Spirits in the Forest (2019)
Regia: Anton Corbijn
S-ar putea ca 21 noiembrie 2019 să rămână în istorie pentru mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că, în această zi, a avut loc simultan în multe orașe din lume premiera documentarului ‘Spirits în the Forest’ care are ca subiect concertul grupului Depeche Mode care a avut loc la Berlin în 2017 în cadrul turneului Global Spirit Tour. Informația pusă la dispoziție de organizatorii evenimentului indică faptul că se intenționează ca aceste proiecții să fie evenimente unice cu publicul, așa încât mă pot consideră norocos deoarece cinemateca noastră locală a fost una dintre sălile în care a fost proiectat documentarul. Dacă într-adevăr proiecțiile publice vor fi limitate, fie și pentru o vreme, acest film are șanse să devină, cel puțin pentru publicul pasionat de Depeche Mode, încă un ‘item’ de lux în șirul obiectelor de cult care întrețin faima formației, dincolo de meritele ei muzicale.
Creatorii filmului au ales o structură diferită de cea a altor documentare muzicale. Nu au prezentat concertul de la cap la coadă, și nu au inclus scene din culise sau comentarii ale experților despre muzicieni și muzica lor. Au ales în schimb să se concentreze asupra vieților a șase fani ai formației din șase locuri diferite din lume – Mongolia, Columbia, Statele Unite, România, Franța și Germania – veniți cu toții la Berlin pentru a-și vedea idolii. Au intrat în biografiile lor și au cules mărturii despre felul în care muzica lui Depeche Mode le-a influențat viața. Una dintre femei se confruntase cu cancerul și muzica grupului i-a însoțit orele lungi și dureroase ale tratamentelor. Bărbatul din Columbia era despărțit de cei doi copii adolescenți și o parte din legătura lor era să creeze clipuri muzicale în care cântau muzica formației. Tânăra din Mongolia învățase engleză folosind textele cântecelor grupului. Este desigur doar un eșantion, dar poate și o cheie în a înțelege de ce zeci de mii de spectatori, uneori veniți din toată lumea, se adună în săli sau pe stadioane pentru a trăi asemenea evenimente.
Există riscul că tocmai amatorii de documentare muzicale și de concerte filmate să fie dezamăgiți. Eu, de exemplu, nu sunt un fan al lui Depeche Mode și nu am aflat prea multe despre formație din acest film. Mi s-a părut ciudată subtitrarea dialogurilor în condițiile în care toți cei intervievați vorbeau engleză clară și impecabilă, dar nu și a textelor cântecelor. Muzica desigur prinde și este bine filmată, dar nu ea a fost în centrul atenției. ‘Spirits în the Forest’ este un film mai puțin despre Depeche Mode și mai mult despre unii dintre fanii grupului.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: Spiritsintheforest.com, IMDb.com)