Filme Filme europene

Acest măr nu este din Paradis: Adams æbler (2005)

Adams æbler (2005) – Adam’s Apples
Regia: Anders Thomas Jensen
Distribuția: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Paprika Steen, Ali Kazim

‘Adam’s Apples’, filmul din 2005 al regizorului danez Andres Thomas Jensen, abundă în simboluri religioase. Personajele principale se numesc Adam și Ivan (cu rezonanță apropiată de Eva), acțiunea se petrece într-o și în jurul unei biserici, Ivan este preot, Bibliile (numeroase) cad și se deschid întotdeauna la Cartea lui Iov, și un măr încărcat de roade va juca un rol important în poveste. Nu este însă vorba despre Paradis, personajele confruntându-se mai degrabă cu Diavolul și cu demonii personali. Este un film original și interesant, care pune în primul plan conflictele dintre credință și ateism, dintre realitate și imaginație ca mecanism de auto-apărare împotriva loviturilor vieții. Este un film cu personaje ciudate și defavorizate de soartă, și este una dintre acele comedii daneze în care absurdul, grotescul și sublimul coexistă bine împreună.

Adam din acest film (Ulrich Thomsen) este un neo-nazist, un om violent și grosolan, care nu-și ascunde opiniile și tranșează brutal orice situație. Proaspăt ieșit din închisoare este obligat să presteze o perioadă de probă prin munca obștească în parohia preotului Ivan (Mads Mikkelsen). Se mai află aici Gunnar (Nicolas Bro), fost campion de tenis căzut în alcoolism, și Khalid (Ali Kazim), refugiat dintr-o țară musulmană și jefuitor de stații de benzină. Ivan pare la început a fi un model de predicator care se străduiește să-i aducă pe calea cea bună pe păcătoși prin predici și prin activități utile social, dar în scurtă vreme începem să înțelegem că realitatea sa nu este aceeași cu cea pe care o văd cei din jur și în special Adam, și că lupta cu Satana din predici are o întruchipare mult mai concretă în persoana sa.

‘Adam’s Apples’ este unul dintre acele filme în care povestea are o valoare alegorică și este mai puțin o reflectare fidela și imediata a realității, dar asta nu înseamnă că personajele sunt abstracte sau aparțin domeniului fanteziei. Dimpotrivă, fiecare dintre ele în parte este departe de stereotipuri, are o viață și o complexitate care evită șabloanele. Ivan, Adam, Gunnar, Khalid, Sarah – femeia care cere sfatul preotului în legătură cu un avort, și bătrânul fost paznic într-un lagăr de concentrare se dezvăluie treptat spectatorilor și sunt altceva decât par la prima vedere. Interpretarea este excepțională, Mads Mikkelsen formidabil ca întotdeauna având în acest film parteneri pe măsură. Imaginea semnată de Sebastian Blenkov creează de la un cadru aparent idilic al unei zone rurale daneze, care în momentele cheie se transformă în amenințare. Dintre filmele lui Anders Thomas Jensen pe care le-am văzut până acum, ‘Adam’s Apples’ mi se pare cel mai bine construit și mai impresionant.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Bobby (2006)

Codrut

Despre lupta pentru adevăr în filmul Libertate (2023), regizat de Tudor Giurgiu

Irina Vasile

Prin blogosfera literara (26 martie – 1 aprilie 2012)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult