Filme Filme americane Recomandat Saptamani de autor

Play Misty for Me (1971): Saptamana Clint Eastwood

Play Misty for Me (1971) – Un cantec la cerere
Regia: Clint Eastwood
Scenaristi: Jo Heims, Dean Riesner
Distributia: Clint Eastwood, Donna Mills, Clarice Taylor, Jessica Walter, John Larch, Duke Evers

O saptamana de autor avandu-l ca protagonist  pe Clint Eastwood, nu putea sa nu mentioneze debutul regizoral al acestuia care s-a intamplat in 1971 cu un thriller despre obsesie si repercusiunile ei. Invatand probabil din lunga colaborare cu Don Siegel, regizorul celor patru filme in care a jucat Eastwood inainte de Misty, incurajat si indrumat probabil de acesta- il intalnim dealtfel intr-un rol secundar, barmanul, pe mentor- eroul western-urilor de succes isi testeaza talentul de regizor intr-un gen cu totul diferit.

Contrar rolurilor de dur si justitiar care i-au adus faima, in aceasta productie, Eastwood si-a atribuit un personaj atipic, DJ Dave Garver care lucreaza la un post de radio specializat in jazz din Carmel, California, realizand o emisiune de noapte cu multa poezie si muzica romantica. Flatat de atentia persistenta a unei admiratoare, Dave cade prada ispitei si petrece o noapte cu aceasta necunoscuta inalnita in bar, Evelyn Draper, (Jessica Walter) inainte de a reveni la iubirea de o viata, Tobie, interpretata de Donna Mills.

Clint Eastwood

Ceea ce urmeaza este o imagine a unui Clint Eastwood vulnerabil,victima pasiunii obsesive a ascultatoarei fidele care suna aproape in fiecare seara la aceeasi ora si cere moderatorului sa difuzeze melodia laitmotiv – ” Misty”. Caci necunoscuta din bar nu este nimeni alta decat admiratoarea de fiecare noapte, bolnava, nebuna, care nu accepta refuzuri si nici realitatea si care se insinueaza in viata lui Garver manifestandu-si la inceput gelozia pentru ca mai apoi sa degenereze in acte de violenta. Evelyn devasteaza casa lui Garver, aproape o ucide pe menajera acestuia, Birdie (Clarice Taylor), este inchisa intr-un azil dar este eliberata in scurt timp revenind in viata DJ-ului cu mai multa inversunare si amenintatoare la adresa intrusei Tobie.

Play Misty for Me

Filmul abunda in scene romantice avad in fundal superbul peisaj al Peninsulei Monterey, pe muzica mai mult decat captivanta a Robertei Flack – „The First Time Ever I Saw Your Face” (melodia a ajuns pe primul loc in topuri dupa lansarea peliculei, desi fusese lansata cu doi ani inainte si interpreta era cvasi-necunoscuta pana in acel moment). Desprinsa din realitate dar perfect incadrata in scenariu este si secventa prezentand Festivalul de Jazz de la Monterey cu reprezentatiile reale ale lui Johnny Otis si Cannonball Adderley.

Desi nu atinge maiestria lui „Psycho”, ” Play Misty for Me” este un thriller redutabil cu suspans bine dozat, reiesind mai mult din personalitatea distructiva a Evelynei Draper, din actiunile sale imposibil de imaginat si acceptat pentru imaginea sa de femeie fragila la care se adauga si elementele regizorale de creare a tensiunii in desfasurarea actiunii. Nici o actiune nu este gratuita, nici un detaliu nu este plasat gresit, totul este gandit astfel incat sa contribuie la crearea terorii si atmosferei tensionate.

Un cantec la cerere

Eastwood se dovedeste la fel de inspirat si la alegerea distributiei, Donna Mills intruchipeaza perfect victima, fragila, naiva si nevinovata, supusa actiunilor malefice ale personajului negativ interpretat cu multa maiestrie de Jessica Walter. Caci nu a fost usor sa dea viata obsedatei psihotice, dezechilibrate, ciudate si sa fie si credibila in interpretare fara a cadea in extreme prin exagerari.

Aceeasi impresie placuta o lasa si scenariul realist credibil si captivant, dublat de frumusetea peisajului ales ca locatie pentru desfasurarea actiunii. „Play Misty for Me” este un film  care porneste de la o liniste inselatoare construind, pas cu pas, un punct culminant emotional si exploziv. Probabil succesul sau i-a dat incredere regizorului sa continuie aventura in spatele camerei de luat vederi astfel incat peste ani, ne-a incantat cu „Unforgiven”, „Million Dollar Baby” si „Gran Torino”. De urmarit neaparat…

Nota: 8/10

Articole similare

Sound of Metal (2019). Începem sezonul Oscarurilor printr-o plăcută surpriză

Albert Dascălu

Total Recall (1990)

Jovi Ene

We Children from Bahnhof Zoo (HBO, 2021). Drama junglei europene

Corina Moisei-Dabija

1 comment

Delia Marc 22 decembrie 2010 at 14:42

Merita sa ascultati The First Time Ever I Saw Your Face: http://www.youtube.com/watch?v=Go9aks4aujM
cu Roberta Flack

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult