Filme Filme americane

Crazy, Not Insane (2020). Despre criminalitate cu pasiune

Crazy, Not Insane (2020, HBO)
Regizor: Alex Gibney

Noul documentar marca HBO, „Crazy, Not Insane”, mi-a amintit de o veche pasiune, pe care am nutrit-o în anii de studenție: analiza psihicului criminal. Aveam un profesor la criminologie care mă inspira constant să sap mai adânc, să înțeleg că primele concluzii trase despre o persoană sunt în majoritatea cazului superficiale și prea spontane ca să fie adevărate. De atunci s-au scurs câțiva ani, dar încă îmi plac documentarele bazate pe cercetările criminalistice și criminologice, în special cele focalizate pe înțelegerea și perceperea corectă a conduitei criminalilor.

Revenind la „Crazy, Not Insane”, istoria o are în centru pe doamna doctor Dorothy Otnow Lewis, renumit psihiatru și specialist în conduita criminalilor cu dedublare de personalitate. Filmul îi captează parcursul profesional, reliefând înclinațiile sale analitice și de sinteză, reflectând modul său impecabil de gândire și râvna cu care încearcă, prin anii 1970, să înțeleagă un fenomen atât de incert. Pentru că trebuie să menționăm, dedublarea de personalitate este considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai dificile de constatat și stabilit disfuncții ale psihicului uman. Stabilirea faptul că un om are două sau mai multe euri diferite este o misiune dificilă chiar și în prezent, darmite în acel trecut al oamenilor de știință habotnici, care refuzau să recunoască aceste efecte.

Dorothy Otnow Lewis pleacă, din copilăria sa, de la o simplă premisă: de ce alți oameni ucid? De ce eu înfuriindu-mă, nu vreau să ucid? Trece printr-o pregătire profesională acerbă, studiază cu sârg și încearcă să perceapă adâncimea problemei, începând cu analiza delicvenței juvenile și până la dialogarea directă cu unii dintre cei mai temuți criminali în serie. Printre ei este și nelipsitul Ted Bundy, pe care însă doctorul Lewis refuză să-l catalogheze drept persoană cu dedublare de personalitate.

Un element extrem de interesant în acest film este că eroina nu doar caută să analizeze cazuri clinice, ci este pornită să identifice așa zisele cazuri cu sociopați adevărați: oameni care ar putea ucide fără nici o remușcare. Dorothy Otnow Lewis este o pioneră în analiza problemelor legate de identificarea unor maladii psihiatrice grave. Prin urmare, munca sa este un exemplu de cum trebuie să funcționeze un specialist. Fiind prinsă și într-un mediu preponderent masculin (se resimte această tentă în discursul ei), Dorothy reușește să arate lumii cât de bine poate să analizeze și să stabilească premisele apariției unui comportament socialmente deviant.

S-ar părea că în abundența de documentare de acest gen, ar rămâne puține de studiat, dar, în realitate, „Crazy, Not Insane” este și un film despre munca făcută cu pasiune, despre devotamentul unei cauze, dar mai ales despre o rațiune cu totul deosebită. Eroina nu este doar un profesionist de calibru, ci un om extrem de empatic, pe care însă această deschidere și larghețe spirituală nu-l încurcă să-și facă munca în cel mai profesionist mod.

Cred că acest documentar se potrivește pentru tinerii juriști, porniți pe calea studiului penal, care au destulă curiozitate cât să analizeze obiectiv conduita unei terțe persoane. Istoria lui Dorothy Otnow Lewis este un manual deschis, o confesiune care motivează.

Din 18 noiembrie, pe HBO Go.

Nota: 9/10

Articole similare

Into the Wild (2007)

Jovi Ene

„Băgău”, de Ioana Bradea – anti-roman erotic și vâscos

Corina Moisei-Dabija

Un splendid concert de gospel: Amazing Grace (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult