Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Cele mai frumoase fabule în benzi desenate

”Cele mai frumoase fabule în benzi desenate”, de Chris Duffy
Editura Paralela 45, Pitești, 2017
Traducere de Mihaela Pogonici

28 de fabule adaptate în bandă desenată de către ilustratori faimoși, interpreți pasionați care au vrut să ne împărtășească plăcerea pe care au trăit-o redescoperind aceste fabule: le-au interpretat cu umor, fără să le afecteze morala.”

Acestea sunt cuvintele pe care le citim pe coperta a patra a acestei cărți foarte interesante, care încearcă să readucă în fața copiilor, dar și a adulților, una dintre speciile genului epic lăsată sau ajunsă cumva în desuetudine. În copilăria mea, fabulele se citeau foarte mult pentru școală, iar pildele conținute de acestea erau subiect de discuție (mi-aduc aminte și acum de fabulele lui Tolstoi sau ale lui La Fontaine). Ei bine, așa cum scrie și mai sus, mai mulți ilustratori, a căror prezentare este făcută la finalul volumului (un lucru foarte util, mai ales pentru cei care nu sunt cunoscători ai genului), și-au dat concursul, alegând fiecare o fabulă, desenând-o și schimbându-i pe alocuri povestea sau dialogurile, pentru a o aduce în fața cititorului modern.

De la vulpea căreia strugurii i se par acrii la șoricelul cel mic care salvează leul cel mare și nătâng, de la fabula asemănătoare cu ”puterea obișnuinței”, spusă în concertele Pasărea Colibri, la fabulele din seria Hermes, mesagerul zeilor și zeul mincinoșilor, de la iepurele învins în cursa de alergare de broasca țestoasă la celebra povestire cu greierul și furnica, toate fabulele aduc învățăminte, sunt amuzante și, în același timp, te pun pe gânduri. În plus, redactorii volumului ne menționează și de unde provin fabulele originale, de la autori precum Esop (majoritatea), Krîlov, Ambrose Bierce, dar și fabule provenind din folclorul diferitelor popoare.

De asemenea, printre rânduri, ilustratorii adaugă și pilde care se potrivesc situației, chiar dacă uneori se îndepărtează de povestirea inițială, precum:

  • Prietenii mici se dovedesc a fi prieteni mari.
  • Pe mincinos nu poți să-l crezi nici când spune adevărul.
  • Nevoia e mama invenției.
  • Fii mulțumit cu ce ai. Ai grijă ce-ți dorești.
  • Blândețea e mai bună decât forța (uneori).

Ceea ce este de apreciat este că stilul fiecărui ilustrator este diferit, unul este clasic, altul ultramodern, unul este amuzant, altul este serios, unele ilustrații sunt futuriste, atât în poveste, cât și în imagine, altele nu se abat de la textul clasic și de la desene simple, asemănătoare desenelor animate. O carte frumoasă, plină de învățăminte și de umor, iar exprimarea fabulelor prin benzi desenate și printr-o grafică simpativă va atrage cu siguranță copiii, mai repede decât textul scris.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Knowing (2009)

Jovi Ene

„Când începi să scrii, personajele își iau libertatea de a face ce trebuie ele să facă” (Simona Goșu, interviu, FILIT 2021)

Carmen Florea

4 cărți pentru copii, potrivite în perioada pandemiei și nu numai

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult