Filme Filme americane

The Bear (Disney+, 2022) – gust, pasiune, obsesie. Servite fierbinți!

The Bear (Disney+, 2022)
Producător: Christopher Storer
Distribuție: Jeremy Allen White, Ayo Edebiri

Tocmai am terminat de văzut serialul „The Bear”, apărut pe streaming-ul Disney+, și mă gândeam cât de mult suferă oamenii care au un grad înalt de perfecțiune. Sunt atât de obsesiv compulsivi și trăiesc o constantă stare de autoculpabilitate, încercând mai mereu să aducă sau, mai bine spus, să lase ceva bun în urma lor. Condamnați la o viață de constantă căutare, aceștia, de cele mai dese ori, riscă să cadă pradă unei apatii și unei depresii nemiloase, suferind profund propriile deziluzii. Pentru că, într-un final, tot oameni rămânem.

„The Bear” spune istoria unui tânăr și talentat bucătar, pe numele său, Carmen (alias Carmy) Berzatto. Acesta află cu stupoare că fratele său mai mare s-a sinucis și i-a lăsat, drept moștenire, un restaurant de familie aproape falit, o groază de datorii, inclusiv în fața unui unchi mafiot italian și o gașcă de subalterni care mai mereu au muncit din pură inerție, pentru care cuvântul ordine nu înseamnă mai nimic.

Ce face Carmy, care de altfel este un bucătar profesionist venit din sfera restaurantelor haute couture? Începe, evident, să facă ordine, dar, vai, surpriză! Este al naibii de greu, dacă nu chiar imposibil să reeduci câțiva oameni care consideră că fac totul perfect după ureche.

Serialul lui Christofer Storer este o dramă cu elemente de comedie neagră, cu multă acțiune, cu savoare, dar și dispreț, cu accent pe tot ce semnifică marginalizarea săracilor în America (a se vedea scena în care două clanuri mafiote asmuțite se calmează când li se împart sandwich-urile casei).

Un avantaj major al acestui serial este prezența actorului Jeremy Allen White, pe care l-am adorat în „Shameless” și care are un talent aparte pentru a intra în pielea personajelor neordinare. Cu un poker face pe care-l afișează în fața subalternilor săi, acesta rezistă până în momentul când ajunge acasă și rememorează vechile traume din restaurantele unde și-a învățat meseria. Flashback-urile din trecut sunt dure, iar obsesia sa devine de-a lungul serialului din ce în ce mai explicită. Mi-a plăcut mult și Ayo Edebiri, în rolul lui Sydney Adamu, tânăra stagiară, cu idei nonconformiste, aruncată în acest infern al muritorilor de rând. Încăpățânarea sa de a face totul bine o disperă, îi monopolizează toată atenția, ceea ce în tandem cu The Bear face un duo explozibil.

Pe lângă jocul artistic, serialul ne poartă și prin dimensiunea culinară, cu anumite preparate pe care aceștia le prepară, cu petreceri de grădină în care cineva își face de cap, aruncând diazepam în limonada copiilor, astfel încât aceștia să adoarmă drept pe peluza casei. Scenele de prim plan, atenția la detalii, culorile, spectrul vizual – toate reprezintă niște elemente forte ale serialului, care se distanțează de alte producții ale acestui an.

Sunt sincer încântată de acest prim sezon și sigur îl voi aștepta pe cel de-al doilea, astfel încât să aflu încotro merge mai departe Bear, ce face familia sa italiană naturalizată și ce aventuri îi mai așteaptă pe fiecare erou în parte. Dacă v-ați plictisit de tot felul de seriale anoste, îl puteți liniștit trece pe listă și să vă delectați cu o dramă calitativă.

Disponibil pe Disney+.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: cinema blend, foodbeast.com)

Articole similare

Povestea unei femei imperfecte: The Worst Person in the World (2021)

Dan Romascanu

O telenovelă despre o telenovelă despre ”conflict”: Tel Aviv on Fire (2018)

Dan Romascanu

Periplu în filmul experimental cu regizorul Nikita Lavretski: Svidanie v Minske (2022)

Claudia Nițu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult