Filme Filme europene

Lunga călătorie a nopții către zi: Victoria (2015)

Victoria (2015)
Regia: Sebastian Schipper
Distribuția: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski 

Uneori, în mijlocul deșertului, călătorul întâlnește o oază verde, luxoasă, exuberantă, plină de viață și frumusețe. Acesta este exact sentimentul meu după ce am văzut “Victoria” în acest sezon cinematografic de vară, care pare mai arid și mai plin de idioțenii decât oricare altul pe care mi-l amintesc. După atâtea filme stupide de acțiune sau cu vedete care joacă roluri plate în comedii plictisitoare, vine un film ca acesta care este o combinație minunată de acțiune și sentimente umane, de joc actoricesc fantastic și excelență cinematografică. Unele cronici pe care le-am citit utilizează cuvântul “capodoperă”. Este departe de a fi o exagerare.

“Victoria”, co-scris și regizat de Sebastian Schipper, cunoscut mai bine ca actor, are loc în timp real, noaptea târziu și dimineața devreme, la Berlin în 2015. Sentimentul realității este transmis spectatorilor prin tehnica filmării într-o singură secvență, mai mult de două ore de film filmate cu o singură camera portabilă, aflată tot timpul aproape de eroii filmului. Viața lor se schimbă pentru totdeauna în aceste 140 de minute. A fost evident un efort enorm de a pregăti filmările care ne poartă în diferite locuri, străzi, magazine, cluburi de noapte, clădiri și acoperișuri din Berlin, inclusiv urmăriri cu mașini. Rezultatul este spectaculos.

Este un film despre singurătate, prietenie și dragoste, despre tinerețe, căutări și eșec. Eroii sunt o fată tânără spaniolă, fosta studentă muziciană, care locuiește singură și fără să vorbească germană în capitala cosmopolită a Germaniei , și care întâlnește un grup de tineri din Berlinul de Est. Pe măsură ce acțiunea se dezvoltă, personajele se vor cunoaște reciproc, se vor îndrăgosti, se vor complica cu acțiuni criminale și violente, iar destinul lor se va schimba total. Jocul actorilor este de asemenea superb, cu actrița spaniolă Laia Costa în rolul principal, și actorii germani Frederick Lau și Franz Rogowski dându-i replica. Departe de a fi doar un truc, realizarea tehnică complexă a acestui film este pe deplin justificată și se potrivește bine cu povestea și acțiunea. Berlinul în orele de noapte profundă și în incertitudinea zorilor arată mai interesant decât l-am văzut vreodată de la “Der Himmel über Berlin”. Acesta este cel mai bun film german pe care l-am văzut de la capodopera lui Wim Wenders încoace.

Nota: 10/10

Articole similare

Danton (1983)

Theodor Enache

Războiul claselor sociale: Parasite (2019)

Dan Romascanu

The Descendants (2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult