Filme Filme europene

Viața este dans, dansul este viață: Le bal (1983)

Le bal (1983)
Regia: Ettore Scola
Distribuția: Étienne Guichard, Régis Bouquet, Francesco De Rosa, Arnault LeCarpentier

Fiecare film al lui Ettore Scola este o experiență specială și diferită de toate celelalte, și ‘Le bal’ realizat în 1983 nu este o excepție. Cu 28 de ani înainte de ‘The Artist’ al lui Michel Hazanavicius, Scola a realizat un film complet fară dialoguri, dar producătorii l-au prezentat la Premiile Academiei în categoria filmelor de limbă străină. Într-adevăr, limba care nu se vorbește în film este limba franceză, dar filmul este italian, și a castigat în acel an o colecție impresionanta și de premii Cesar și de premii David di Donatello. Locul dialogurilor este luat de muzica semnată de Vladimir Cosma, iar imaginea îi aparține lui Ricardo Aronovich. ‘Le bal’ combină musical-ul cu documentarul istoric purtându-ne prin aproape jumătate de secol de istorie franceză, totul în pasi de dans.

Viața este dans și dansul este viață în acest film care se petrece exclusiv în spațiul unei săli de bal pariziene, unde se adună o galerie de personaje femei și bărbați, aduși aici de pasiunea pentru dans și muzică, și de dorința de a-și învinge singurătățile și de a socializa. Câteva arhetipuri străbat epocile – domnișoarele îmbătrânite vânând parteneri și poate și partide, Don Juan-ul trecut aflat veșnic în căutarea unei aventuri romantice, femeia singuratică și ochelaristă care citește revista de cinema a epocii, gangsterul care distruge petrecerile cu violență, speculantul și colaboraționistul cu afacerile sale dubioase și, desigur, barmanul care îmbătrânește împreună cu sala de bal.

Muzica se schimbă după epocă, la fel și decorația pereților, iar tablourile vii devin pe rând, unul după altul, piese de muzeu pe un perete al amintirilor. Recomand acest film. Iubitorii de dans și de muzică se vor delecta, amatorii de istorie vor fi interesați, iar cei care apreciază cinematografia care ignoră normele pentru a crea o realitate altfel vor aprecia acest film deosebit al lui Ettore Scola.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Discogs.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (19 – 25 octombrie 2015)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (25 – 31 mai 2020)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (6 – 12 iulie 2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult