Interviu

„Cu cât teatrul și poezia sunt mai prezente, cu atât lumea o să fie un loc mai bun” (interviu Patricia Mocanu, actriță)

Pe Patricia o puteți vedea în Dead Poets Society, în cadrul festivalului CALEIDO, care va avea loc între 27 noiembrie – 1 decembrie la Timișoara.

Interviu realizat de Andrei Crăciun

– Patricia, ce este Dead Poets Society? De ce să vedem acest spectacol? Dar Brightside Drama ce este?

Dead Poets Society este un spectacol creat din dorința de a arăta cât de greu poate fi parcursul unui adolescent care își caută drumul în viață, chiar și în zilele noastre. Cu acest spectacol vrem să scoatem la lumină cât de grav acțiunile părinților și așteptările societății pot afecta destinul unui adolescent care este încă în formare și descoperire de sine.

 

Consider că acest spectacol este important de văzut atât de tineri, cât și de părinții acestora. De tineri, pentru a-i încuraja și a-i face să se simtă mai puțin singuri în greutățile prin care trec în adolescență, iar de părinții acestora, pentru a înțelege că este vital să oferi unui adolescent libertatea de a face propriile decizii în viață și de a-și alege singur drumul pentru a putea ajunge un adult împlinit.

 

Brightside Drama este, mai presus de toate o familie, o comunitate de oameni cu poftă de viață, plini de pasiune, speranță și cu visuri mărețe. Este un loc în care vin și simt că pot să evadez din lumea reală atunci când problemele mă apasă prea tare și vreau să scap de griji, pentru că aici toți urmărim același lucru, acela de a ne simți bine, a fi buni unii cu ceilalți și a clădi ceva împreună.

– Ce feedback ați primit de la spectatori, când ați mai jucat spectacolele de la Brightside Drama? Simți că e important ce faceți? Cum și de ce?

De fiecare dată când am jucat un spectacol la Brightside, am vrut să transmitem un mesaj și simt că de fiecare dată am reușit. A fost suficient numai să mă uit pe fețele spectatorilor care veneau la noi, uneori cu lacrimi în ochi, să ne mulțumească și să ne felicite pentru ceea ce am făcut, la mândria din ochii părinților mei care îmi spuneau să nu renunț niciodată la actorie și la bucuria și împlinirea colegilor mei de trupă ca să îmi dau seama că ceea ce facem chiar e important, că nu este benefic doar pentru noi, cei care am muncit la spectacol, dar și pentru cei care îl privesc și îi înțeleg mesajul.

– Veți juca la Timișoara, capitală culturală europeană. Ce înseamnă pentru o tânără actriță Timișoara, orașul libertății, orașul de unde a pornit Revoluția din decembrie 1989?

Pentru mine este o imensă bucurie și îmi face o mare plăcere să pot juca într-o capitală culturală precum Timișoara. Când mă gândesc la acest oraș, mă gândesc la dorința și nevoia de libertate, de individualitate și de a face dreptate, valori cu care mă identific și pe care le identific și în mesajul piesei noastre, Dead Poets Society.

– Patricia, va salva poezia lumea? Sau teatrul? Ce mai poate salva lumea, Patricia? Mai poate fi lumea salvată?

Consider că poezia, teatrul, arta în general fac un bine lumii în care trăim și aduc speranța și schimbare în viețile oamenilor: în modul în care gândesc, în modul în care privesc lumea și în modul în care acționează în anumite situații. Cu cât teatrul și poezia sunt mai prezente, cu atât lumea o să fie un loc mai bun, iar bunătatea salvează lumea.

– Ce înseamnă pentru tine teatrul? Cum ai ajuns să îți dorești să faci actorie? Și ce sfaturi i-ai da unei fete, încă mai tânără ca dumneata, care vrea să meargă pe același drum?

Teatrul este o pasiune pe care o am încă de când eram mică, însă pe care mi-a fost frică și nu am avut neapărat oportunitatea să o cultiv până să fac parte din Brightside Drama. Întotdeauna am fost pasionată de tot ce înseamnă artă, am făcut atât dansuri, cât și muzică, însă actoria mi s-a părut întotdeauna că mi se potrivește cel mai bine, că e un lucru pe care pot să îl fac fără să depun eforturi uriașe, un lucru pe care îl fac din pură plăcere și în totalitate pentru mine.

 

Dacă aș vorbi cu o persoană mai mică decât mine și pasionată de teatru, aș sfătui-o să nu se îndoiască niciodată de ceea ce e capabilă să facă și să nu renunțe niciodată la visurile ei, indiferent de ce spun cei din jur și indiferent cât de greu i-ar fi să ajungă acolo unde visează. Cel mai important este să perseverezi, dar să nu uiți să te și distrezi pe parcurs.

Articole similare

Scriitor în pandemie: George Cornilă

Jovi Ene

„Ar trebui să ne asumăm vulnerabilitățile și să și vorbim despre ele” (Andrei Dósa, interviu, FILIT 2022)

Jovi Ene

„Înainte de a fi poet, Bacovia a fost om” (Adrian Jicu, interviu)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult