Filme Filme americane

Un film noir al anilor 1950 care merită încă văzut: Pickup on South Street (1953)

Pickup on South Street (1953) – Furt pe South Street
Regia: Samuel Fuller
Distribuția: Richard Widmark, Jean Peters, Thelma Ritter

Realizat în 1953, ‘Pickup on South Street’ al regizorului Samuel Fuller este considerat unul dintre cele mai bune filme clasice ale genului ‘film noir’. Construit în jurul unei povești (scrise tot de Samuel Fuller) care nu este dintre cele mai originale sau mai surprinzătoare, filmul reușește să câștige atenția spectatorilor prin câteva creații actoricești remarcabile, profesionalismul și expresivitatea cinematografiei, și realismul cu care reconstituie atmosfera New York-ului primei jumătăți a anilor ’50. Privit din perspectiva celor 68 de ani care au trecut de la realizarea sa, ‘Pickup on South Street’ are momente în care arată surprinzător de modern, chiar daca dialogurile și structura povestii aparțin fară îndoială unui alt secol.

Nu există personaje pozitive în acest film. Daca ar fi să alegem totuși unele, aceștia ar trebui să fie polițiștii și agenții FBI care urmăresc un grup de spioni comuniști care se ocupă cu traficul de droguri. Ei însă arată destul de banali și de incompetenți pentru a nu lăsa vreo impresie durabilă. Personajele principale în schimb au fiecare viciile lor și problemele lor cu legea. Skip McCoy (Richard Widmark) este un hoț de buzunare care are în cazier trei condamnări, și daca o încasează pe a patra este pasibil de închisoare pe viață. Asta nu-l împiedică să continue să ‘opereze’ și în scena care deschide filmul îl vedem furând un portofel din poșeta superbei Candy (Jean Peters). Ceea ce Skip nu știe este că aceasta este curier (fară voia ei) al unei bande de spioni sovietici și că în portofelul furat se afla un microfilm cu formula chimică a unui drog care poate produce ravagii. Politia și FBI-ul sunt pe urmele lui Candy și curând și ale lui Skip, agenții sovietici sunt și ei capabili de orice pentru a-și recupera informațiile, și curând intriga se va complica într-un joc de urmărire care le vă pune viețile în pericol.

Samuel Fuller a avut o carieră de scenarist și regizor de peste jumătate de secol care a inclus multe suișuri și coborâșuri, precum și experimentări și controverse. ‘Pickup on South Street’ este poate cel mai cunoscut dintre filmele sale ‘mainstream’ și conține destule elemente de cinematografie bună care demonstrează o excelentă stăpânire a meseriei de cineast. Scenele din metrou sau de pe străzile New York-ului sunt autentice și finisate până la ultimul detaliu. Casa lui Skip pe malul fluviului cu puntea ei instabilă și cu orașul în fundal combină estetica cu o senzație de pericol și fragilitate. Majoritatea scenelor cheie se petrec noaptea, în buna tradiție a filmelor ‘noir’. Richard Widmark care joacă rolul principal cu farmec și aplomb ne arată de ce era o stea în ascensiune în acel moment. Îi dă replica Jean Peters, o actriță formidabila și foarte frumoasă, care a avut din păcate o carieră prea scurtă. La doi ani după realizarea acestui film ea l-a întâlnit pe excentricul miliadar Howard Hughes și s-a măritat cu acesta, renunțând la cariera de actriță.

O poveste de viață asemănătoare cu cea a lui Grace Kelly, mai puțin moartea tragică și timpurie. Un excelent rol secundar de compoziție este jucat de Thelma Ritter care întruchipează o informatoare care ajută poliția dar și pe răufăcători să-l identifice pe Skip după tehnica sa de furt. Povestea în sine este mai puțin credibilă, dar sunt destule alte motive pentru care acest ‘film-noir’ american al anilor ’50 merită o vizionare sau revizionare și în ziua de astăzi.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

Despre oameni si melci (2012)

Jovi Ene

Thriller dramatic în Coreea rurală: A Girl at My Door (2014)

Dan Romascanu

Interviu Alexander Dumreicher-Ivănceanu: Filmul „Egon Schiele: Tod und Mädchen” a avut succes în întreaga lume

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult