Carti Carti pentru copii

Descoperă empatia cu cele mai noi titluri pentru copii de la Editura Arc

Cea mai puternică forță de modelare a caracterului unui copil este puterea exemplului. Dacă vrem să creștem o generație respectuoasă și să ne mândrim cu o societate sănătoasă, este imperativ să începem cu propriile noastre relații. Este chiar adevărat faptul că cei mici absorb, aidoma unor bureți, toată informația din jurul lor, iar filtrele emoționale pe care le setăm în raport cu ei pot fi veritabile garanții ale unei creșteri sănătoase. Putem începe, de exemplu, cu a le alege cărți de calitate care ar propaga un fundal emoțional sănătos. La Bookfest Chișinău am reușit să descopăr câteva titluri de la Editura Arc despre care pot spune că au menirea să îi învețe pe cei mici că putem să ne iubim chiar dacă suntem diferiți. 

Țin să precizez câte ceva despre editura Arc, pentru că merită atenția publicului din România. Apărută în primii ani ai postcomunismului și confruntată cu provocările tranziției și ale multiplelor crize politico-culturale ale spațiului basarabean, Editura Arc activează continuu în doi timpi. Primul: prin care aduce cititorului cartea clasică și de patrimoniu (lingvistic, literar, istoric etc.), dar și cea fundamental națională pe care o poate da acest spațiu geografic, cu răbdarea și atenția educării în timp a cititorului. Al doilea: prin care onorează imperativele de cunoaștere imediate ale curioșilor de toate vârstele, în special ale celor mici: cartea ludică, enciclopedică pentru copii, mari cărți repovestite pentru cei mai tineri cititori etc. 

Am ales pentru fetița mea două cărticele superbe, atât pe partea de poveste, cât și pe cea de imagine / ilustrație. 

O doză sănătoasă de empatie am găsit în minunata carte „Supărarea lui Ricky” de Marliese Arold și Annet Rudolph, în traducerea Marilenei Iovu. Un iepuraș ușor peltic este foarte supărat că nimeni nu îl prea ia în serios și vrea cu tot dinadinsul să se facă auzit. va reuși oare? Cred că principala misiune a micilor cititori e să înțeleagă faptul că pot fi altfel, pot avea defecte sau talente, dar că pot și să conviețuiască împreună, să-și facă prieteni și să primească tot ce e mai frumos de la viață. Sunt ferm convinsă că acest volum va reuși să ofere copiilor speranța că Binele iese învingător, o credință atât de necesară acum. 

„Lucrul cel mai important” de Antonella Abbatiello este o cărțulie foarte drăguță, care perpetuează conceptul de empatie prin incluziune. Toți suntem diferiți, dar putem fi uniți. Toți am putea fi la fel, dar sunt originali și individuali. Bazele ideatice ale volumului se fundamentează pe nevoia de a co-opta individualismul cu societatea. Diferențele noastre sutn atu-urile noastre incotestabile. 

Astfel de cărți deschid apetitul micilor exploratori și îi învață că lumea poate fi un loc bun doar dacă începem noi să o transformăm. Dacă sunteți în căutarea unor cărți drăguțe, cu impact pozitiv asupra copiilor, atunci trebuie să le treceți pe listă. Sunt perfecte pentru copiii de la 1 an, pentru că le veți putea arăta imaginile și chiar să faceți jocuri de genul „găsește animăluțul” sau „alege culoarea”. 

Puteți cumpăra cărțile: Editura Arc.

Articole similare

Istoria unui alergător în derivă: ”Alergătorul invizibil”, de Ciprian Măceșaru

Corina Moisei-Dabija

Despre bunici și prietenii imaginare (sau imaginate?): „Bunica din măr”, de Mira Lobe

Tudor-Costin Sicomas

Cărți pentru copii: Cerul și spațiul. Lanterna magică

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult