Filme Filme americane

O bijuterie cinematografică subevaluată: The Place Beyond the Pines (2012)

The Place Beyond the Pines (2012)
Regia: Derek Cianfrance 
Distribuția: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes

Unde se ascunde regizorul Derek Cianfrance? Poate fi vina mea că nu-mi amintesc să fi văzut vreodată filmele sale și nici măcar nu-i cunosc numele. Este cu siguranță însă vina distribuitorilor lui „The Place Beyond the Pines” că nu au făcut din acest film un succes de casă sau cel puțin un succes al circuitului de festivaluri. Realizat în 2012, avându-i pe generic pe Ryan Gosling, Bradley Cooper și Eva Mendes, toți jucând superb, este o poveste frumos scrisă despre crimă, corupție, culpabilitate și paternitate, care este în același timp umană și universală, precum și înrădăcinată până la detalii în realitățile unui oraș mic din statul New York, unde au fost făcute o mare parte din filmări. Deci, de ce acest film s-a bucurat doar de o lansare limitată și de ce a făcut doar un mic profit peste suma destul de modestă de bani investită în producție? Aceste întrebări pot face parte dintr-o investigație a misterelor sistemului de distribuție a filmelor americane.

Nu este ușor să povestesc despre ce este vorba acest film fără a comite „păcatul spoilerelor”, dar voi încerca să evit capcana. Începe cu povestea unei vieți și a unei iubiri irosite în greșeli, cu șanse mici să se încheie bine. Continuă ca povestea unui polițist care încearcă să facă fapte bune și să lupte împotriva sistemului corupt în care lucrează. Se termină ca o poveste a responsabilității paterne și a modului în care următoarea generație calcă pe urmele vieților taților și pune intrebarea dacă spargerea cercurilor vicioase ale soartei și condiționarii sociale este posibilă. Deci, există trei povești aici, trei povestiri cu un focus diferit și un ritm diferit, parțial cu aceleași personaje și cu o continuitate determinată de ideile principale. Pe măsură ce încerc să spun toate acestea, îmi dau seama cât de multe detalii importante rămân afară, cât de bine sunt intercalate și ce valoare adaugă aceste detalii, cât de solidă este întreaga structură narativă. Este o poveste (sau o colecție de povestiri mai bine spus) puternică și emoționantă, concepută și adusă pe ecran într-un mod original.

Trebuie să adaug câteva mențiuni speciale despre actorie. Pentru Ryan Gosling, acesta poate fi primul mare rol de „tip rău ” al carierei sale, dar Gosling nu poate fi într-adevăr un „tip rău” până la sfârșit, deoarece adaugă complexitate și profunzime personajului său. Același lucru se poate spune despre personajul jucat de Bradley Cooper, dar care lucrează în direcția opusă, așa cum îl vedem pe polițistul erou niciodată împacat cu deciziile pe care trebuie să le ia, chiar și atunci când pare a face „ceea ce trebuie” (combaterea criminalității și a corupţiei în poliție). Eva Mendes și Ray Liotta oferă mai multă substanță rolurilor lor secundare care ar fi putut cădea cu ușurință în melodramă standard. Ajungem să cunoaștem locul în care se desfășoară acțiunea și modul în care acesta evoluează în timp (acțiunea se întinde pe o perioada de 15 ani) și o parte din secretul „Locului de dincolo de Pini” se află în autenticitate, descrierea atentă și familiaritatea autorilor pentru detalii.

Cum poate fi extras acest minunat film din umbra uitării? Cel mai bine ar fi dacă regizorul foarte talentat, care este Derek Cianfrance, va face mai multe filme de succes. Sper că se va întâmpla acest lucru, și că după aceea „The Place Beyond the Pines” va avea a două șansă.

Nota: 9/10

Articole similare

Lungul drum către libertate: Arest (2019)

Carmen Florea

Prin blogosfera literară (20 – 26 aprilie 2020)

Dan Romascanu

Adulterul în vremea holerei

Delia Marc

1 comment

Alexandru Grigore 23 septembrie 2018 at 20:58

foarte bun filmul. lung dar foarte bun…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult