Filme Filme asiatice

Mister în Ierusalim: Aviram Katz (2023)

Aviram Katz (2023)
Creatori: Dana Modan, Eitan Zur
Distribuția: Yehezkel Lazarov, Sasson Gabay, Dana Modan

Televiziunea publică se află în Israel, precum și în alte parti ale lumii, în centrul unei dezbateri legate de însăși existenta sa ca instituție finanțată (cel puțin în parte) de banii contribuabililor. Cam la fiecare schimbare de guvern sunt puse sub semnul întrebării rolul său informațional, cultural și educativ, modelul de finanțare și independența politică și instituțională. Argumentele cele mai puternice în favoarea existenței unei astfel de instituții sunt produsele sale, adică emisiunile de calitate. Printre ele – serialele. O mare parte dintre serialele de succes israeliene care au fost difuzate și preluate ca format în toată lumea își au originea în societatea de televiziune publică numită ‘CAN’ și predecesoarea sa. Primul produs de calitate de acest fel în anul 2023 este ‘Aviram Katz’, mini-serial de opt episoade difuzat (de două ori pe săptămână) la începutul acestui an.

Acțiunea se petrece într-un bloc de locuințe tipic israelian din Ierusalim. Aviram Katz este un scriitor cu succes amestecat. Burlac, pe la vreo 50+, a scris câteva cărți din care doar vreo două au avut succes. De câțiva ani este în pană de inspirație. Când vecinul sau, Victor Guetta, un medic aflat în pragul pensionării, îi înmânează un manuscris pentru a primi un sfat, este uimit de calitatea extraordinară a scrierii acestuia. Decide să publice primele capitole ale cărții vecinului (care nu nu pare a avea vreo veleitate literară) sub numele său. Scrierea face senzație. Povestea se complică atunci când Victor este grav rănit într-un accident de circulație, și mai ales când unul dintre personajele cărții, doctoriță la un spital din oraș, se dovedește a fi un personaj real care dispare fară urma. Crimă? Răpire? Aviram devine subit suspect pentru o posibilă crimă pe care nu a comis-o în timp ce are pe conștiință frauda literară de care nimeni nu știe. Daca nu vă rezolva enigma coincidenței și nu o vă găsi pe femeia devenită din personaj de carte o persoană reala (și dispărută) riscă să înfunde închisoarea.

Filmul este scris de Dana Modan – care interpretează și unul dintre rolurile cheie, cel al inspectoarei de poliție care anchetează cazul – și regizat de Eitan Zur. Rolul principal este interpretat perfect de Yehezkel Lazarov, unul dintre actorii cel mai talentați și mai constanți ai scenei și ecranului din Israel. Este întotdeauna o placere să-l văd și să-l revăd pe Sasson Gabay, care aici interpretează rolul lui Victor, personajul care declanșează întreaga intrigă. Joy Rieger, pe care am văzut-o recent în ‘June Zero’ (co-regizat tot de Eitan Zur) adaugă cu rolul vecinei curioase încă un succes din ceea ce pare a deveni o carieră foarte promițătoare. Serialul este inteligent scris, cu umor și tensiune gradată, așa cum trebuie pentru un serial care include un mister detectiv, cu comentarii interesante despre viața de zi cu zi, despre anchetele polițienești, despre lumea cărții, scriitori și editori. Cele opt episoade de 35-40 de minute fiecare sunt un format potrivit acțiunii, nu există balast sau repetiții cum se întâmplă în multe alte cazuri. Daca nu l-ați văzut deja, recomand vizionarea. (gratuit pe Web site-ul CAN, dar numai în ebraică).  

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Alibi.com (2017)

Andra Avram

Prin blogosfera cinefilă (21 – 27 noiembrie 2016)

Jovi Ene

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Jovi Ene

1 comment

Comandorul 1 martie 2023 at 23:17

Eu zic că este un remake, am văzut un film american (nu mai țin minte exact cum se numea) dar acțiunea era identică cu ce ați descris dvs. în recenzie… părerea mea e că au luat ideia și au făcut o serie, au mai lungit-o puțin.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult