Filme Filme americane

Un festival al răgetelor dinozaurilor: Jurassic World Dominion (2022)

Jurassic World Dominion (2022)
Regia: Colin Trevorrow
Distribuția: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum

Daca numărătoarea mea este corectă, ‘Jurassic World Dominion’ (2022 – regia Colin Trevorrow) este al șaselea film pentru marile studiouri care dezvoltă lumea și personajele inventate de Michael Crichton și aduse pe ecran pentru prima dată în 1993 de Steven Spielberg. Spielberg este unul dintre producătorii acestui film și cred că a fost implicat că producător în majoritatea daca nu în toate filmele seriei. Consilierea să artistica nu pare însă prea vizibila în acest episod. Daca este vorba despre un film de final, este unul lipsit de glorie. Daca vor urma și altele, putem spera că este vorba doar despre unul dintre episoadele cele mai slabe și că va urma o redresare. Oricum ar fi, ‘Jurassic World Dominion’ m-a dezamăgit.

Cartea lui Crichton și primul film reprezentau o parabolă-avertisment despre riscurile științei scăpate de sub control. Este tema din ‘Frankenstein’ doar că monștrii nu sunt umani, ci dinozauri renăscuți prin minuni ale ingineriei genetice. În momentul în care a decis să facă primul ‘sequel’ tema principală a devenit conviețuirea omenirii cu lumea dinozaurilor pe fragila noastră planetă. Ultimele serii și aceasta din urmă în mod special adaugă teme noi legate de controlul marilor corporații asupra tehnologiilor avansate și implicațiile etice ale manipulărilor genetice atunci când ele sunt efectuate nu ‘doar’ pe dinozauri ci și pe ființe omenești. Este vorba despre teme interesante și importante. Tratamentul care le este aplicat este problema adevărată a acestui film.

Scenele de debut și câteva episoade de-a lungul acțiunii conțin promisiuni nerealizate din păcate. Biologia dinozaurilor imaginați de autorii filmului și de experții în efecte speciale este dintre cele mai diverse, ceea ce permite nu numai jocuri cu dimensiunile (de la dinozauri animale de casă până la giganții carnivori cei mai uriași din istoria planetei) ci și cu rolurile pe care aceștia le pot juca în viețile oamenilor. Urmăririle din preerie în care dinozaurii aleargă alaturi de caii sălbateci, barul populat de personaje diverse, care citează ‘Star Wars’, arena de circ în care are loc una dintre înfruntările violente sunt fiecare idei frumoase care din păcate nu sunt susținute nici ca timp de ecran și nici ca element de acțiune. Avem în schimb de-a face cu interminabile scene – să le zicem de acțiune – în care banda sonoră este dominata de răgete dintre cele mai diverse și care se vor probabil înfricoșătoare, dar în realitate devin puțin ridicole prin repetiții. Șeful unei mari corporații globale care joaca cu bagheta magică a ingineriei genetice fară să-i pese de riscuri este Marele Rău, prezentat ca un fel de clonă a lui Steve Jobs, o alta idee puțin cam îndoielnică și în orice caz deja văzută deja. Sunt multe alte idei bune în scenariu, din păcate ele sunt abandonate în majoritatea lor înainte de a reuși să aibă un impact consistent.

‘Jurassic World Dominion’ prezintă spectatorilor trei generații de personaje și de actori. Cei mai tineri apar pentru prima dată aici și vor reprezenta, poate, personaje centrale ale filmelor următoare, daca vor continua pe ecran confruntările sau coexistența umanității cu lumea dinozaurilor. Generația de mijloc este cea introdusă de primul ‘Jurassic World’ odată cu tema clonării umane, superficial abordată aici, care merita și ea un tratament mai atent și mai profund. În fine, reapar aici, cele trei personaje principale ale filmului din 1993 interpretate de Sam Neill, Laura Dern și Jeff Goldblum. Timpul nu i-a prea iertat și impactul lor este mediocru, mai ales că sunt pusi să repete cam ceea ce făcuseră cu 29 de ani calendaristici (și poate și cinematografici) în urmă. În general am o reținere în legătură cu filmele ‘sequel’ care reiau personajele cu care au avut succes în trecut la distanță în timp de decenii. Autorii scenariilor acestor filme ar trebui chiar să se întrebe ce doresc spectatorii: originalele cu riscurile degradării cauzate de trecerea timpului sau actori noi care să continue în mod creativ ideile și liniile de conflict? Cam la fel cu revederea în concert a idolilor rock de acum jumătate de secol, fie-mi iertată comparația. Daca nu se împrospătează, seria jurasică riscă să rămână încremenită în istorie.

Nota: 5/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.jurassicworld.com/)

Articole similare

Un road movie foarte special: Lillian (2019)

Dan Romascanu

Tarantino fără Tarantino – Săptămâna Quentin Tarantino

Dan Romascanu

Scriitorul și ”fantoma” sa: D’après une histoire vraie (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult