Filme Filme romanesti Recomandat

Pașaport de Germania (2014) – povestea celui mai mare negoţ cu oameni din timpul Războiului Rece

pasaport-de-germaniaPașaport de Germania (2014)

Regizor: Răzvan Georgescu
Muzica: Remus Georgescu, Anatol Ştefăneţ / Trigon
Imaginea: Alexandru Solomon
Montaj: Wolfgang Lehmann, Cătălin Cristuţiu
Producţie: HI FILM s.r.l. (Bucuresti), Februar Film GmbH (Berlin), Răzvan Georgescu
Distribuţie: Hi Film s.r.l./ Parada Film

România a vândut în timpul regimului Ceauşescu aproximativ 250.000 de etnici germani către Republica Federală Germania. Era o afacere secretă care a adus României miliarde de mărci la acea vreme, bani care au mers la plata datoriei externe. Documentarul Paşaport de Germania semnat de Răzvan Georgescu (născut în 1965, Târgu Mureş, este regizor, scenarist, producător. Îşi petrece tinereţea în Timişoara. Studiază filologia la Universitatea din Bucureşti, iar din 1990 se stabilește la Frankfurt. Este producător şi co-autor, alături de Florin Iepan, al filmului Născuţi la comandă – Decreţeii, realizat în 2005. A regizat şi filmul Testimonial – 2008), dezvăluie culisele vânzării etnicilor germani din Transilvania în timpul regimului Ceauşescu între anii 1968 și 1989, perioadă în care între țara noastră și Republica Federală Germania a existat un acord secret care facilita negoțul acestor oameni.

Documentarul ce va avea premiera la HBO pe 27 Noiembrie are la bază un alt documentar de 45 de minute, aflat sub semnătura aceluiași regizor, prezentat în premieră la începutul anului, pe 14 ianuarie, de televiziunea germană de stat, ARD, sub denumirea Gehaimsache Kanal, în traducere Canalul secret.

Răzvan Georgescu a reuşit să adune pentru realizarea documentarului pe avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul-şef din partea Republicii Federale Germane, Hans Dietrich Genscher, ministru de Interne al Germaniei Federale între 1969-1974, ministru de Externe şi vicecancelar federal între 1974-1992 – unul dintre arhitecţii reunificării Germaniei –, şi Klaus Kinkel, consilierul lui Genscher între 1970 şi 1974. Acestora li s-au adăugat Stelian Octavian, cel care s-a ocupat de „afacere“ între anii 1981 şi 1986, dar şi fostul căpitan de miliţie Viorel Bucur, din Timişoara, plus câțiva saşi şi şvabi aflaţi pe lista celor vânduţi, care au posibilitatea de a-și spune povestea.

Stelian OctavianMotivația regizorului pentru alegerea acestui subiect nu întârzie: „Subiectul filmului – dispariţia nemţilor din România şi mai ales circumstanţele plecării lor – mi-a însoţit toată copilăria. Crescând în Timişoara multiculturală a anilor ’70-’80, mergând la şcoala germană, unde, ca român get-beget, eram minoritar printre colegii mei, cei mai mulţi de etnie germană, dar şi unguri sau sârbi, am fost martorul de pe tuşă al emigrării lor. Practic, la fiecare două săptămâni, avea loc câte o petrecere de rămas bun a unui prieten sau coleg german care părăsea definitiv România. Nu mai vorbesc despre cei care nu mai apăreau la şcoală de la o zi la alta. Toată viaţa mea de elev a fost învăluită în atmosfera melancolica a despărţirilor de prieteni“.

Proiectul a fost posibil doar în urma lansării mamografiei în 2011, Acţiunea Recuperarea. Securitatea şi emigrarea germanilor din România (autori: Florica Dobre, Florian Banu, Luminiţa Banu şi Laura Stancu), și deci a declasificării informaţiilor legate de acest subiect şi în Germania. Colaborarea din partea Germaniei a existat căci pentru ei această acțiune este una umanitară, prin care au încercat să salveze viețile cât mai multor germani. Regizorul, în ciuda faptului că a prezentat viziunea germană asupra acestui acord, a oferit posibilitatea și beneficiarilor transferului între cele două țări să-și prezinte părerea despre ceea ce a fost până la urmă șansa la o viață mai bună. Dar cât de bună a fost ea în cele din urmă rămâne să aflați de la persoanele care-și prezintă cazul în documentar și pentru care cea mai mare pierdere a fost cea a pământului străbunilor, a locurilor natale.

Razvan GeorgescuFilmul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer, care după o perioadă de sute de ani petrecuți pe teritoriul Transilvaniei și supraviețuirii în fața nenumăratelor vicisitudini ale vieții se văd nevoiți să-și părăsească locul natal și să se stabilească într-o țară străină până la urmă. Documentarul se axează pe problemele persoanelor transferate în cadrul acestui acord, pe consecințele psihologice, sociale și economice ale acestei acțiuni la mai mult de 25 de ani de la realizarea lui, dar și pe rețeaua subterană ce s-a născut la toate nivelurile (Securitate, Partidul Comunist, Ministerul Afacerilor Externe), și care se ocupa cu stoarcerea de bani de la familiile de origine germană, care începuseră să ofere bani în stânga și-n dreapta pentru a obține un loc pe liste. Iar apoi apare problema banilor: au fost transferați toți Ministerului Afacerilor Externe? O poveste adevărată, parte a istoriei noastre, de care fiecare dintre noi ar trebui să fie conștient, și care oferă o nouă perspectivă asupra relației sau mai degrabă rupturii dintre Transilvania și restul României.

Notă: 10/10

Trailer:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=0f0LJvbyzbQ’]

Articole similare

Lumea are nevoie de eroi: Zack Snyder’s Justice League (HBO, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

Generația Metronomului: Metronom (2022)

Dan Romascanu

Anul dragonului – un nou documentar HBO Europe produs în România

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult