Filme Filme europene Recomandat

North Atlantic (2010)

NexT – Festivalul International de Film – Editia a 5-a
North Atlantic (2010) – In Atlanticul De Nord
Portugalia – Marea Britanie
Scenariul/Regia: Bernardo Nascimento
Distributia: Clive Russell, Francisco Tavares, Grant Masters, Baltazar
Imaginea: Carlos Catalán
Sound designer: Luiz Fernadez Garcia
Coloana sonora: Jon Opstad

Momente emotionante punctate de rotirea imperturbabila a indicatorului radarului reveland existenta unei vieti ratacind pe cerul noptii deasupra Atlanticului, undeva intre Insulele Azore si Noua Scotie, in plina furtuna. Pana la disparitia acestui reper! Pana la punctul final.

„Golf Tango, Tango, Tango are you there?” sunt cuvintele care leaga pentru scurt timp destinele a trei oameni „ai marii”, aflati la varste diferite, aflati in spatii diferite, dar pe care ii reuneste intr-un triunghi al vietii si al mortii o noapte tragica.

Doi controlori de trafic aerian, James Compston aflat pe insula Corvo din Arhipelagul Azore, Peter Simmons aflat in Farul din Noua Scotie si Hugo – pilotandu-si micul aparat de zbor cu combustibil insuficient pentru a-i asigura o aterizare salvatoare.

Acest film mi-a readus in memorie – de undeva – din straturile foarte vechi – un alt film de gen care m-a impresionat puternic in copilarie – si care se numea „Daca toti tinerii din lume” din 1956, despre solidaritate si umanitate!

Si acest film ne vorbeste despre solidaritate si umanitate, dar mai presus de orice, despre atitudinea in fata implacabilei morti, fiecare dintre personaje adoptand filozofia intelegerii si acceptarii limitelor omului si fiecare incercand sa imblanzeasca si  sa usureze trecerea si in plus – sa se armonizeze in ultimele momente de viata. Si muzica le leaga sufletele si spiritul: James cu chitara impreuna cu Peter sincopand la o baterie improvizata, alaturandu-li-se Hugo fluierand si adresandu-le ultimele cuvinte:”Intr-o zi vom canta impreuna, dar nu va grabiti”!

Dureros de emotionant, dar si superb cinematografic in 15 minute de lectie de film dar si de umanitate!

North Atlantic Trailer 2010 from bernardo nascimento on Vimeo.

Nota: 9.5/10

Articole similare

“M-am născut singur, am rămas singur… Sunt Singular”: AG Weinberger, The Jewish Troubadour

Delia Marc

Impresii turistice israeliene – 2 – Utopia Orchid Park

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 30 septembrie – 2 octombrie 2011

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult