Filme Filme americane

De la LIFE la National Geographic: The Secret Life of Walter Mitty (2013)

The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Regia: Ben Stiller
Distribuția: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly  

‘The Secret Life of Walter Mitty’, ediția 2013, începe foarte bine. Genericul este inteligent și original, iar introducerea în poveste promite și o comedie de calitate (cu Ben Stiller, actorul instruit cu iscusință de Ben Stiller regizorul) și o intrigă romantica, cu Kristen Wiig, frumoasă și bună actriță, întruchipând persoana la care visează eroul nostru. Pentru o vreme lucrurile merg din ce în ce mai bine. Filmul este un ‘remake’ în care povestea timidului de vârstă mijlocie care sare din când în când cu imaginația într-o realitate alternativă diferită de viața sa banală este combinată cu povestea ultimelor zile ale versiunii tipărite a revistei LIFE, care probabil ajunsese la maximum de succes în anul 1947 în care fusese realizat filmul original (în care Danny Kaye se complică într-o poveste de spionaj). Walter Mitty, eroul filmului, nu numai că lucrează pentru o revistă demodată, pe cale să fie înlocuită de o versiune complet dot-com, dar și are funcția de ‘administrator de negative’ adică al acelor clișee de fotografie pe film care devin inutile odată cu introducerea fotografiei digitale. Complicațiile nu întârzie să apară, viața eroului devine din ce în ce mai interesantă, însă nu și filmul. Este unul dintre acele cazuri în care filmul este o colecție de scene frumos filmate și de idei interesante, dar rezultatul este mai puțin decât suma acestora.

Ce mi-a plăcut? După cum am scris, începutul și primele 20-25 de minute ale filmului. Scenele de ‘realitate alternativă’ pe care le trăiește eroul. Nostalgia respectuoasă pentru presa ilustrată de acum jumătate de secol, care era o parte integrală din informare dar și din cultura populară americană. Peisajele magnifice prin care aleargă Walter Mitty, demne de filmele cele mai spectaculoase ale lui National Geographic. Cinematografia filmului în general. ‘Chimia’ dintre Walter (Ben Stiller) și Cheryl (Kristen Wiig). Rolurile secundare jucate cu vădită placere de Shirley MacLane și Sean Penn.

Ce mi-a plăcut mai puțin? Acțiunea nu se leagă și este prea previzibila. Filmul începe excelent și se termina banal și melodramatic. Viziunile alternative ale lui Walter se termină subit și fară explicații. Personajul ‘transformatorului’ de companii, în acest caz revista LIFE care din revistă ilustrată devine site internetic, este un șablon caricatural și dispare aproape complet în a doua parte a filmului. ‘The Secret Life of Walter Mitty’ pare să fi început cu idei și ambiții mari, pe care le-a uitat însă în timpul producției, iar rezultatul nu este decât încă o „comedie feel-good”.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Thegigawatch.wordpress.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (12 – 18 ianuarie 2015)

Dan Romascanu

Un clasic al filmelor noir franceze: Le doulos (1962)

Dan Romascanu

Uneori, vocile trecutului se fac auzite pentru un viitor mai luminos – Aurora Borealis: Luminile Nordului (2017)

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult