Filme Filme europene

Pasiune pentru cameră: Amator (1979)

Amator (1979) – Camera Buff 
Regia: Krzysztof Kieslowski
Distribuția: Jerzy Stuhr, Malgorzata Zabkowska, Ewa Pokas

Politologii și istoricii dezbat de patru decenii încoace motivele pentru care Polonia a fost prima țară din Europa Răsăriteană care a început procesul de desprindere din blocul comunist. Prima dintre cauzele menționate, pe bună dreptate, este ascensiunea în 1978 la scaunul papal a cardinalului polonez Karol Jozef Wojtila (papa Ioan Paul II) Cred că acesteia trebuie să i se adauge existența unei intelectualitati și a unor grupuri de artiști de mare talent și cu o puternică influență, ale căror poziții liberale s-au concretizat în opere de artă critice, reflectând realitatea Poloniei cu problemele ei. Cele mai cunoscute nume au fost Andrzej Wajda și Krzysztof Keislowski. ‘Amator’ (sau ‘Camera Buff’ cum a fost tradus titlul în limba engleză), realizat de Kieslowski în 1979, era al doilea său film de lungmetraj, deja un film de maturitate, care aducea în el și o puternică notă personală și toate semnele crizei societății comuniste poloneze care intra în ultimul său deceniu de existență.

Cele mai bune filme politice nu sunt manifeste explicite, și ‘Amator’ este unul dintre ele. Este vorba în primul rând despre un film care vorbește despre pasiunea pentru cinema. Eroul său este un functionaras dintr-un oraș de provincie pe nume Filip Mosz (superb interpretat actoriceste de Jerzy Stuhr), care la nașterea fetiței sale decide să cumpere un aparat de filmat pentru a imortaliza începutul de viață și evoluția copilului. Un concurs de împrejurări face ca eroului nostru să i se ceară să filmeze vizita unor demnitari de la ‘centru’ în fabrica unde lucra, ceea ce îi declanșează pasiunea dublată de un talent pe care nu și-l cunoștea pentru imaginea filmată. De aici încolo, această fascinație va ocupă un loc din ce în ce mai important în viața sa, până a-l acapara total. Imaginea filmată însă are și o putere pe care eroul nostru nu o cunoscuse. Pelicula poate reflecta viața oamenilor așa cum și-o trăiesc aceștia, și realitatea cu toate aspectele sale, unele cenușii sau chiar întunecate. Adevărul filmat poate deveni o problemă pentru cei care se află în spatele aparatelor de filmat. El poate deveni o oglindă a vieților celor din jur, dar poate și distruge vieți. Până când nu ești complet absorbit de această meserie aceste pericole nu sunt evidente, dar după ce ai trecut pragul s-ar putea să fie prea târziu.

Execuția cinematografică este impecabilă. Filmul beneficiază și de prezența a doi colegi de generație a lui Kieslowski, regizorul Krzystof Zanussi și realizatorul de televiziune Andrzej Jurga, care își interpretează propriile roluri, integrând intriga imaginară a filmului în realitatea Poloniei anului 1979. Îndrăznesc să spun că ‘Amator’ este prima capodoperă a lui Kieslowski, începutul unei cariere artistice extraordinare și dureros de scurte.

Nota: 9/10

Filmul este accesibil pe Youtube, îl puteți vedea la:

(Sursă fotografii: Filmonpaper.com, IMDb.com)

Articole similare

Fata din Nazaret, de Petru Popescu

Dan Romascanu

Autoportret în Ceaţă de Lavandă: Les fantômes d’Ismaël (2017)

Delia Marc

Dut yeung nin wa (2000)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult