bazat pe deprinderi pe care le putem îmbunătăți în noi înșine: curiozitatea și observația atentă.

Inventatorul, pictorul, inginerul, sculptorul și arhitectul Leonardo da Vinci este întruchiparea minții universale, una care a căutat să înțeleagă întreaga creație, inclusiv felul în care ne găsim rostul în ea. Curiozitatea și experimentarea fără astâmpăr ale lui Leonardo ar trebui să ne aducă aminte cât de important este să transmitem copiilor noștri nu doar cunoașterea primită, ci și dorința de a o pune sub semnul întrebării – de a fi imaginativi și, asemenea neadaptaților și rebelilor talentați din orice epocă, de a gândi diferit.

„Dată fiind fascinația mea pentru Leonardo, am citit multe cărți despre el de-a lungul timpului, dar nu am găsit niciuna care să acopere satisfăcător diversele fațete ale vieții și operei sale. Walter, un jurnalist și autor talentat, a făcut o treabă extraordinară. […] E ironic că un om care a trăit acum 500 de ani ne amintește de minunile vieții moderne.”—Bill Gates

Walter Isaacson a fost CEO al Institutului Aspen, președinte al CNN și editor al revistei Time. Este profesor de istorie la Universitatea Tulane. Este autorul biografiilor lui Steve JobsEinsteinBenjamin Franklin și Kissinger, autor al cărții Inovatorii și co-autor al cărții The Wise Men: Six Friends and the World They Made.


O apariție-eveniment: Gena. O istorie fascinantă, de Siddhartha Mukherjee, Editura ALL

Editura ALL a publicat versiunea în limba română a volumului de excepție Gena. O istorie fascinantă, semnat de Siddhartha Mukherjee, autor distins cu Premiul Pulitzer.

Gena, codul tainic care alcătuiește și definește ființa umană, a devenit una dintre cele mai puternice și mai primejdioase idei din lumea științei. Povestea ei se adresează publicului larg și tuturor specialiștilor dornici să descopere modul în care genetica a transformat definitiv domeniile biologiei și medicinei. Autorul îmbină stilul fermecător, ușor accesibil, cu standardele academice inerente unei lucrări cu o asemenea tematică.

De-a lungul secolelor, oameni de știință vizionari și adesea neînțeleși sau chiar ironizați, la vremea lor, au depus nenumărate eforturi pentru a descifra secretele genei umane, pe care au considerat-o un fel de Sfânt Graal. Parcurgând această călătorie fascinantă, cititorul va descoperi experimentele, cazurile și chiar întâmplările șocante care au marcat istoria geneticii. De asemenea, va afla detalii extraordinare despre activitatea personalităților-cheie ale acestui domeniu, de la călugărul augustin Gregor Mendel și Charles Darwin la Francis Crick, James Watson și Rosalind Franklin. 

Siddhartha Mukherjee este cercetător, biolog specializat în celule stem și genetician în domeniul oncologic, profesor asistent la Universitatea Columbia, cu numeroase articole științifice apărute în publicații precum Nature, Cell, Neuron, New England Journal of Medicine și New York Times. Cartea sa Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului (Editura ALL, 2011) a devenit bestseller internațional și a fost răsplătită cu Premiul Pulitzer pentru non-ficțiune în 2011. 

Editura ALL, parte a Grupului Editorial ALL, are un portofoliu central de carte academică şi specializată, în care se regăsesc lucrări importante din domeniul ştiinţelor sociale, ştiinţelor naturale şi medicinei.


Noutate editoriala: Mindfulness in actiune, de Chogyam Trungpa

Mindfulness in actiune. Dezvoltarea armonioasa cu ajutorul meditatiei si a prezentei constiente este, asa cum sugereaza si titlul, o carte despre mindfulness si despre aplicarea acestei stari in contextul intregii noastre vieti. Cartea se concentreaza asupra practicii meditatiei ca instrument pentru dezvoltarea starii de mindfulness (atentia deplina) si exploreaza modul in care starea de mindfulness si de constienta ne influenteaza viata de zi cu zi. Este o carte dedicata celor care doresc sa exploreze starea de mindfulness prin intermediul practicii meditatiei si care, de asemenea, doresc sa aplice intelepciunea provenita din meditatie in viata cotidiana.

Una dintre cele mai bune introduceri in practica mindfulness. Este o carte accesibila, diferita de lucrarile de pana acum, o carte ce contine sfaturi concrete cu privire la modul in care putem implementa starea de constientizare si blandetea in aglomeratia preocuparilor cotidiene şi presiunea provocata de ele… ceea ce va contribui, intr-un final, la reducerea nivelului de anxietate al societatii noastre, ca ansamblu. – Tim Ryan, membru al Camerei Reprezentantilor (Statele Unite ale Americii), autor al lucrarii A Mindful Nation

In cartea „Mindfulness in actiune”, Chögyam Trungpa – un maestru in practica meditatiei – ne demonstreaza, intr-un limbaj uimitor de simplu, faptul ca starea de mindfulness nu reprezinta un eveniment singular, ci este, mai degraba, o calatorie a descoperirii de sine, care ne va sprijini de-a lungul intregii vieti. – Barry Boyce, redactor-sef al revistei Mindful

In aceasta carte, Chögyam Trungpa ne arata ca practicand meditatia ne putem reconecta cu blandetea profunda si intelepciunea luminoasa proprii fiintei umane. Indiferent daca suntem incepatori in meditatia mindfulness sau suntem nişte practicanti avansati, textul de fata este indispensabil pentru a afla cum ne deschidem fata de vastitatea si frumusetea vietii de zi cu zi. – Michael Carroll, autorul cartii Awake at Work

Puternica prezenta a lui Chögyam Trungpa, intelepciunea sa apriga, compasiunea sa sincera si iubitoare, inegalabilul şi fabulosul sau simt al umorului, [precum] si parerile sale cu privire la starea Americii pot fi percepute foarte intens in aceasta carte. Nu-mi pot imagina, in acest moment, o carte mai valoroasa. – Mirabai Bush, cofondator al Center for Contemplative Mind in Society

Cand am citit „Mindfulness in actiune” am avut senzatia ca stau de vorba cu un bun prieten. Glasul sau blajin, cuvintele alese cu grija si gama larga a subiectelor aduse in discutie reprezinta un cadou minunat, atat pentru cei aflati la inceput de drum, cat si pentru cei cu o bogata experienta in practica meditatiei, indiferent de traditiile din care ei provin. – Sharon Salzberg, cofondatoare a Insight Meditation Society si autoare a cartii Real Happiness at Work

Venerabilul Chögyam Trungpa (1939-1987) s-a nascut in provincia Kham din estul Tibetului, in 1940. La doar 13 luni, Chögyam Trungpa a fost recunoscut drept un mare tulku, sau maestru intrupat. La varsta de 8 ani, Trungpa Rinpoche a fost hirotonisit si a devenit calugar incepator. In urma hirotonisirii, s-a angajat intr-un studiu intens si in practica disciplinelor monahale traditionale. In 1970, s-a casatorit cu o tanara englezoaica, Diana Pybus, iar cei doi s-au mutat in America de Nord. In timpul celor 17 ani in care a predat in America de Nord, Trungpa Rinpoche a capatat reputatia unui profesor dinamic si dispus sa dialogheze cu elevii. A fost un pionier, unul dintre primii dascali budisti tibetani din America de Nord, precedandu-i cu cativa ani. In multiplele sale calatorii prin America de Nord si Europa, a sustinut mii de prelegeri si sute de seminarii. A infiintat centre importante in Vermont, Colorado si Noua Scotie, precum si alte centre mai mici de meditatie si studiu in orase din America de Nord si Europa. In 1973, a fost format un corp administrativ central al acestei retele, numit Vajradhatu.


Studenții români participă la cea de-a șaptea ediție a Festivalului studenților francofoni din Europa centrală și de est

Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală și de est (AUF ECO) și universitățile armene din Erevan organizează a șaptea ediție a Festivalului studenților francofoni din Europa centrală și de est. Anul acesta, evenimentul are loc la Erevan între 1 și 5 iulie 2018, având ca temă « Diferiți împreună ». Acest festival are ca obiectiv promovarea multilingvismului, precum și utilizarea limbii franceze într-un context multicultural.

Creat ca spațiu de dialog, Festivalul a reunit, încă de la crearea sa în 2012, peste 400 de studenți provenind din 20 de țări, mai mult de jumătate dintre aceștia provenind din instituțiile membre ale AUF în regiune. Acesta reprezintă în fiecare an un moment privilegiat pentru a sărbători tinerețea, creativitatea, solidaritatea. Festivalul este o oportunitate pentru dezvoltarea de parteneriate academice și pentru schimbul de bune practici, fiecare ediție fiind organizată cu sprijinul partenerilor din sectorul socio-economic (companii private, primării, ministere, parteneri media și instituții de învățământ sau de cercetare).

În acest an, 53 de studenți provenind din 17 țări participă la cea de-a șaptea ediție a Festivalului: Albania, Armenia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Rusia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Letonia, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina, Turcia. Participanții vor fi sprijiniți de voluntari, studenți ai universităților armene.  

,,Acest eveniment care celebrează tinerețea, diversitatea culturală și excelența în francofonie crează un spațiu favorabil schimbului de experiențe și de idei între tinerii din diferite țări, într-o atmosferă convivială și prin intermediul unui program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză: ateliere creative, concursuri și seri tradiționale” au declarat organizatorii.

Festivalul își deschide porțile pe 2 iulie 2018 la Universitatea de Stat din Erevan, în prezența reprezentanților Ministerului Educației Naționale și al Științelor, ai Ministerului Culturii, ai Grupului ambasadorilor francofoni din Armenia, în prezența directorului regional al AUF în Europa centrală și de est și a rectorilor și vice-rectorilor universităților armene.

Activitățile Festivalului se derulează între 2 și 5 iulie 2018 în patru ateliere: cântec, dans, pictură și fotografie. Serile vor fi consacrate concursului ,,Întrebări pentru un francofon” și prezentărilor tematice, care le vor permite participanților să își prezinte propriile țări, cu specificul, datinile și obiceiurile lor.

Festivalul se va închide pe 5 iulie 2018 la ora 19.00 la Teatrul de păpuși din Erevan, cu o seară de Gală în timpul căreia participanții vor prezenta în fața juriului și publicului roadele muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiați.

Evenimentul este organizat de către Agenția Universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală, în parteneriat cu universitățile armene din Erevan și cu ambasadorii francofoni prezenți în Armenia.

Despre AUF:

Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 845 de instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 111 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților. 

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est.

Pentru mai multe informații: www.auf.org


Noutate editoriala: O istorie a ateismului de Ovidiu Morar

In acest volum veti intalni, expunandu-si argumentele antiteiste sau antiteologice si antiecleziastice, ganditori care au contribuit, in mai mare sau mai mica masura, la faurirea societatii europene moderne seculare. Termenul ateism, folosit in titlu, in cuvintele autorului, „poate fi definit in sens larg ca negatia, din perspectiva rationala, a credintei in supranatural, iar in sens restrans ca negatia ideii de religie, adica de institutionalizare a credintei”. Ateismul inglobeaza astfel diferite pozitii exprimate in diferite perioade de liber-cugetatori si deisti, pozitii al caror continut poate intra cu usurinta in bagajul argumentativ al unei pozitii rationale atee. Alexandru Anghel

Ateismul reprezinta un mod de gandire eminamente critic in raport cu modul dogmatic propriu spiritului religios (care inseamna admiterea ca adevaruri incontestabile a unor idei, id est dogme, impuse de autoritatea ecleziastica), opunand ratiunea (inteleasa ca necredinta) credintei oarbe, irationale. In functie de miza urmarita, critica ideilor religioase este dezvoltata din perspective diferite, care uneori se imbina: o perspectiva epistemologica (demonstrarea caracterului irational al credintei si a invaliditatii adevarurilor religioase), una etica (demonstrarea imoralitatii dogmelor religioase si a incompatibilitatii lor cu binele civic) si una politica (demonstrarea caracterului opresiv al institutiei clericale si a rolului ei major in intarirea asupririi sociale). Ovidiu Morar

Ovidiu Morar este scriitor, eseist si publicist. Este profesor universitar doctor, membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Cercetator al avangardelor literare din Romania si Europa, a prezentat numeroase comunicari pe aceasta tema la colocvii si conferinte internationale organizate la Bucuresti, Cluj, Iasi, Praga, Ierusalim, Cernauti, Venetia etc.

Alte lucrari ale autorului: Avatarurile Suprarealismului romanesc, Editura Univers, 2003; Suprarealismul romanesc, Editura Tracus Arte, 2014; Avangardismul romanesc, Editura Ideea Europeana, 2005; Scriitori evrei din Romania, Editura Ideea Europeana, 2006 si Editura Hasefer, 2014; Ipostaze ale modernismului poetic, Editura Universitatii Stefan cel Mare, Suceava, 2015;Literatura in slujba Revolutiei, Editura Universitatii Al. I. Cuza Iasi, 2016.


The Guardian, The New York Times, LensCulture și National Geographic în juriul de la Fotograful Anului în România

Pe 25 iunie, s-a lansat la București Fotograful Anului în România, un concurs de fotografie cu premii de peste 20 de mii de euro, adresat tuturor creatorilor de fotografie români.

Juriul competiției reunește în premieră în țara noastră pe unii dintre cei mai buni profesioniști ai imaginii din toată lumea – fotografi, editori foto, manageri, curatori, organizatori de expoziții – cu experiență și în alte jurii în cadrul celor mai mari competiții din domeniu la nivel global.

Câștigătorii concursului Fotograful Anului în România au oportunitatea de a interacționa cu membrii juriului, care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine cum să-și construiască sau să-și continue cariera în domeniu.

O parte din membrii juriului vor veni la București pe 7 octombrie 2018, cu ocazia galei de premiere a concursului Fotograful Anului în România.

Președintele juriului este fotograful Roger Tooth, medaliat și membru al Societății Regale de Fotografie din Marea Britanie. Până în 2016 a fost directorul departamentului foto de la The Guardian și The Observer.

Fotograful Dean C.K. Cox a lucrat pentru numeroase publicații prestigioase, printre care The Associated Press, Le Monde, Vogue Italia și The New York Times. Este editorialist, documentarist și fotograf multimedia. A avut numeroase expoziții personale, iar în prezent predă cursuri de fotografie la o universitate din Hong Kong, după ce în trecut a colaborat cu universități din Suedia, Marea Britanie, Kazahstan și New York.

Alex Gâlmeanu este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români, publicat de reviste din România și din străinătate. A avut expoziții personale în Franța, Islanda și Irlanda. Este manager și curator de expoziții și are în portofoliu numeroase proiecte fotografice.

Jim Casper este Editor-in-Chief la LensCulture, o publicație de specialitate care atrage peste 3 milioane de vizitatori lunar. Este curator de expoziții de artă și face parte din juriile celor mai mari competiții internaționale de fotografie.

Ioana Moldovan este jurnalist și fotograf documentarist care a publicat reportaje în The New York Times, Al Jazeera English, LensCulture etc. Are numeroase premii internaționale, este autoare de expoziții și albume foto.

Craig Allen este editor foto internațional la publicația The New York Times și se ocupă de edițiile print, precum și de prezența online. În trecut a lucrat pentru Getty Images și AFP.

Anne Farrar este directorul foto al National Geographic Traveler SUA. În trecut, ca editor foto la The Dallas Morning News, a fost parte din echipa care a câștigat premiul Pulitzer pentru dosarele despre uraganul Katrina.

Iurie Belegurschi este un renumit fotograf de peisaj, fondator al Iceland Photo Tours. A câștigat competiții internaționale de fotografie și imaginile lui au fost publicate de reviste din toată lumea.

Rui Palha e specializat în fotografie de stradă și a fost inclus în mai multe topuri între cei mai buni fotografi din lume în acest domeniu. A câștigat premii internaționale, a publicat albume și a avut numeroase expoziții personale.

Vaughn Wallace este în prezent Senior Photo Editor la National Geographic. A fost în juriu la concursuri cum ar fi World Press Photo, PDN Photo Annual sau Photolucida Critical Mass.

Peter Svoboda este Head Curator pentru www.1x.com și fotograf. Are o listă impresionantă de premii câștigate, precum și expoziții în galerii importante din toată lumea. A fost publicat de National Geographic, The Guardian, The Telegraph etc.

Anca Cernoschi este preocupată de fotografia creativă. A primit numeroase premii și a expus în țară și în străinătate. Operele ei se află în galerii din străinătate și în colecții private.

Mesaj din partea lui Roger Tooth: Sunt foarte încântat și onorat că am fost invitat să fiu președinte al juriului pentru această competiție de fotografie. Există o mulțime de secțiuni la care să vă înscrieți, deci uitați-vă atent la regulament și asigurați-vă că lucrarea voastră se potrivește bine categoriilor. Nu vă faceți griji cu privire la numărul de imagini pe care le introduceți, sunt obișnuit să văd multe imagini zi de zi. Deci mult noroc și spor la fotografiat!”

Declarație Alex Gâlmeanu, membru al juriului: Acum mai bine de 26 de ani am avut norocul să descopăr aparatul de fotografiat, iar descoperirea asta m-a facut să mă simt foarte privilegiat. Mi s-a oferit ocazia să pot explora lumea în care traiesc, dar, poate mult mai important, șansa să trăiesc din propria mea pasiune. În toți anii aceștia am învățat că o carieră de fotograf se face cu foarte multă muncă, dar și cu expunere. Fotografiile bune trebuie arătate, așa că îi încurajez pe mai tinerii fotografi români să se înscrie la aceasta competiție. Dincolo de premii, participarea poate fi și o foarte bună rampă  de lansare.”

Găsiți toate detaliile despre condiții și înscriere pe site-ul nostru www.fotografulanului.ro.

Aplicațiile se pot depune în perioada 25 iunie – 10 septembrie 2018.

Concursul Fotograful Anului în România este organizat de Bucharest Photofest, cel mai mare festival internațional de fotografie din București, împreună cu Fotografia Românească, una dintre cele mai numeroase comunități online de fotografi din România și susținut de Samsung România. #PoweredbySamsung


Anunt Inscrieri Bucharest Fringe 8

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului independent, Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, începe înscrierile pentru cea de-a Opta Ediție. Anul acesta pregătim o selecție exigentă, în care spectacolele din toate secțiunile se vor ”bate” pentru Premiile Festivalulului.
Pe această cale invităm trupele și organizațiile de teatru independent din toată țara să se înscrie până pe 22 iulie 2018 în competiția Bucharest Fringe.
 
Condiții de înscriere: Se pot înscrie în Festival spectacole independente care au avut premiera în perioada 21 Iulie 2017 – 20 Iulie 2018. Prin spectacole independente organizatorul înțelege spectacole care nu sunt produse direct de teatre finanțate de la bugetele de stat. În schimb sunt acceptate colaborări între instituții independente și teatre de stat. Bucharest Fringeîncurajează inovația, originalitatea, curajul artistic și debutul – principii care se regăsesc în criteriile de selecție ale Festivalului.
            Fișa de înscriere poate fi descărcată de pe site-ul festivalului: www.bfringe.ro sau ca răspuns la un mail trimis la comunicare@teatrulapropo.ro. Pentru înscriere este obligatorie trimiterea unei înregistrări video complete a spectacolului.
            După completare, fișa va fi trimisă pe adresa comunicare@teatrulapropo.ro, până cel târziu pe data de 22 iulie 2018, ora 24:00.
           
Juriul de specialitate format din criticii: Monica Andronescu, Oltița Cîntec, Oana Cristea-Grigorescu, Cristiana Gavrilă şi Cristina Rusiecki va alege spectacolele pentru toate secțiunile Festivalului: Story, Unconventional, Serile Teatrului Studențesc și One Drama.
Spectacolele selecționate vor intra în competiția Bucharest Fringe care se va desfășura  în București în perioada 29 Septembrie – 7 Octombrie 2018. În cadrul Festivalului vor fi acordate mai multe premii, de către un Juriu de reputați specialiști în domeniu.
La ediția a Șaptea, în toamna anului 2017, Festivalul s-a bucurat de o largă apreciere, evenimentele sale fiind vizionate de peste 2.000 spectatori, în marea lor majoritate tineri, în aproape 30 de spectacole, în 13 locații independente.
Pentru informații suplimentare ne puteți scrie la: Mihaela Popescu, comunicare@teatrulapropo.ro; sau vp invităm să vizitați www.bfringe.ro


A treia Conferință a miniștrilor francofoni pentru învățământul superior – Marrakech, 22 iunie 2018

La inițiativa Regatului Maroc și cu susținerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), orașul Marrakech a găzduit între 20 și 22 iunie 2018 cea de-a treia ediție a Inițiativei pentru Dezvoltarea Digitalului în Spațiul Universitar Francofon (IDNEUF 3).

Organizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mohammed VI, această întâlnire i-a reunit pe miniștrii din învățământul superior francofon în jurul tematicii finanțării digitalului în spațiul universitar francofon. Această întâlnire a avut loc în urma conferințelor organizate la Paris la data de 5 iunie 2015, la inițiativa Franței, respectiv la Bamako în 17 iunie 2016, la inițiativa Mali, și are ca obiectiv accelerarea punerii în practică a deciziilor luate la Paris și Bamako, dar și extinderea reflectării asupra problematicii modalităților de finanțare a dezvoltării digitalului în spațiul universitar francofon.

În timpul conferinței IDNEUF 2 din Bamako, miniștrii doriseră ca următoarea lor întâlnire să fie precedată de o conferință ce ar fi permis consultarea marilor operatori de fonduri în dezvoltarea spațiului digital, cu scopul de a identifica mai bine posibilitățile de realizare și de finanțare a unui asemenea proiect ambițios.

Conferința de la Marrakech a avut două parți: o reuniune prealabilă a finanțatorilor pe 20 și 21 iunie care a fost consacrată pregătirii deciziilor miniștrilor, urmată de conferința miniștrilor din învățământul superior francofon, pe 22 iunie 2018.

Primele două zile au permis, astfel, determinarea unui punct de plecare și mai ales oferirea unor soluții posibile pentru diferitele proiecte evocate, mai precis aspectele tehnice (infrastructură, rețele, echipamente), ingineria pedagogică sau, în mod special, finanțarea prin intermediul modelelor și metodelor economice pertinente din punct de vedere economic.

A treia zi, consacrată reuniunii miniștrilor sau a reprezentanților lor, un moment important al acestei conferințe ,,IDNEUF 3”, a permis adoptarea de către miniștrii și  reprezentanții prezenți a ,,Declarației de la Marrakech”.

Prin această declarație, miniștrii sau reprezentanții lor salută munca realizată de către AUF în urma conferințelor din 2015 și 2016, în principal noua versiune a meta-portalului și Atlasul de expertiză francofonă ce se regăsesc acum sub forma unei platforme unice denumită BNEUF (Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon).

Ei încurajează, de asemenea, AUF să urmărească împreună cu partenerii săi dezvoltarea acestei importante inițiative (IDNEUF) în diferitele sale aspecte, în special dezvoltarea platformei BNEUF și a operaționalității sale, precum și toate acțiunile propuse de Conferința anterioară, contribuind la transformarea digitală a spațiului universitar francofon pe planurile pedagogice, tehnologice, juridice și de reglementare.

De asemenea, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor doresc din proprie inițiativă crearea unui fond de finanțare specifică (FIDNEUF) al cărui scop principal de funcționare va fi transmis guvernelor lor și crearea unei agende de realizare a proiectelor structurale.

În concluzie, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor au convenit extinderea Comitetului de urmărire a IDNEUF. Acesta va fi compus din reprezentanți din Franța, Mali, Maroc, Quebec, România, țara gazdă a următoarei reuniuni ministeriale IDNEUF 4, precum și din reprezentanți ai OIF și ai AUF, care asigură secretariatul general al acestuia.

Miniștrii prezenți sau miniștrii reprezentați convin a se reuni pentru cea de-a patra reuniune (IDNEUF 4) având ca temă cadrul metodologic al proiectului de fonduri FIDNEUF, care va avea loc pe 20 și 21 iunie 2019 în România.

Pentru mai multe detalii:

https://idneuf3-marrakech2018.auf.org/


Tabara de vara ARCS – un proiect organizat de American Romanian Cultural Society & Control N

Asociația Culturală Control N se alătură American Romanian Cultural Society din Seattle (ARCS) în organizarea primei tabere de vară pentru copiii români din Statele Unite.

Vara aceasta Asociația Culturală Control N demarează un parteneriat educațional cu American Romanian Cultural Society (ARCS), care are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii și identității românești.

ARCS Summer Camp va  avea loc în perioada 23 iulie – 5 august 2018 la University of Washington. Cei 20 de participanți cu vârste între 8 și 16 ani vor lucra sub îndumarea regizoarei Iulia Rugină și a actriței Ioana Flora, explorând istoria, geografia, folclorul, gastronomia, arta și tradițiile românești. Pe lângă portofoliul în cinematografie Iulia Rugină și Ioana Flora au o vastă experiență în activități educative, training-uri, cursuri și ateliere în domeniul teatrului și filmului.

Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Până la finalul taberei, copiii vor realiza 5 filme de scurt metraj prezentând România văzută prin ochii lor. Întregul proces va fi documentat într-un film de 15 minute, care va fi proiectat publicului din Seattle în data de 5 august 2018.

În lipsa unui sprijin financiar din partea instituțiilor românesti, costurile pentru organizarea taberei vor fi suportate de American Romanian Cultural Society și de comunitatea românească din Seattle. Asociația Culturală Control N contribuie cu experiența de organizare, promovare și metodologie. De asemenea, cei  doi traineri vor activa ca voluntari.

American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot).

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educația cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative. Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclass-urile organizate (care au adunat aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia și Polonia, susținute de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Ministerul Culturii prin programul ACCES și Uniunea Europeană prin programul Creative Europe.

Mai multe detalii despre proiect și activitățile organizatorilor pot fi aflate pe site-urile www.controln.ro și www.arcsproject.org, desfășurarea taberei putând fi urmărită prin intermediul paginilor de Facebook ale organizatorilor:

American Romanian Cultural Society – https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/

Asociatia Culturală Control N – https://www.facebook.com/controlN/


S-a lansat proiectul editorial „Școala9”, spațiu de dezbatere și dialog pentru învățământul preuniversitar în România

Echipa editorială DoR (Decât o Revistă) în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale semnează cea mai recentă premieră jurnalistică din țara noastră prin lansarea publicației „Școala9” – un demers autentic dedicat explorării, dezbaterii și documentării peisajului educației preuniversitare din țara noastră.

Proiectul editorial „Școala9”, hotspot educațional creat de DoR și BRD și coordonat de redactorul-șef Georgiana Ilie, este un spațiu care adună idei și lansează o provocare la dialog tuturor actorilor – profesori, părinți, elevi, factori de decizie (instituții), specialiști în educație – cu privire la direcţia în care se îndreaptă educația românească, adresând totodată cele mai bune metode dedicate dezvoltării performanței și calității în educație. Din dorința de a transforma cititul publicației într-o experienţă activă, în măsură să creeze interacțiuni autentice cu o comunitate de cititori, platforma va pune la dispoziție și o zonă de dezbateri publice pe teme relevante, lansate în urma explorărilor jurnalistice ale echipei redacționale.

Platforma Școala9 a apărut ca idee atunci când am constatat că nu există un spațiu public în care să se pună în discuție idei moderne despre educație. Sigur subiectul este tratat și de presă și de mulți experți în educație sau ONG-uri, însă de multe ori pe canale diferite. Credem că este nevoie să construim o piață a ideilor despre educație care să pornească din interiorul sistemului, și nu de la marginea lui sau creând o alternativă la el. Poți crea o școală alternativă la educația formală, dar nu poți crea un întreg sistem.  La această piață ar trebui să contribuie desigur specialiștii, dar și profesorii care sunt inima sistemului, elevii și părinții. Ne dorim ca această platformă să fie un spațiu viu, deschis, care pe lângă jurnalism de calitate construiește programe și susține cauze legate de educație. Vă așteptăm pe Școala9!”, spune Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager  BRD – Groupe Société Générale.

Școala9 este locul în care profesorii, părinții și copiii își pot recunoaște viața de fiecare zi din școală. Nașterea unui nou sistem de educație – unul în care profesorii folosesc metode moderne de predare, în care elevii sunt pregătiți pentru lumea de azi, în care părinții sunt partenerii reali ai școlii – nu se poate face fără implicarea activă a tuturor acestor părți” (redactor-șef Georgiana Ilie, din manifestul Școala9)

Website: www.scoala9.ro


​’Wabi-Sabi’ sau frumusețea imperfecțiunii – lansarea unui nou roman de Francesc Miralles

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă joi, 12 iulie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului Wabi-Sabial binecunoscutului scriitor spaniol Francesc Miralles.
 
Wabi-Sabi, roman de arheologie sentimentală, care își transportă cititorii într-o Japonie senzuală, exotică, plină de contraste, este continuarea bestsellerului Humanitas Fiction Iubire cu „i“ mic.
 
La eveniment vor participa Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Barton, scriitoare, și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro.
În partea a doua a evenimentului, conceptul de wabi-sabi, care ilustrează frumusețea lucrurilor imperfecte și efemere, va fi evidențiat printr-un atelier japonez coordonat de Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane.
Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.
 
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.
Wabi-Sabi este, ca și Iubire cu «i» mic, un roman intimist, o poveste care te învăluie într-o mare de sentimente și emoții fascinante. Este o lecție de viață. O formă de a vedea și de a înțelege lumea. E de necrezut că poți descoperi atâtea lucruri în atât de puține pagini. Francesc Miralles e unic, și lumea sa este infinită.“ (El Sótano de los Sueños Blog)
 
 
În Barcelona zilelor noastre, Samuel trăiește o poveste de dragoste cu Gabriela, dar locuiește în apartamentul lui de burlac împreună cu motanul Mishima. În afara cursurilor de germană pe care le predă la universitate, îl ajută ocazional pe Titus, originalul său vecin, la redactarea unor cărți de dezvoltare personală. Într-o dimineața de iunie, primește din Japonia o vedere enigmatică pe care scrie doar: Wabi-Sabi. La îndemnul lui Titus, după ce Gabriela îi anunța sfârșitul legăturii lor, Samuel pleacă într-o călătorie la Kyōto, sperând să dezlege misterul.
 
Wabi este expresia frumuseții ca manifestare a energiei creative care curge prin toate ființele și lucrurile. Este o frumusețe care, precum natura însăși, este în același timp obscură și luminoasă, tristă și veselă, aspră și blândă. Frumusețea acestei forțe naturale nu este perfectă, ci veșnic schimbătoare și mai presus de înțelegerea noastră. Wabi însemna la origine «tristețea sărăciei». Însă încetul cu încetul a ajuns să definească o atitudine față de viață, prin care omul încearcă să se resemneze în fața condițiilor dificile ale existenței sale și învață să-și găsească pacea și seninătatea mentală chiar și în astfel de împrejurări. Sabieste, fundamental, un concept estetic în strânsă legătură cu wabi, care e o idee filozofică.“ (Francesc Miralles, Wabi-Sabi)
 

Scriitor, jurnalist și muzician, FRANCESC MIRALLES s-a născut în 1968 la Barcelona. A urmat inițial cursuri de jurnalism la Universitatea Autonomă din Barcelona, abandonate după patru luni, apoi de filologie engleză, la care a renunțat după terminarea anului trei pentru a călători și astfel a ajuns să trăiască pentru o vreme în Croația și Slovenia în timpul războiului iugoslav, experiență redată în Café Balcanic (2004). Revenit la Barcelona, a studiat germana la Universitatea Centrală. După absolvire, a făcut un masterat în editare. A coordonat colecții de dezvoltare personală, semnând și câteva lucrări sub pseudonim, experiență reflectată în primul său roman, Barcelona Blues (2005). După ce a obținut Premiul Gran Angular 2001 – cu romanul pentru tineret Un haiku per a l’Alícia, a hotărât să se dedice scrisului. Francesc Miralles a publicat de-a lungul timpului o mare varietate de lucrări de ficțiune și nonficțiune – romane, cărți de dezvoltare personală, cărți pentru copii și tineret, thrillere –, singur sau în colaborare, unele fiind recompensate cu premii de notorietate și traduse în 30 de țări. În 2007 i s-a acordat Premiul Columna Jove pentru romanul pentru tineret Interrail. Publicat în 2008, romanul Cel mai frumos loc din lume e chiar aici (El mejor lugar del mundo es aquí mismo; Humanitas Fiction, 2017), scris împreună cu Care Santos, a cunoscut deja traduceri în peste 20 de țări. În 2009 a primit, împreună cu Álex Rovira, Premiul Torrevieja pentru romanul Última respuesta. Cei doi au mai semnat câteva cărți vândute în sute de mii de exemplare și traduse în peste 12 limbi. Împreună cu Héctor García (Kirai), Miralles a publicat în 2016 bestsellerul Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită (Humanitas, 2017). Dintre romanele sale, de mare succes la public s-au bucurat El quinto mago (2009), El cuaderno de Aroha (2013) și La lección secreta (2015). Romanul Iubire cu „i“ mic (Amor en minúscula, 2006; Humanitas Fiction, 2017), tradus în peste 20 de limbi, își află continuarea, în 2014, într-o carte despre frumusețea imperfecțiunii și a lucrurilor efemere, Wabi-Sabi (Humanitas Fiction, 2018), tradus în peste 15 limbi.


Summer Music Academy Sinaia Dinu Lipatti 2018

Summer Music Academy Sinaia Dinu Lipatti, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violoncel, flaut, clarinet, muzică de cameră și jazz cu artiști de elită și profesori de la academii de prestigiu din întreaga lume. A 7-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 11 – 24 iulie.

În 2018 lista maeștrilor invitați include nume sonore de la școli de muzică europene, dar și din SUA, precum Royal Academy of Music Londra, Conservatorul din Boston, Universitatea Maryland, Washington D.C., Haute Ecole de Musique din Lausanne, Scuola Universitaria di Musica din Lugano, Berklee Global Jazz Institute – Berklee College of Music, Boston, SUA, Conservatoriul din Amsterdam, dar și artiști de la Filarmonica din Sofia și Opera din Roma.

Notorietatea programului a crescut de la o ediție la alta, astfel încât până în prezent peste 500 de muzicieni din România și alte 30 de țări: Africa de Sud, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cipru, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Macedonia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Singapore, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan, Turcia și SUA au participat la cursurile academiei de vară, având rezultate notabile. Fiecare participant beneficiază de ateliere individuale de muzică, dar și de sesiuni de coaching, mentorat și consultanță în carieră.

Academia de la Sinaia se desfășoară în cadrul EUROPAfest Summer Edition 2018, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.jmevents.ro și pe pagina de Facebook a programului.

Summer Music Academy Sinaia Dinu Lipatti este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Luigi Gageos, directorul Summer Music Academy Sinaia „Dinu Lipatti”, declara „Prin această academie ne dorim să oferim tinerilor muzicieni profesioniști, aflați la orice nivel de pregătire muzicală, șansa de a lucra cu unii dintre cei mai apreciați artiști și profesori ai timpurilor noastre într-un cadru internațional, care încurajează dialogul și schimburile interculturale. Scopul nostru este performanța și obținerea de către fiecare participant a unor rezultate vizibile, măsurabile, care să-l susțină în parcursul profesional.”


42 de tineri din Europa participă timp de 7 zile la un schimb de tineri la Bodo, România

Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională desfășoară în perioada 9-15 iulie în localitatea Bodo din județul Timiș, schimbul de tineri din cadrul proiectului Make yourself heard! Proiectul este realizat în parteneriat cu ONG-uri din Belarus, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania, a început în 20 decembrie 2017 și se va finaliza în 18 august 2018.

Proiectul are ca scop dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare în rândul a 42 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani din Europa, prin intermediul unor serii de activități realizate pe o perioadă de 7 zile la Bodo în județul Timiș. Proiectul îi va ajutat pe tinerii participanți să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele de comunicare și de public speaking, dar și de realizarea materialelor de PR. De asemenea, vor învăța și cum să comunice cu anumite tipuri de publicuri.

Joi, 12 iulie, cei 42 de participanții vor veni în Timișaora, unde se vor întâlnii cu reprezentați din departamentul de comunicare al Universității de Vest din Timișoara, dar și cu reprezentați din mediul privat, care activează în domeniul comunicării și marketing-ului.

Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+, proiecte de mobilitate — acțiunea cheie 1, domeniul tineret.


Noutate editotială: Filosofia antica restituita in puritatea ei. Opera secreta a filosofiei lui Hermes, de  Jean d`Espagnet.

Cel care nu cunoaste gradele si intensitatea focului extern sa lase deoparte alchimia, caci nu va reusi niciodata sa obtina lumina din intuneric, daca nu stie sa opereze cu caldura, daca nu stie ca trebuie mai intai o caldura temperata care sa patrunda in elementele intermediare, caci elementele externe nu sufera transmutatia decat prin intermediul elementelor mijlocitoare.

Cei care studiaza aceasta doctrina trebuie sa lase deoparte comportamentele neadecvate, viciile si patimile si sa se roage neincetat lui Dumnezeu. Trebuie sa infaptuiasca opere de caritate si sa nu se ataseze deloc de lucrurile lumesti. Trebuie sa stea deoparte de adunarile oamenilor si sa se bucure de un perfect echilibru sufletesc, pentru ca intelegerea lor este mai eficienta in singuratate si poate da roade mai bune. Daca nu vor fi luminati de razele luminii divine, nu vor patrunde niciodata secretele si adevarurile acestei stiinte.

De aceea, mintile luminate, care au fost si care vor fi, au imbratisat aceasta filosofie vie, sacra si divina a lui Hermes cu tot avantul inimii lor, lasand la o parte doctrina moarta, omeneasca si profana a paganilor.

Alchimistii obtin Piatra Filosofala din alte sapte pietre, din care doua principale au natura si virtuti diferite. Una ne ofera sulful invizibil, alta mercurul spiritual; una transmite caldura si uscaciunea, cealalta raceala si umiditatea. Astfel, cu ajutorul lor, puterea elementelor este dublata si multiplicata in Piatra Filosofala. Jean d’Espagnet

Asa cum o torta in intuneric isi sporeste lumina, la fel se intampla si cu modestia autorului, ce nu cauta cu tot dinadinsul gloria, caci gloria va fi cea care-l va cauta pe el, iar lucrul s-a si intamplat deja, facandu-l pe autor cunoscut in randul tuturor savantilor. Jean Bachou, traducatorul din limba latina a doua dintre tratatele lui d’Espagnet

Jean d’Espagnet (1564-1637) a fost un magistrat si un alchimist francez, nascut la Saint Émilion, langa Bordeaux. In 1590, il regasim ca avocat la Bordeaux, iar in 1592 devine membru al Marelui Consiliu de la Paris. In 1601, devine presedintele Parlamentului din Bordeaux, functie pe care o paraseste in 1609 pentru a deveni Consilier de Stat. In jurul anului 1617 se retrage din functii pentru a se dedica scrisului, alchimiei si filosofiei. Ne aflam intr-o epoca in care infloreau ideile inovatoare ale unor ganditori ca Marsilio Ficino, Pico della Mirandola, Paracelsus, dar si Gérard Dorn si Francis Bacon, care puneau la loc de cinste alchimia, kabbala crestina precum si pe Hermes Trismegistos.

Jean d’Espagnet este cunoscut in special prin operele sale esoterice,Le miroir des alchimistes (Oglinda alchimistilor, 1609), Arcanum Hermeticae philosophiae opus (Opera secreta a filosofiei lui Hermes, 1616) si Enchiridion Physicae Restitutae (Filosofia naturala restituita, 1623). Si-a publicat lucrarile sub diverse pseudonime, cum ar fi „Cavalerul imperial” sau anagramandu-si numele in sintagma Spes mea in Agno est (Speranta mi-o pun in Miel).


„Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism“ în dezbatere la Humanitas Cișmigiu, marți, 10 iulie

Editura Humanitas vă invită marți, 10 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism al jurnalistului Marian Voicu. La eveniment vor participa, alături de autor, jurnalistul Cristian Pantazi, istoricul Cosmin Popa, politologul Ioan Stanomir și publicistul Cristian Pătrășconiu. Dialogul va fi moderat de Cătălin Gomboș, jurnalist Radio România.

„Cartea de față vine în momentul potrivit. Țările europene și societățile lor trec printr-o fază de dezorientare, uneori chiar de dezbinare. Fake news reprezintă termenul-cheie, o unealtă puternică în mâna celor care râvnesc să slăbească sistemele democratice de tip occidental. Matrioșka mincinoșilor propune cititorului o interpretare critică a unei epoci tulburi și îi înlesnește înțelegerea mecanismelor mediatice și politice care stăpânesc lumea de astăzi. Cartea se bazează pe o vastă bibliografie internațională și ajută cititorul român să plaseze dezvoltările politice din România într-un context mai larg. Interpretarea impresionează mai ales prin anvergura analizei și prin spiritul civic – cel mai bun antidot împotriva forțelor iliberale.“ (Oliver Jens Schmitt)

„Cartea lui Marian Voicu este o demonstraţie impecabilă, pasionantă şi minuţioasă. Ea oferă imaginea unui moment istoric şi reconstituie modul în care Rusia lui Putin poartă un război împotriva Occidentului şi valorilor sale, exercitând totodată un control totalitar şi asupra propriei societăţi. Nimic nu este inocent sau întâmplător în această elaborată operaţiune de manipulare globală. România este, la rândul ei, parte din acest nou război subteran, în care luciditatea devine o formă de patriotism. Textul lui Marian Voicu reactivează, în acest univers de clone şi minciuni, busola simţului critic.“ (Ioan Stanomir)

MARIAN VOICU lucrează de peste 20 de ani în televiziune şi radio, ca moderator şi producător. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni până la românii de peste Bug şi cei din Federaţia Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda şi Siberia. Între 2008 şi 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. A primit mai multe premii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU (2015), pentru documentarul Exodul: O tragedie siriană. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler. Printre cele mai recente filme documentare se numără Torna, torna, fratre! Istoria aromânilor spusă de ei înşişi (2015), Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani (2013), Serbia după război: În căutarea adevărului (2009). În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani, iar în 2018 Matrioşka mincinoşilor: Fake news, manipulare, populism.

Partener: Frontline Club Bucharest

https://eventbook.ro/other/bilete-matrioska-mincinosilor


Nou la Editura Polirom: Scurtă istorie a beţiei, de Mark Forsyth

Editura Polirom a publicat de curînd Scurtă istorie a beţiei. Cum, de ce, unde şi cînd s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră pînă în prezent, al scriitorului englez Mark Forsyth.

Volumul a apărut în colecţia „Hexagon. Istorie”, şi în ediţie digitală, în traducerea lui Cristian Fulaş.

Pentru vechii egipteni, beția era vehiculul transei mistice. Pentru vikingi, era sursa poeziei, bune sau rele. Pentru tinerele americane din localurile clandestine ale anilor 1920, consumul de alcool echivala cu emanciparea de sub tutela bărbatului. Iar pentru femeile vest-africane, descoperirea fermentării berii a fost nici mai mult, nici mai puțin decît momentul în care omului i-a căzut coada de maimuță. Cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii, Mark Forsyth dezvăluie cîteva episoade semnificative ale relației omului cu alcoolul de-a lungul timpului și cele mai interesante expresii culturale ale beției. Dacă cititorii bănuiau deja că alcoolul a jucat un rol important în istorie, cartea le arată că acesta a fost de-a dreptul esențial.

Din cuprins: Evoluția • Preistoria consumului de alcool • Barurile sumeriene • Egiptul antic • Simpozionul grecesc • Băutura în China antică • Biblia • Conviviumul roman • Berăria medievală • Aztecii • Moda ginului • Cîrciuma din Vestul Sălbatic • Rusia • Prohibiția

Mark Forsyth (n. 1977) e jurnalist şi scriitor britanic specializat în etimologia şi istoria limbii engleze. Este autorul volumelor The Etymologicon: A Circular Stroll through the Hidden Connections of the English Language (2011), The Horologicon: A Day’s Jaunt through the Lost Words of the English Language (2012), The Elements of Eloquence: How to Turn the Perfect English Phrase (2013). Este de asemenea autorul popularului blog The Inky Fool, dedicat gramaticii, retoricii şi artei scrisului.


Descoperă secretele unui nou concept despre fericire: IKIGAI

Mica Enciclopedie Ikigai, Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață, de Ken Mogi, este disponibilă acum la Editura Litera!

După Hygge și Lykke, cunoscutele rețețe daneze ale fericirii, e momentul să descoperim metoda Ikigai – secretul japonez pentru o viață lungă și fericită, așa cum ne propune Ken Mogi, neurolog, scriitor și om de televiziune din Tokyo.

Japonezii vorbesc despre Ikigai ca despre “un motiv de a te trezi dimineața”. Este un motiv pentru păstrarea entuziasmului de a trăi, fie că ești om de serviciu în faimosul tren de viteză Shinkansen, proaspătă mamă sau chef la un restaurant specializat în sushi, cu stele Michelin.

Dar cum îți găsești propriul ikigai? Cum contribuie ikigai la fericire? Autorul cărții, Ken Mogi, ne oferă o analiză fascinantă a acestui mod de viață, încorporând cercetarea științifică și experiența directă, și o narațiune plină de culoare despre cultura și istoria japoneză.

#gasestetipropriulikigai 

Ken Mogi a publicat peste 30 de lucrări despre știința cognitivă și neuroștiință și mai mult de 100 de cărți acoperind subiecte de popularizare a științei, eseuri, critică și self-help. Volumele lui s-au vândut în peste 1 milion de exemplare.


Noutate editoriala: Pasi pe cale de Inayat Khan

Sufismul adoptat de Inayat Khan drept cale de realizare spirituala pentru sine si pentru ceilalti poate fi definit prin urmatoarele trasaturi:

1° Este un sufism universal. Invatatura lui este, prin urmare, trans‑confesionala, nu privilegiaza nicio religie si nu considera necesara convertirea la o alta religie sau credinta decat cea pe care omul deja o are.

2° Este un sufism care nu tine exclusiv de partea mistica a dezvoltarii omului, ci pune accentul pe dezvoltarea armonioasa a tuturor posibilitatilor si a tuturor aspectelor vietii sale personale si sociale; totusi, aceasta dezvoltare este centrata pe viata sa spirituala.

3° Invatatura sa respecta toate opiniile si apartenentele religioase, insa ea tinde sa dezvolte religia iubirii. Aceasta consta in „a‑L vedea Pe Dumnezeu in inima omului”, atat in propria sa inima cat si in inima celorlalti. A intelege si a respecta simtamintele semenului tau este primul pas pe aceasta cale.

„Harul este pentru orice suflet, caci orice suflet, oricare ar fi religia sau credinta sa, apartine lui Dumnezeu”

„Dumnezeul misticului se gaseşte in inima lui; adevarul misticului este dincolo de cuvinte. Oamenii polemizeaza şi se cearta pentru lucruri fara importanta, dar mistica nu este un subiect de polemica.” Inayat Khan

Cine a fost Hazrat Inayat Khan? Un muzician si un sufi. Dar nu un muzician limitat la ceea ce cunoastem noi despre muzica: combinatii si armonii de sunete apreciate de urechea umana, nici un sufi prizonier al definitiilor pe care le dau dictionarele, eruditii sau chiar teologii. Considerand muzica mai degraba ca o asceza si o disciplina spirituala decat ca o profesiune, Inayat Khan a ajuns datorita ei la misterul oricarui sunet, care nu este altceva decat revelatia Verbului divin. Considerand sufismul nu ca apartenenta la o confrerie, nici ca o repetare a unor ritualuri, ci ca distrugerea finala a oricarei piedici datorate naturii noastre terestre, el a ajuns la aceasta Resurectie care este deopotriva scopul ultim al religiei, cat si al intregii evolutii cosmice.

Hazrat Inayat Khan s a nascut in 1882 la Baroda, in provincia Gujarat din India, intr o familie musulmana de muzicieni celebri. De foarte tanar, el incepe o cariera de virtuoz, ca interpret la vina (un instrument indian), cantaret si compozitor, si aceasta pasiune pentru muzica il va purta prin toata tara. A fost profesor de muzica la academia muzicala Gayan Shala din statul Baroda. In tot acest timp a considerat muzica drept „legatura directa a omului cu Dumnezeu”.


Povestea ta dinainte de a te naște: Cel dintâi mister

Imaginează‑ți o carte scrisă fără puncte, fără virgule sau spațiu. Uneori scrisul e inversat, fără avertisment – și peste toate astea, avem pagini peste pagini de propoziții de neînțeles și nonsensuri. Cam așa ceva este și ADN‑ul tău – și prin acest haos, prin această puzderie de litere, cercetătorii caută acum cuvinte și propoziții cu sens.

Cel dintâi mister spune povestea fiecăruia dintre noi, de la concepere până la naștere, de la primele diviziuni celulare primitive până la următoarele nouă luni, când, copii umani gata-făcuți, ne luptăm să ne facem drum spre lume. Autoarea, doctorand în Bioștiințe, are o abilitate incredibilă de a explica fenomene complexe într-o manieră atrăgătoare și ușor de înțeles.

Este știință pe înțelesul tuturor, istoria științei, storytelling și educație publică de cea mai bună calitate. O carte fermecătoare, ilustrată, distractivă, amuzantă, accesibilă și plină de informații.

Această carte face parte din Co-lecția de știință — o colecție dedicată celor mai interesante și importante idei științifice actuale, descoperiri și inovații din lumea de azi. Co-lecția de știință e susținută de Erste Asset Management.

Katharina Vestre are 26 de ani și este cercetător doctorand la Departamentul de Bioștiințe al Universității din Oslo. Cel dintâi mister reprezintă debutul ei literar. Cartea a fost ilustrată de sora ei, Linnea Vestre. Linnea are 25 de ani și a studiat la Academia de Artă din Oslo; lucrează ca designer, fotograf, ilustrator și artist vizual.

Articole similare

Echipa Q.E.D. vine la KINObservator-ul de la Union

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (2 – 8 octombrie 2017)

Jovi Ene

Ready, set, binge! Toamna asta vine cu multe producții originale noi | Septembrie pe Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult