Filme Filme americane Recomandat Saptamani de autor

Joe Kidd (1972): Saptamana Clint Eastwood

Joe Kidd (1972)
Regizor: John Sturges
Scenaristi: Elmore Leonard
Distributia: Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon, Don Stroud, Stella Garcia, James Wainwright, Paul Koslo, Gregory Walcott, Dick Van Patten, Lynne Marta, John Carter, Pepe Hern, Joaquín Martínez, Ron Soble, Pepe Callahan

Anul 1972 i-a reunit pe proaspatul actor in ascensiune Clint Eastwood cu veteranul regizor al filmelor western John Sturgis intr-o colaborare ce se dorea doar inceputul unui parteneriat de succes. S-a dovedit a fi insa singura colaborare intre Eastwood si Sturgis. Revenind a stilul  western dupa succesul cu „Dirty Harry”, „Joe Kidd” este un film de actiune reusit dar nu extraordinar asa cum s-ar fi asteptat oricine avand in vedere distributia, scenaristul si regizorul.

Subiectul filmului se desfasoara in micuta localitate Sinola, New Mexico, la inceputul secolului XX in care taranii mexicani sunt exploatati si persecutati de proprietarii de terenuri americani, dintre acestia remarcandu-se prin rautate Frank Harlan (Robert Duvall). Nici mexicanii nu se lasa usor infranti si isi aleg lider pe charismaticul Luis Chama (John Saxon) care sa le apere drepturile asupra pamanturilor, in fata judecatorilor partinitori si simpatizanti ai latifundiarilor. Revoltati de comportamentul judecatorilor,  mexicanii recurg la violente impotriva acestora si aproape il ucid pe unul dintre ei, care este salvat in ultimul moment de Joe Kidd, un prizonier incarcerat pentru ca a baut prea mult.

Joe Kidd

Joe Kidd (Clint Eastwood) este un vanator de recompense transformat in fermier. Initial Kidd refuza sa se amentece in conflictul dintre cele doua tabere, neacceptand propunerea lui Frank Harlan care doreste sa-l angajeze pentru prinderea liderului mexicanilor, insa se razgandeste dupa ce rebelii ii ataca mica ferma pe care o conduce.

Desi conduce grupul de ucigasi platiti de catre Harlan, Joe Kidd nu agreaza comportamentul acestora si nu este privit cu simpatie de membri, motiv pentru care nu are nici un cuvant de spus cand asa zisii justitiari iau ostatici un sat intreg in  incercarea de a-l obtine in schimb pe Chama. Sechestrat intr-o biserica, Kidd evadeaza cu ajutorul prietenei lui Chama alaturandu-se celor impotriva carora lupta, cu intentia ascunsa de a afla planurile rebelilor mexicani si de a-i aduce in fata justitiei pentru asaltul impotriva fermei sale.

Robert Duvall si Clint Eastwood

Brusc si oarecum nerealist liderul rebelilor, Chama, accepta sa-l insoteasca pe Kidd in fata judecatorilor, drumul facut impreuna spre Sinola si infruntarile cu oamenii lui Harlan creind o relatie de respect reciproc intre cei doi. Desi se regaseste pe rand in fiecare dintre cele doua tabere rivale, Joe Kidd nu-si manifesta aprobarea fata de nici una din ele, nu este de partea nimanui, nici de partea mexicanilor ale caror terenuri sunt incalcate si ocupate de cai ferate si minerit, nici de partea societatilor si latifundiarilor aflati in plin avant dezvoltator in aceste zone virgine, si, paradoxal, nici de partea judecatorilor si serifilor care traiesc de pe urma acestor tabere rivale.  Personajul lui Clint Eastwood incearca sa demonstreze ca justitia nu poate veni nici de la companiile capitaliste care ignora drepturile tututror in incercarea de a se extinde, nici prin arderea bunurilor si distrugerea vietii noilor veniti de catre rezistenta mexicana, si ca justitia si serifii locali trebuie sa stapaneasca aceste forte distrugatoare nu sa fraternizeze cu ele.

Joe Kidd

Clint Eastwood reuseste sa creeze un personaj dur, competent, laconic, increzator, imaginativ si adaptat la situatiile cu care se confrunta. Se inconjoara pe rand de personaje remarcabile precum Naco (Pepe Callahan), Ramon (Rob Soble) si Lamarr (Don Stroud), fara a-l uita pe „raul” Frank Harlan (Robert Duvall, putin cam neconvingator dupa parerea mea.

Scenariul schioapata in unele momente, la credibilitate si motivatie, insa concentrati-va asupra peisajelor montane care abunda (filmarile au fost realizate in California si Tucson) si scenelor prezentand infruntarile pistolarilor cu bandele mexicanilor si nu veti regreta ca ati urmarit acest film. De vazut neaparat pentru orice fan Clint Eastwood.

Nota: 8/10

Articole similare

Julie & Julia (2009)

Jovi Ene

Devil (2010)

Delia Marc

Welcome (2009)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult