Filme Filme europene Recomandat Saptamani de autor

Săptămâna Pedro Almodovar: Carne tremula (1997)

Carne tremula (1997)-Sange fierbinte
Regia: Pedro Almodovar
Actori: Javier Bardem, Penelope Cruz, Francesca Neri, Liberto Rabal, Angela Molina

Si din acest film se intrevede un Almodovar care incearca sa fie promovat pe piata internationala (ceea ce, in cele din urma, este normal), printr-un film care sa promoveze sentimente obisnuite, intre oameni normali, cu intorsaturi de situatie, la granita intre o drama, un film romantic si cu accente de policier. Il gasim aici pe unul dintre actorii mei favoriti, Javier Bardem, in singurul rol pe care l-a jucat in filmele lui Almodovar, dar cu atat mai impresionant, pentru ca este un rol dificil, complex, jucat cu inima intr-un scaun cu rotile.

Javier Bardem

Nu are rost sa va povestesc prea mult din actiune. Avem o pasiune adolescentina, dusa la extrem si care determina inchiderea pe nedrept a unui om pentru impuscarea unui politist. Acesta, David, ramane paralizat intr-un scaun cu rotile, dar nu renunta deloc la viata: se casatoreste cu cea pe care o salvase si, de asemenea, participa cu succes in competitii de baschet pentru persoane cu handicap locomotor. Intre timp insa, dupa opt ani, Victor, transformat total, iese din inchisoare si pare ca vrea sa se razbune pe cei care l-au bagat in inchisoare.

Totusi, printre randuri, ne dam seama ca ceea ce doreste este gasirea adevarului, chiar daca asta inseamna sa calce pe niste cadavre, in sens metaforic. Elena, victima, acum sotia lui David, nu rezista jocului intamplarilor, dorite sau nu, si se indragosteste de Victor. Departe de a fi un carusel al violentei, nici macar de limbaj, este de fapt un joc al mintii, unul psihologic, caruia cei mai slabi nu ii pot face fata, simtindu-se vinovati sau trasi pe sfoara.

Carne tremula

Este, de asemenea, un film plin de sentimente. Fiecare personaj iubeste cu o intensitate maxima, chiar daca dragostea este impartita, nestiuta, intamplatoare sau fara o tinta prea bine cunoscuta. Insa in clipa cand toate sunt stiute, cand celalalt este aflat, se declanseaza parca o miniapocalipsa a iubirii totale, dusa pana la extrem, care inseamna despartirea, moartea etc. Devine astfel un film al contradictiilor, fiecare personaj fiind in acelasi timp conflictual si pacificator, indragostit si razbunator, plin de dragoste, dar si de ura. Un Almodovar special.

Nota: 9/10

Articole similare

The Man Who Was Thursday (2016) l@ Dracula Film Festival

Jovi Ene

Un beau dimanche (2013)

Delia Marc

Prin blogosfera literara (21-27 martie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult