Impresii de calatorie

Saptamana malteza – 10 / Marsaxlokk

Sa incepem cu o scurta lectie despre pronuntia in limba malteza. “X” este citit ca “sh” – asa ca numele satului pescaresc despre care o sa va vorbesc in acest episod se citeste aproximativ ca “Marsashlock”. Marsaxlokk este cel mai mare si mai pitoresc sat pescaresc din Malta. El este situat in extremitatea sud-estica a insulei, in Golful Delimara.

Am ajuns acolo de doua ori, prima data in timpul calatoriei noastre itinerante cu masina inchiriata si a doua oara cand ne-am oprit acolo pentru pranz (ei bine, majoritatea oamenilor iau pranzul…) in timpul calatoriei organizate cu autobuzul pe care am facut-o pentru a vedea principalele obiective din jumatatea sudica a insulei. In prima zi am facut fotografia panoramica pe care o puteti vedea mai sus, cu mare parte din oras si golful, cunoscut in istoria Maltei ca locul unde flota turceasca a ancorat in timpul razboiului din 1565 si unde au debarcat pe insula.

O frumoasa biserica de pe marginea drumului, aproape de sat, se afla acolo ca o marturie a sentimentelor religioase ale locuitorilor si pasiunii lor pentru construirea de biserici. Este un sat pescaresc, oamenii nu sunt foarte bogati, cu toate acestea biserica este impunatoare si nu este nici macar principala biserica a satului.

Strazile sunt inguste, asa cum te-ai astepta intr-un sat de pescari mediteraneean, dar cateva case sunt impunatoare si interesante, construite fiind intr-un amestec de stiluri. Priviti mai sus casa pe care am fotografiat-o langa port – calcar, coloane “clasice”, arhitectura de stil arab, balcon inchis tipic maltez.

Zona din fata a portului este foarte tipica pentru toata zona mediteraneeana si ne aminteste izbitor de zonele portuare din Jaffo sau din Akko. Ceea ce a parut special a fost un URIAS steag al Partidului Maltez al Muncii, nu am nicio idee de ce acolo si de ce in acea duminica, dar dimensiunile lui i-ar fi implinit visul lui Ehud Barak.

Casa din port
Partidul Muncii din Malta
Vasele de pescuit din port

Vasele de pescuit din port erau proaspat vopsite in culori puternice, ar putea fi un obicei local de a le picta in jurul Pastilor, in orice caz aratau foarte bine.

Prima zi in care am ajuns acolo era duminica si piata locala era deschisa si populata, lucrand la capacitatea maxima. Este in primul rand o piata de peste si captura zilei era disponibila in piata pentru a fi cumparata sau in restaurantele de pe marginea drumului.

Dar este de asemenea si o piata generala, nu mult diferita de un bazar turcesc sau de un shoukh arab sau israelian si nici foarte originala. Am fi putut cumpara cateva suveniruri si nu am cumparat niciun covor din cele de mai sus.

A doua zi, Marsaxlokk a fost oprirea pentru masa de pranz. Cu toate acestea, veti avea nevoie sa intrebati prietenii nostri despre cum a fost pranzul in sat, intrucat am fost aproape de a manca la restaurantul pescaresc recomandat de ghidul nostru (cel mai rau ghid pe care l-am avut vreodata intr-un tur turistic cu ghid, am mai spus asta? Daca nu, o spun acum). A inceput totul bine cu o supa de peste si cu o sticla frumoasa de Chardonnay local, dar apoi platoul de peste prajit nu a ajuns niciodata pana cand noi am plecat. Bucataria restaurantului a fost pur si simplu supraincarcata de grupul nostru si nu a facut fata. Am avut o cina mult mai buna in acea seara si va voi spune mai multe despre aceasta in episodul dedicat mancarii din Malta.

Chardonnay de Malta

Articole similare

Top cele mai bune filme românești – special 1 decembrie

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (9 – 15 februarie 2015)

Jovi Ene

Tradiţie, familie, ceai, Ozu: Flavor of Green Tea Over Rice (1952)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult