Stiri

23 de filme selecționate pentru Competiția Festivalului Internațional de Film NexT 2013

NexT_IFF_2013Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT revine între 10 și 14 aprilie cu o selecție a celor mai bune scurt și mediu metraje realizate în ultimii doi ani în cinematografia locală și internațională.

Competiția de anul acesta, alcătuită din 23 de filme, din 16 țări, alese din cele peste 1.000 înscrise, menține echilibrul între estetici populare și estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaționale (dar prezentate în premieră în România) și filme care abia încep să fie descoperite.

Cei doi selecționeri ai Festivalului NexT, Irina Trocan și Andrei Gorzo, își prezintă astfel selecția:

“Avem scurtmetraje care acoperă toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant. Panihida de Ana-Felicia Scutelnicu e cinema etnografic puternic estetizat. Filmul britanic Noapte bună şi filmul croat Sunt o femeie independentă sunt exemple strălucite de “cinema la feminin”. Filmul neo-zeelandez Schimbul de noapte e realism social de esență tare, în timp ce, în filmul portughez Şi viii plâng şi filmul chilian .SRT realismul social e invadat de elemente onirice şi fanteziste. Avem două filme care se îndepărtează de cotidian înspre o formă de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic à la Apichatpong Weerasethakul, și filmul american Fotoliul, care seamănă cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un număr record de filme ştiinţifico-fantastice, printre care Kaiser & König (Germania), o distopie action, O lume mai bună (Belgia), distopie mucalit-orwelliană, un SF retro irlandez – Fata cu dădaca mecanică şi un SF fashion spaniol – Marion. Filmul Pălmuiala (Franţa) e un kung fu porno pe care, după ce-l vedeţi, n-aveţi cum să-l uitaţi, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternităţii. Selecţia conţine şi horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce într-un decor glam, sau Cusătoreasa, o animație stop-motion cu un umor foarte, foarte negru.”

CHAIR_small still

Dintre filmele cu premii și participări la alte festivaluri se remarcă Noapte bună cu o nominalizare la BAFTA și Premiul Juriului la Palm Springs Short Film Festival 2012, Pălmuiala, care a făcut parte din selecția oficială Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes 2012, sau Și viii plâng, care a obținut o mențiune la aceeași ediție a Festivalului de la Cannes.

Trei dintre cele patru filme românești intrate în selecția finală aparțin unor regizori aflați pentru a două oară în competiția NexT: Treizeci, un film regizat de Victor Dragomir, prezintă o reuniune a unor foști colegi, reuniune ce degenerează neprevăzut; În acvariu, al lui Tudor Jurgiu, este o poveste despre încercările eșuate ale unui cuplu de a se despărți; Betoniera, al lui Liviu Săndulescu (selecționat la Clermont Ferrand în 2013) este o felie de viață în tradiția Noului Cinema Românesc. Al patrulea film românesc, Șanțul – venit ca o surpriză și pentru selecționerii Festivalului NexT – este debutul regizoral al lui Adrian Silişteanu, cunoscut până acum ca director de imagine al unor filme precum Din dragoste cu cele mai bune intenții și Domestic, regizate de Adrian Sitaru, și Undeva la Palilula, regizat de Silviu Purcărete.

A002_C023_0305BY

Juriul de anul acestă este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Meditérranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Festivalul Intenaţional de Film NexT  este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

GOOD NIGHT_still

Iată toate filmele din competiţie:

1. Betoniera, r. Liviu Săndulescu, România, 2011, 15′

2. Cusătoreasa / La Ravaudeuse, r. Simon Filliot, Franţa, 2012, 9′

3. Fetița cu dădaca mecanică / The Girl with the Mechanical Maiden, r. Andrew Legge, Irlanda, 2012, 16′

4. Foame / Eat, r. Moritz Krämer, Germania, 2012, 7′

5. Fotoliul / The Chair, r. Grainger David, SUA, 2012, 12′

6. În acvariu, r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2012, 21′

7. În timp ce flăcările se înălțau / O Que Arde Cura, r. João Rui Guerra da Mata, Portugalia, 2012, 27′

8. Kaiser & König, r. Timon Modersohn, Germania, 2012, 37′

9. Marion, r. Julian Zuazo, Spania, 2012, 18′

10. Mister / Misterio, r. Chema García Ibarra, Spania, 2012, 12′

11. Noapte bună / Good Night, r. Muriel d’Ansembourg, Marea Britanie, 2012, 24′

12. O lume mai bună / Un Monde meilleur, r. Sacha Feiner, Belgia / Elveţia, 2012, 24′

13. Ovo, r. Eva Pervolovici, Franţa, 2013, 12′

14. Panihida, r. Ana-Felicia Scutelnicu, Republica Moldova / Germania, 2012, 59′

Panihida_Weg1

15. Pălmuiala / La Bifle, r. Jean-Baptiste Saurel, Franţa, 2012, 25′

16. Skylab / Skylab Is Falling, r. Manoj Jahson, India, 2012, 25′

17. .SRT / .SUB, r. Jossie Malis Álvarez, Chile, 2012, 15′

18. Sunt o femeie independentă / Ja sam svoj zivot poslozila, r. Sonja Tarokic, Croaţia, 2012, 27′

19. Șanțul, r. Adrian Silișteanu, România, 2012, 18′

20. Și viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, r. Basil Da Cunha, Elveţia / Portugalia, 2012, 30′

21. Treizeci, r. Victor Dragomir, România, 2012, 30′

22. Tura de noapte / Night Shift, r. Zia Mandviwalla, Noua Zeelandă, 2012, 15′

23. Yardbird, r. Michael Spiccia, Australia, 2012, 14′

YARDBIRD_small still

Articole similare

Concurs: Câștigă trei cărți ”Şaman”, de Adina Dabija, oferite de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Un an de CINEPUB

Jovi Ene

Concurs: Câștigă trei cărți ”Amorțire”, de Florin Lăzărescu, oferite de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult