Filme Filme europene

Leonardo, pictorul: Leonardo from the National Gallery, London (2012)

Leonardo Live (2012) – Leonardo from the National Gallery, London
Regia: Phil Grabsky

Am văzut ieri seară la cinemateca locală unul dintre documentarele de artă mai vechi ale seriei ‘Exhibition on Screen’, dedicat picturilor lui Leonardo Da Vinci și realizat în 2012 de Phil Grabsky, cu ocazia expoziției care adunase în 2012 într-un singur loc, la National Gallery din Londra, 9 din cele 15 picturi autentificate ale geniului multi-disciplinar al Renașterii. Un nou film documentar din această serie va fi lansat în noiembrie, prilejuit de comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo. Va fi interesant de văzut cum va fi completată imaginea – și așa complexă și interesantă – operei integrale a lui Leonardo, care probabil nu va putea fi vreodată adusă împreună decât în format de muzeu virtual.

Formatul documentarelor din serial nu era încă stabil în 2012, dar avem deja destul de multe elemente din cele care au făcut din ‘Exhibition on Screen’ o formidabilă colecție de mărturii și idei centrate în jurul expozițiilor importante ale ultimului deceniu în artă. Suntem luați de mână și plimbați prin sălile de expoziție, avem parte atât de vizualizarea contextului și amplasamentelor în care sunt expuse operele de artă, cât și de o descriere detaliată venită de la curatorii expoziției, experți în istoria artei și istorie generală, și specialiști în domeniile aferente temei tablourilor (religie și muzică de exemplu). Lipsește cred o viziune mai personală și o abordare mai originală și mai puțin scolastică. Acestea vor apărea peste câțiva ani in documentarele serialului, dar lipsesc aici.

Leonardo Da Vinci a fost o personalitate uriașă, cu preocupări în domenii multiple, și în multe dintre acestea el a fost un pionier și un revoluționar, contribuțiile sale schimbând cursul disciplinelor în care a excelat. Pictura este unul dintre aceste domenii, dar numărul redus de picturi care au supraviețuit, fac că influența sa în acest domeniu (foarte puternică în epocă) să necesite mai multe explicații și legături cu ceea ce a realizat în alte ramuri ale artelor și științelor. Tocmai aici textul comentariilor suferă de schematism și simplism în opinia mea. Prea puțin sunt discutate tehnica de pictor a lui Leonardo, sau migala straturilor suprapuse din picturile sale in ulei. De asemenea nu este folosită legătură dintre fizionomia subiectelor pictate și cunoștiințele sale profunde de anatomie. Descrierea carierei și realizărilor sale inginerești parte a fi furnizată mai mult ca material de umplutură, fără a se face o legătură directă cu picturile din perioada milaneză, deși atunci au fost realizate și o mare parte din schițele și proiectele sale de arhitect și inginer. Pot doar spera că noul film documentar care va fi proiectat peste câteva luni va repara măcar o parte din aceste lacune.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: Filmblerg.com, Yalebooksblog.co.uk)

Articole similare

De pe ecran pe scenă – National Theatre Live: All About Eve (2019)

Dan Romascanu

O aventură de noapte în Parisul anilor 50: Le désordre et la nuit (1958)

Dan Romascanu

Răzbunare în frig: Cold Pursuit (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult