Stiri

Biserici de la Dunare – un documentar despre vechi lacasuri de cult de pe cursul romanesc al fluviului

„Biserici de la Dunăre”, un documentar despre vechi lăcaşuri de cult

de pe cursul românesc al fluviului

–          Primul episod, duminică, ora 15.45, la TVR Cultural –

Sub genericul „Biserici de la Dunăre”, TVR Cultural difuzează un documentar în două episoade, dedicat celor mai vechi biserici din oraşele-port ale Dunării. Duminică, 11 decembrie, de la ora 15.45, telespectatorii pot urmări în premieră primul episod al documentarului, intitulat „Ctitori creştini în oraşele-port: Galaţi şi Brăila”.

Primul episod al documentarului, difuzat duminica aceasta, prezintă istoria celor mai vechi monumente ecleziale ortodoxe din cele două mari oraşe de pe malul românesc al Dunării, respectiv, Biserica Precista din Galaţi, ctitorie din secolul al XVII-lea, fostă mănăstire fortificată, închinată Lavrei Vatopedu de la Muntele Athos, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Brăila, fostă moschee transformată în lăcaş de cult ortodox în secolul al XIX-lea, şi Biserica Greacă sau Biserica Bunavestire din Brăila, de asemenea, monument reprezentativ din veacul al XIX-lea. Istoria bisericilor se împleteşte cu povestea oraşelor-port în care au fost ele edificate.

Partea a doua a documentarului realizat de Luiza Barcan va fi difuzată în data de 18 decembrie, de la ora 15.45, sub genericul „Ctitori creştini în oraşele-port: Baziaş şi Sulina”. Documentarul prezintă cea mai veche biserică din oraşul în care Dunărea intră în România, adică de la Baziaş şi din oraşul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră, adică la Sulina.  Protagonistele sunt Mănăstirea Sfântul Sava din Baziaş, ctitorită la 1225, şi Biserica Greacă din Sulina cu hramul Sfântul Nicolae, ctitorie a comunităţii greceşti din secolul al XIX-lea. Este amintită istoria celor două aşezări, a Baziaşului, fost oraş, actualmente un catun al comunei Socol, şi a Sulinei, fost porto-franco şi sediu al Comisiunii Europene a Dunării.

Cele două documentare, reunite sub titlul „Biserici de la Dunăre”, se bucură de participarea prof. univ. dr. Ionel Cândea (director al Muzeului Brăilei), a preşedintelui Comunităţii Elene din Brăila, Haralambie Caravia, precum şi de mărturiile parohilor bisericilor menţionate în documentar.

Articole similare

Cartea în așteptare, o campanie socială și culturală a Grupului editorial ALL, la Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Două lozuri la Cinepub.ro

Jovi Ene

Peste 100 de poeți, din peste 30 de țări, vin în luna mai la București

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult