Filme Filme europene

Pray, Obey, Kill (HBO, 2021). Sex, religie și mister într-o comunitate penticostală

Pray, Obey, Kill (HBO, 2021) – Crede, ascultă, ucide
Creator: Henrik Georgsson

Se spune că religia este opiumul națiunilor, iar dacă mai adaugi și nițel sex, lucrurile sar în aer. O demonstrație bună, în acest caz, este pelicula documentară „Pray, Obey, Kill”, produsă de Henrik Georgsson, renumit pentru filmul „The Bridge”.

„Pray, Obey, Kill” spune istoria unei crime ciudate, care a avut loc în anul 2004, într-o comunitate penticostală, este rănit grav un antreprenor Daniel Linde și soția unui pastor, Alexandra Fossmo. Ce legătură este între cele două crime și, mai ales, cine este făptașul? Răspunsul la aceste întrebări încearcă să-l afle doi jurnaliști specializați în cazuri judiciare complexe Anton Berg and Martin Johnson.

Serialul cuprins în șase episoade ne poartă în culisele unei comunități penticostale cu viziuni demne de filmele SF. Credința lor de bază este că Iisus va coborâ pe pământ pentru a se căsători cu lidera sectei lor. Totuși, aparențele de mare habotnicism sunt la fel de efemere ca și relațiile conjugale dintre membrii localității. O dădacă afirmă că a primit mesaje de la Dumnezeu să ucidă, un pastor face sex cu o vecină – iată doar câteva momente cheie pentru care merită să urmărești acest proiect docudrama.

Documentarul este inedit prin stilul său, deoarece este constituit din materiale video ale anchetei, iar cei doi jurnaliști sapă cu vehemență și decizie prin toate catacombele informative pentru a descâlci misterul din spatele tuturor celor implicați.

Dacă sunteți și voi fani ai genului, atunci veți aprecia interviurile comparative, reconstrucțiile și maniera în care jurnaliștii abordează echidistant subiectul, ceea ce permite spectatorului să vadă subiectul din toate punctele de vedere. Mai ales datorită incursiunilor în trecut și în pozițiile pe care și le asumă participanții acelor evenimente în prezent. Este interesant să observi cum cei care încercau în trecut să condamne conduita eronată a persoanelor suspectate, acceptă într-un final să spună lucrurilor pe nume.

Cui s-ar potrivi acest serial? L-aș recomanda celor care încă mai au dubii cu privire la influența religiei și la puterea acesteia de a manipula psihicul uman instabil. Luați-vă timpul necesar și fiți atenți la detalii, pentru că nimic nu este previzibil în această istorie. Și da, veți avea nevoie pe alocuri de răbdare, dar efortul este meritat pe deplin.

Disponibil pe HBO Go din 4 aprilie.

Nota: 7/10

 

Sursă fotografie: filmaffinity.com.

Articole similare

Ce au în comun crocodilii și coralii?

Andra Avram

O carte foarte „terestră”: Oameni mari, de Maria Orban

Corina Moisei-Dabija

Serena (2014)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult