Stiri

“Europolis” adună premii la festivaluri internationale de film

Lansat în cinematografele din România în noiembrie anul trecut, filmul scris şi regizat de Cornel Gheorghiţă a fost recompensat de curând cu o serie de distincţii: Europolis a primit Premiul pentru Cea mai bună actrită, pentru Cea mai bună imagine, Cea mai bună muzica si Cele mai bune decoruri la Festivalul Internaţional de Film din Cipru, încheiat în urmă cu o săptămână, precedate de Premiul special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Kimera, din Italia şi Premiul Juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de Film Golden Apricot, din Yerevan, Armenia. Distinctiile recente continuă recunoasterea filmului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival internaţional de categorie A, unde Europolis a primit menţiunea specială a Juriului. Co-producţie România-Franţa – „un eastern balcanic încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, după cum afirmă regizorul -, lungmetrajul va fi lansat oficial în Franţa în 2 noiembrie, distribuit de Kanibal Films.

Adriana Trandafir, interpreta rolului principal feminin, a fost apreciată ca fiind cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film din Cipru. În Europolis, Adriana Trandafir este Magdalena, o femeie din Sulina ce primeşte vestea că fratele său Luca, pe care îl ştia dus demult, a murit în Franţa, iar ea trebuie să plece pentru a recupera corpul. Pe drum, Magdalena este însoţită de fiul ei, Nae (interpretat de Áron Dimény). Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata (Joseph Otteno), prietenul cel mai bun al lui Luca, ce le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena și Nae și-ar fi putut închipui. “În această tranziţie instabilă, sufletul întâlnește vămile văzduhului, diavolii, îngerii păzitori”, spune regizorul.

Tot în Cipru, filmul lui Cornel Gheorghiţă a mai fost distins cu Premiul pentru cea mai bună imagine, acordat lui Ovidiu Mărginean,  Premiul pentru cea mai bună muzică, pentru compozitorii Diego Losa şi François Petit, şi Premiul pentru cele mai bun decoruri, acordat lui Bogdan Ionescu. A șasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Cipru a avut loc în perioada 30 septembrie – 16 octombrie.

Puţin mai la est, în Armenia, în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Golden Apricot din Yerevan (10-17 iulie), Europolis a fost premiat de Juriul ecumenic, a căui motivație a fost: „în acest road movie, moartea nu reprezintă finalul, ci un nou început pentru un tânăr lipsit de speranţă. Călătorind prin Europa împreună cu mama sa, el suferă o transformare. Cornel Gheorghiţă îşi spune povestea în imagini pline de frumuseţe şi de magia cinema-ului. Simbolismul său potenţează graniţa dintre viaţă şi moarte.”

În vară, filmul s-a întors de asemenea cu un premiu special acordat de Juriul Festivalului Internaţional de Film Kimera, din Italia, dsfăşurat în perioada 1-4 iunie. Seria recentă a premiilor vine după ce, anul trecut, lungmetrajul primea menţiunea specială a Juriului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival internaţional de categorie A. Europolis s-a remarcat prin originalitate, atingând dimensiunea fantasticului, a mitului şi a superstiţiilor, o zonă abordată de puţine ori în cinematografia românească.

Regizor, producător, scenarist, Cornel Gheorghiță este, de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel – Universitatea Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele Fanfaron Fanfaron, Mascarade și scurtmetrajele Epava, Ziua începe noaptea, Luna Pork, Say Joe etc.

Europolis a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind și printre scenariile premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuție mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O co-producţie Gheorghiţă SRL (România), Cinepay și TaraFilms (Franța), susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franța), Europolis pornește de la scenariul scris de Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu şi Loïc Balarac, imaginea fiind semnată de Ovidiu Mărginean.

Articole similare

Noutati editoriale Curtea Veche Publishing (II)

Jovi Ene

Mari Törőcsik, starul cinematografiei maghiare, omagiată la TIFF 2012

Jovi Ene

Cărţile autorilor israelieni, în topul celor mai bine vândute titluri la Bookfest

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult