Carti Carti pentru copii

Remember Ioan Gyuri Pascu

Un om este așa cum rămâne în amintirile celor ce l-au cunoscut. Și mai este așa cum rămâne în cărți.”

(Alice Valeria Micu – în ”Fratele focului și al vieții” – postfață la volumul ”Clovnul de caro”)

Dintre cărțile publicate de către Editura Cartea Daath și semnate Ioan Gyuri Pascu, am ales să vă prezint acum doar două:

Prima dintre ele a văzut lumina tiparului în anul 2013, se numește  ”Aventurile lui Chilli Ramirez”, cu subtitlul ”Poveștile lui Gyuri” și cuprinde două minunate istorioare ”Chilli Ramirez și buletele de cașcaval” și ”Chilli Ramirez și Motanul Descălțat”. O condiție grafică excelentă și ilustrații pe măsură, semnate de Anastasia Soleanu (prima) și Iarina Pascu – fiica autorului (cea de-a doua).

Încântătoare pentru suflețelele copiilor, dar în aceeași măsură și pentru cei maturi păstrători ai purității sufletului de copil, dar și cu capacitatea de a sesiza umorul fin și savuros al istorisirilor. Bombonica de pe tort o reprezinta CD-ul atașat coperții a treia, care ne oferă un bonus sub semnătura aceluiași Ioan Gyuri Pascu, dramatizarea acestor povești, interpretate de autor și de Daniela Marin.

La câți ani am adunat în cârcă, poate veți spune că am căzut în mintea copiilor 🙂 .

Nimic mai greșit, pentru că numai păstrându-ne, cum spuneam, ceva din sufletul de copil, din uimirea proaspătă, din speranța și bucuria finalurilor drepte și fericite, ne înțelepțim o dată în plus. Ceea ce nu ne strică, ba… din contră 🙂 mai ales în zilele noastre!

O carte-dar, de la Ioan Gyuri Pascu pentru noi, pentru copiii noștri si pentru copiii copiilor noștri.

Al doilea volum pe care vi-l prezint se numește ”Clovnul de caro”, dedicat fiicei sale și pregătit a apărea în anul 2016, a apărut postum, în anul 2017.

Pentru mine a reprezentat emoția-pură-cu-lacrima-în geană, descoperind profunzimea credinței, psihologiei și filozofiei autorului, un om dotat cu o cultură vastă, cu o specială putere lirică de exprimare, cu o candoare emoționantă, dar căruia nu îi lipsește simțul realității, fapt pentru care șarjele concise de autopersiflare care răzbat printre cuvinte ni-l apropie și mai mult de minte și de suflet. Și mă refer la Motto-ul primului capitol ”Caietul de poezii”:

Viața e un dans minunat!

Păcat că mintea se încurcă mereu la pași, când vrea să îl danseze!”

Al doilea capitol, numit ”Caietul cu cîntece”cuprinde o selecție de poeme care au fost cântate pe albumele sale”Electromagnetic Love” (2013), ”Casa inimii” (2015), ”Innocent Thoughts” (1997), ”La jumătatea vieții” (2007), ”Prinde o stea” (2003), ”Jocul de-a joaca” (2004) și începe cu versurile-îndemn-învățătură:

Caută inima!

Când o vei găsi, te-așteaptă-n ea darul de a stăpâni clipa fără de vrere.

Vei scăpa de teama de a muri”.

Câteva ”Mulțumiri” ale lui Gyuri din albumele de mai sus, incheie acest capitol, dintre care citez ”Mulțumiri eterne Energiei Universale care mi-a găsit și mie un locșor în infinitul Joc de-a Joaca”.

Trebuie să spun că și acest volum a fost realizat într-o concepție grafică de excepție (Irina Maria Gănescu), cuprinzând fotografii originale, sub semnături, un desen al Iarinei Pascu și ilustrarea poeziei ”Clovnul de caro” (care dă titlul primului capitol) cu păpușa ”Grigore” creată de Ion și Daria Gănescu.

Clovnul de caro” această poezie, se încheie cu patru versuri-premoniție-și-rugăminte. Rugăminte pe care vă rog și eu… respectați-o!

Onorată asistență, cred că asta a fost tot.

 Nu pot plânge decât lacrimi plânse de Marea Iertării

Și-alte decât curcubee, nici a râde nu mai pot.

Asta fac. Dacă vă place, vă rog, nu mă dați uitării!

(Sursă fotografii: EdituraCarteaDaath.ro, Cinemagia.ro)

Articole similare

Decembrie in muzica

Delia Marc

Cuscrii (2014)

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 7 – 9 septembrie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult