Filme Filme americane Recomandat

Transformers: Age of Extinction (2014) – hard to end!

0-TRANSFORMERS- AGE OF EXTINCTION119747_galTransformers: Age of Extinction (2014)

Regia: Michael Bay
Scenariul: Ehren Kruger
Distribuția: Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Jack Reynor

În mod cert, vizionarea unui blockbuster la IMAX, din rândul 3, nu se numără printre modurile mele preferate de a urmări un film, mai ales atunci când urmează să și scriu despre el. Așadar dacă aveți de gând să vizionați pelicula aceasta mai bine renunțați la IMAX – care redă frumos scenele orașelor, dar nu ajută partea de acțiune rapidă și close-upurile, ceea ce face ansamblul greu de privit și deranjează ochii.

Acestea find zise, să nu vă așteptați să vă dau detalii despre compoziția secvențelor, cinematografie sau decupajul scenelor. Pur și simplu am fost mult prea lipit de ecran ;). Oricum, pelicula e dezlânată rău, singurul gând persistent în timpul proiecției fiind: nu se mai termină o dată? Filmul e foarte luuuuuuung, incredibil de incoerent și formidabil de doldora de explozii și carabe mecanice peste oculari telescopici – (ei, OK, asta era de așteptat la un astfel de film ;)).

TRANSFORMERS- AGE OF EXTINCTION 119751_galNu m-am numărat niciodată printre fanii francizei Transformers pe care-am socotit-o tot timpul puerilă și dedicată copiilor și pre-adolescenților (roboți care se transformă în automobile? really?), dar trecerea de la desenele animate și comicsuri a determinat și încercarea producătorilor de-a agăța și publicul adult. Având în vedere că părinții sunt oricum agățați prin intermediul odraslelor din dotare nivelul narativ a continuat însă să rămână foarte jos. Asta încă ar fi fost OK, dar ce ne facem cu nivelul violențelor și product placementul gen Victoria’s Secrets?

În ciuda castingului mult mai reușit decât cel din părțile anterioare, personajele umane tind să fie (cu excepția celui interpretat de Stanley Tucci) unidimensionale, schematice și mai neinteresante chiar decât roboții. Deși scenariul e pigmentat și cu mici doze de umor, muzica e bună, CGI-ul și coregrafia luptelor sunt chiar OK (cam mult s-a recurs la împachetarea efectelor în fum în momentele de interacțiune roboți-umani, totuși!), iar ultima oră a filmului e action-action-action, per total filmul e asemenea ultimelor producții semnate Michael Bay: extrem de găunos. Nici măcar inserarea dino-boților nu salvează ceva din film.

Trăgând linie: mașini rapide, arme maaaari, urmăriri, lupte și explozii, personaje stereotipe, americanisme și chinezisme (!) patriotarde în aproape 3 (!) ore de acțiune non-stop – (numai lupta finală în sine ține aproape o oră!) ceea ce-ți trimite creierul într-o stare de incapacitate de a mai procesa însuși conceptul de action. Per total, un film care se termină taaaaaaaaaaare greu…

Notă: 5/10

Articole similare

Four Christmases (2008)

Jovi Ene

Un thriller întunecat cu semnificații multiple: Pokot (2017)

Dan Romascanu

Lansare de carte: Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români

Ionut Banuta

1 comment

Marius 31 iulie 2014 at 10:59

Din cate am auzit nu mai sunt actorii principali din primele parti.Pe mine cam asta ma dispera la un film cand inlocuieste actorii. Mie unul imi plac filmele de genul asta chiar daca am 30 ani.Dupa ce o sa vad filmul sper sa-mi fac o impresie ca din trailer cam lasa de dorit.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult