Filme Filme europene

Lipsă de comunicare: La séparation (1994)

La séparation (1994) – Despărțirea
Regia: Christian Vincent
Distribuția: Isabelle Huppert, Daniel Auteuil, Jérôme Deschamps

Acțiunea filmului ‘La separation’ (‘Despărțirea’), realizat în 1994 de Christian Vincent, se petrece în decurs de trei luni. Sunt trei luni în care cuplul format din Pierre (Daniel Auteuil) și Anne (Isabelle Huppert) se destramă. Aparent, totul pare simplu și direct. Ca spectatori vedem în film exact ceea ce descrie titlul, despărțirea unei perechi trăind o viață comună aparent pașnică și confortabilă, de la primele semne până la o explozie de violență dincolo de care de obicei nu ar mai putea exista o revenire. Apoi însă, când vizionarea s-a terminat, când revedem și analizăm ceea ce am văzut, ajungem la concluzia că exista multe întrebări în legătură cu semnificația a ceea ce am văzut, și că situațiile aparent simple și clare ascund mai multe straturi și secrete deschise unor interpretări diferite. Este unul dintre acele cazuri în care filmul se îmbogățește după terminarea vizionării.

Pierre și Anne par a forma un cuplu foarte tipic de clasa mijlocie. El este desenator de benzi desenate, ea este terapistă. Au un băiețel de 15 luni pe care amândoi îl adoră, dar nu renunță la viața lor profesională și socială plină. Copilul se află în timpul zilei cu o bonă, uneori și serile când cei doi ies la film sau se întâlnesc cu prietenii. Observăm ceea ce se întâmplă mai ales din punctul de vedere al lui Pierre. Ceva începe să scârțâie în relația dintre cei doi – la început refuzul unui gest de tandrețe, apoi absenta ei mentală în timpul unei mese de prânz când este evident că gândurile îi sunt în altă parte. Nu după multă vreme apare, calm, fară dramă, mărturisirea – ea s-a îndrăgostit de un alt bărbat. Nu îl vom vedea niciodată pe acest al treilea personaj. Ne-am putea chiar îndoi că el există cu adevărat. Cei doi continua să trăiască împreună. Pierre încearcă să salveze relația. Sunt amintiți la un moment dat avocații, dar nu este vorba despre un film de divorț, cei doi nici nu sunt căsătoriți legal. Când prietenii lor cei mai buni își anunță intenția de a se căsători știrea îi uimește, decizia prietenilor nimerindu-se a cădea exact în momentul când relația lor se apropria de maximum crizei. Este un film despre contratimpuri, despre lipsa de comunicare, despre dificultatea de a înțelege pe cei de lângă noi.

‘La separation’ se bazează în mare parte pe cei doi actori și ambii sunt minunați. Povestea fiind relatată din perspectiva lui Pierre, Daniel Auteuil se afla pe ecran cea mai mare parte a timpului. Actorul redă admirabil încercările bărbatului de a interioriza lovitura, acumularea gradată de tensiune care este inevitabil să nu izbucnească la un moment dat, încercările de a salva nu numai aparențele dar și esența relației dar și problemele de comunicare. Isabelle Huppert este ideală pentru rolul Annei. Puține dintre actrițele contemporane stiu să creeze la fel de bine aura de mister feminin din jurul personajelor lor. Învăluită în tacere în multe momente cheie, ea nu își dezvăluie o mare parte din secrete nici lui Pierre și nici spectatorilor. Descrierea evoluției legăturii dintre cei doi evită melodrama. Finalul rezervă spectatorilor o surpriză, și îi lasă să-și imagineze singuri continuarea. Recomand celor care nu au văzut încă filmul să-l caute și să-și alcătuiască singuri finalul lor de scenariu.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Pastposters.com)

Articole similare

Moonwalker (1988)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (19 – 25 noiembrie 2018)

Dan Romascanu

Dulcea inocență a copilăriei: The Florida Project (2017)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult