Prin blogosfera cinefila Recomandat

Prin blogosfera cinefila (15 – 21 august 2011)

-Pe blogul Bicicleta galbena, sunt inaugurate o serie de articole scrise de Ana Alfianu, despre filmele lui Stanley Kubrick. Primul dintre acestea, despre Lolita (1962): niciuna dintre cele două ecranizări ale romanului lui nabokov, cea a lui kubrick din 1962 şi cea a lui adrian lyne din 1997, nu m-a mulţumit pe deplin. nu am regăsit în filme acel ceva specific cărţii, acel element anume care te face să te-nfiori de plăcere vinovată, de savoare şi de o foarte (foarte) vagă revoltă. oricât de fidel urmăreşte kubrick traseul romanului (având ca avantaj considerabil faptul ca nabokov semnează scenariul filmului), nu am simţit decât frânturi şi crâmpeie slabe din atmosfera tensionată şi plină de tremor a cărţii, din amestecul gustos şi cremos de contraste, de pofte carnale şi poezie, de senzualitate aparent perversă şi de tandră umilire, de perseverenţă, remuşcare, obsesie, angoasă, candoare, mediocritate şi multe multe alte ingrediente presărate de genialul nabokov de-a lungul cărţii.”

-Despre calatoriile initiatice am citit multe carti, am vazut si cateva filme. Iata ca a mai aparut unul, The Way, despre o calatorie pe El Camino de Santiago (Drumul Sfantului Iacob), 780 de km intre Franta si Spania. Despre film, aflam amanunte interesante pe FilmSinopsis.ro: „Plin de dramatism, optimism, momente minunate încărcate de frumuseţea şi simplitatea vieţii, The Way este o experiență liniştitoare, o experienţă unică. Timp de două ore filmul lui Estevez te umple cu energie pozitivă, te face să te gândeşti că viaţa poate fi frumoasă, că undeva după un fiecare colţ de deal sau munte există un sătuc plin cu oameni primitori, diferiţi faţă de cei pe care îi vedem zilnic la ştiri. Pentru că este un film despre oameni, un film despre simplitatea vieţii recomand tuturor cinefililor să vadă acest film, să-l savureze de la început până la sfârşit.”

-Colegii nostri de la Marele Ecran au ajuns la a 1000-a postare, o cifra simbolica, moment in care vin cu un nou logo, dar ne promit si alte surprize in viitorul apropiat. Felicitari si la cat mai multe articole interesante!

-Pe MyMagicStar, gasim topul celor 5 filme favorite ale regizorului Adrian Sitaru, desi el recunoaste ca este un top care cu greu a fost sintetizat: E greu sa fac un top, de obicei topurile se fac dupa niste criterii si in functie de aceastea difera alegerea filmelor. Am sa aleg 5 filme dupa criteriul influentei ce l-au avut asupra mea in luarea deciziei de a fi regizor.” Printre ele, Solaris (1972), de Andrey Tarkovskiy.

-Pe blogul Moonlightblues, gasim urmatoarea marturisire: Gasesc din ce in ce mai rar filme in timpul carora, pentru cateva ore,  ma pot bucura de fiecare imagine, culoare si senzatie de pe ecran fara sa ma mai gandesc la nimic altceva.” Si, in continuare, ne povesteste despre „Les destinees sentimentales” (2000), regizat de Olivier Assayas si „Un secret” (2007).

-Pe FilmSinposis, o descriere pe larg a uneia dintre capodoperele lui Kar Wai Wong, „2046”: 2046 e o operă de artă, un film sublim dedicat romantismului clasic, frumosului feminin (a ales în distribuţie cele mai frumoase şi talentate actriţe asiatice) şi iubirii mereu neîmplinită. Ca o simfonie, filmul lui Wong este o experienţă senzuală, intensă plină de romantism şi dublată de o coloană sonoră care te face să trăieşti alături de personaje, să le înţelegi sentimentele, reacţiile şi frustrările. „

(Jovi)

Un blog dedicat in mare parte filmelor pe care l-am descoperit in aceasta saptamana este ‘ALD Movieland’. Printre multe cronici si evenimente cinematografice si culturale semnalate mi-a atras atentia un articol despre producatorul si regizorul Menahem Golan, care dupa o indelungata cariera este pe care sa ajunga si el subiectul unui film documentar realizat de Mark Hartley.

-Un festival la care mi-ar fi facut mare placere sa particip este Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (FDFAC) aflat la cea de-a doua ediţie care are loc în Portul Cultural Cetate (localitatea Cetate, Calafat, judeţul Dolj) intre 18 si 27 august. Despre festival, program, atmosfera puteti afla amanunte la http://www.fdfac.ro/.

-Andrei Gorzo a vazut În turneu / Tournée (Franţa, 2010), de Mathieu Amalric si scrie despre el in ‘Dilema Veche’. Concluzia nu este prea entuziasta:  ‘premiul pentru regie pe care l-a primit la Cannes e cam mult pentru meritele acestui film.’

-In ‘Adevarul Literar si Artistic’ Laurentiu Luca invita la o discutie despre ‘De ce (nu) ne place… Dinastia Tudorilor’: ‘Cu toate decorurile spectaculoase, interioare superbe şi costumele de epocă minunate, Dinastia Tudorilor nu rezistă unei comparaţii cu alte seriale istorice, precum Rome sau Elisabeth I, sau chiar cu alte încercări de a ilustra această perioadă istorică (Cele şase soţii ale lui Henry VIII). Spunesitu.ro îl recomandă doar fanilor obsedaţi de Rhys Meyers, designerilor de interior şi creatorilor de modă aflaţi în lipsă de inspiraţie şi celor prinşi într-un zbor trans-Atlantic (sau trans-Pacific) şi aflaţi fără alternativă.’ Cititorii sunt invitati sa-si spuna parerea in legatura cu acest serial.

(Dan)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (22 – 28 iunie 2020)

Dan Romascanu

Povestea poveștii în filmul românesc (1912-2012), de Marilena Ilieșiu

Jovi Ene

Tangshan dadizhen (2010)

Jovi Ene

1 comment

Monica, bookblog.ro 25 august 2011 at 03:04

Şi mie mi s-a părut la fel de nesatisfăcătoare prima versiune de film a Lolitei. Plată şi fără fascinaţia cărţii, plus părea turnată exact ca în carte, fără viziunea personală a regizorului.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult