Filme Filme americane

‘Bad Planet’: War for the Planet of the Apes (2017)

War for the Planet of the Apes (2017)
Regia: Matt Reeves
Distribuția: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

„Planeta maimuţelor” a generat deja suficiente filme pentru marele ecran şi seriale TV pentru a fi considerat un gen sau cel puţin un sub-gen în sine. În timp ce seria originală aparţinea mai mult spaţiului filmelor post-apocaliptice, primul film putând fi considerat un memorabil cap de serie, remake-ul cel mai recent a început ca un thriller SF. În cel de-al doilea şi acum cel de-al treilea film din serie văd că cele două teme converg, pe măsură ce pe planetă s-au întâmplat destule catastrofe pentru ca omenirea să devină o specie pe cale de dispariţie. De fapt, atât maimuţele, cât şi oamenii par a fi în pericol de dispariţie în ultimul film numit „Război pentru planeta maimuţelor”, cele două specii fiind angrenate într-un conflict sângeros care se poate dovedi a fi fatal pentru ambele.

Premizele acestei povestiri sunt similare cu majoritatea celorlalte filme din serie. Omenirea a făcut destule greşeli fatale, iar problemele psihologice, biologice, dar mai ales de caracter îi fac pe oameni inferiori (pe scara moralităţii, dacă nu şi pe scara inteligenţei) maimuţelor. Pe ruinele civilizaţiei noastre, bande de supravieţuitori umani şi turme de supravieţuitori ai maimuţelor se luptă pentru propria lor existenţă şi între ei. Nu este un război modern, aduce mai mult cu luptele inter-tribale. Ceea ce nu este mai puţin crud. Sau mai puţin spectaculos din punct de vedere cinematografic.

Când a început această nouă serie şi am văzut primul film (cred că l-am ‘ratat’ pe cel de-al doilea), am apreciat performanţa tehnică de a face din fiecare dintre maimuţe un personaj complet şi complex, folosind tehnicile graficii computerizate, dar povestea mi s-a părut a fi subţire şi convenţională. Acest al treilea film din seria actuală are aceleaşi probleme, de fapt chiar mai rău. Efectele vizuale sunt impresionante, dar povestea nu numai că este convenţională, dar şi plină de clişee. Este o poveste post-apocaliptică de genul celor pe care le-am văzut în multe alte filme, cu tonuri religioase şi moraliste, iar faptul că este vorbită 80% din timp de maimuţe nu o face mai consistentă. Unele decizii ale regizorului Matt Reeves mi s-au părut neinspirate. Unele dintre personajele maimuţe vorbesc un limbaj al semnelor, altele o formă primitivă a limbajului ‘inamicului’ (engleză, desigur) după o logică pe care nu am înţeles-o. Armele sunt o combinaţie ciudată de arme moderne, arcul şi săgeţi de pe vremea indienilor americani şi arme de la începutul secolului XX (nu mă întrebaţi de unde). Citate cinematografice din ‘Apocalypse Now’ şi ‘1984’. Femeile maimuţe se disting prin … cercei etc. Mi-e greu să apreciez jocul actoricesc, deoarece a juca rolul unor maimuţe cu ajutorul computerului necesită abilităţi speciale – presupun că este OK, deoarece efectele sunt reuşite, dar nici asta nu este o noutate, iar filmul se bazează prea mult pe acestea. Deci presupun că Andy Serkis (în rolul conducătorului maimuţelor) este un actor bun, dar trebuie să-l văd mai mult şi cu faţă umană pentru a-mi face o părere. Woody Harrelson face ceea ce aşteptăm de la el în rolul omului rău.

Finalul primului film „Planeta maimuţelor” de acum aproape 50 de ani a fost minunat, poate una dintre cele mai memorabile scene finale din istoria cinematografiei. Ceea ce avem în „Războiul pentru planeta maimuţelor” este atât de departe de acesta. Surpriza finală şi reflecţia semnificativă asupra viitorului omenirii care transforma originalul într-un film grozav au fost înlocuite de o imagistică previzibilă şi convenţională cu pretenţii moraliste şi religioase. Acest lucru spune aproape tot despre eşecul acestui film. Fanii fideli ai seriei (şi eu sunt printre ei) vor viziona acest film. Mulţi vor fi dezamăgiţi, deoarece este un film greoi şi plin de clişee pe care le-am văzut deja de atâtea ori. Buna cinematografie şi efectele speciale sunt şi ele repetitive şi nu pot salva filmul. Unul dintre personaje se numeşte Bad Ape şi îşi repetă numele de mai multe ori în film. Putea să spună şi „Bad Planet”.

Nota: 4/10

Articole similare

Grown Ups (2010)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (27 iunie – 10 iulie 2016)

Dan Romascanu

Drive Angry 3D (2011)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult