Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (11 – 17 martie 2013)

cartiConstantin Pistea a citit un autor roman tanar si vine cu propriile concluzii asupra cartii. E vorba de Cristian Melesteu si volumul de proze scurte „Radiografia unei zile de mai„: „Cristian Meleşteu scrie bine, cu puternic fond poetic (se simte că a scris poezie înainte), şi are harul de a începe de undeva şi a ajunge în cu totul altă parte decât ai crezut la început. Cred totuşi că m-a atras cel mai mult la scriitura lui impresia că nu s-a chinuit deloc, că şi-a scris prozele dintr-un foc, jucându-se cu ideile. Folosindu-şi imaginaţia extrem de bogată, a pus în succesiunea textului ce i-a picat mai bine. Efectiv. Nu s-a cramponat de absurdul situaţiilor create, iar acest fapt l-a ajutat să imagineze un univers plauzibil, chiar dacă, printre altele, descrie cum un cuplu face dragoste pe spoiala unei veioze sau cum nebunul din prima proză are un copil cu un înger.”

AnnabelAdina de la Blogul de carti scrie despre romanul „Annabel„, de Kathleen Winter, aparut anul trecut la Editura Polirom, un roman care se afla si pe masa noastra de lectura: „Mi-a plăcut însă enorm descrierea naturii și a oamenilor din Labrador. E adevărat că întâmplările din roman se petrec în anii ’80 și că e posibil ca lucrurile să mai fi evoluat de atunci, dar impresia de pace cu natura și de liniște pe care o lasă comunitatea în care crește Wayne mă îndeamnă să încerc să ajung la un moment dat și pe acolo.”

Pe BookMag, un foarte interesant interviu cu unul dintre autorii mei preferati, Filip Florian: „-Într-adevăr, puștii citesc mai puțin acum decât o făceam noi pe vremuri./Pe mine mă umflă râsul când aud discuții prețioase despre piața cărții de la noi. Trebuie să mergi doar o dată la târgul de carte de la Leipzig și să vezi cum vin mii de copii pe zi – toate hotelurile și pensiunile din zonă sunt pline, au un fel de mini-vacanță doar pentru acest eveniment. Se adună zeci de mii de copii; dacă din ăștia măcar 5 – 10% devin cititori și prind gust de literatură, ai asigurat piața de carte pentru viitor. Nu trebuie să cădem nici în patetisme, că nu se mai citește. Să ne gândim la Gaudeamus, care a avut în 2012 un top al vânzărilor compus doar din autori români. E foarte bine!”

Dan-Liviu Boeriu ne povesteşte pe scurt despre patru cărţi pe care le-a citit în ultima perioadă. Iată ce spune despre „Amintirile deghizate” ale lui Ovid S. Crohmălniceanu: „Crohmălniceanu rules! Asta mi-a venit în minte după ce am citit cartea lui de Amintiri deghizate. M-a binedispus extraordinar. Pentru că Ovid S. Crohmălniceanu nu e , aici, doar memorialist, ci e un creator fascinant de portrete. Afli cât de histrionic era Călinescu, citeşti despre bonomia lui Sadoveanu, despre cochetăria Hortensiei Papadat-Bengescu, despre ipohondria lui Camil Petrescu, despre succesul la femei al lui Ion Barbu ş.a., toate astea sub bagheta unui fin maestru al caricaturizării subtile, însă fără nicio urmă de maliţiozitate. Şi cu un umor colosal. Râzi la fiecare două-trei pagini.”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-„Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, de Radu Paraschivescu

Moarte subită”, de J.K. Rowling

Ghidul leneşului”, de Tom Hodgkinson

-„Obosit de viaţă, obosit de moarte”, de Mo Yan

Articole similare

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în noiembrie 2020

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (8 – 14 august 2016)

Jovi Ene

Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult