Carti Memorii jurnale

„Al doilea e Chaplin”, de Jan Cornelius. Periplul unui est-european prin lume

„Al doilea e Chaplin”, de Jan Cornelius
Editura Tracus Arte, București, 2021   

Ferice de autorul care știe să-și răsfețe cititorul, oferindu-i o porție sănătoasă de ironie, de sarcasm și de umor. Ferice de autorul care nu se teme să ia în derâdere stereotipurile cu care am crescut și de care am devenit dependenți. Ferice de autorii care știu să pună în fața publicului o narațiune sinceră, voluptoasă, încărcată cu un umor memorabil. Ferice de Jan Cornelius, autorul care m-a făcut să râd cu poftă și să văd cu o altă privire imaginea imigrantului român.

Jan Cornelius este un fugar dintr-o Românie Comunistă. Este un român de etnie germană care decide să se repatrieze, ducând în spate o valiză plină cu frânturi de comparații dintre vechea Patrie, prinsă în jocurile molestării ideologice, și noua Patrie, o țară prosperă, cu o cultură demnă de invidiat.

Volumul ”Al doilea e Chaplin”, apărut la editura Tracus Arte, în 2021, este o fină simbioză de observație, de satiră, de romantism, dar și de credință în idealurile române, pe care autorul, ca un romantic incurabil, le scoate la iveală în aceste mici istorioare. Pe lângă stilul de scris absolut „delicios”, Jan Cornelius respectă cu prisosință realismul povestirilor sale, punându-ne în față niște fenomene cu care ne-am obișnuit prin virtutea faptului că suntem poporul unei societăți bizare.

„Religia era în comunism lucrul dracului, până la moarte. Pe mormântul unui adevărat comunist se punea o stea roșie în loc de cruce, iar pe placa funerară a decedaților celor mai harnici și ambițioși se mai adăugau o seceră și un ciocan, probabil ca aceștia să poată lucra noaptea prin cimitir ca grădinari, în caz de insomnie”. Maniera în care trecutul și prezentul se împletesc în istoriile lui Jan Cornelius dă cărții un șarm aparte, inconfundabil de altfel.

Știu sigur că un element însă mi-a plăcut în mod special: erudiția autorului. Cu ce m-am ales din contactul cu această caracteristică a naratorului? Cu o listă impresionantă de filme și cu zeci de căutări pe Google, ceea ce mi se pare prolific în contextul lecturilor contemporane. M-aș opri asupra manierei în care autorul intercalează experiențele cinematografice, muzicale sau sociale, deoarece aceasta reprezintă încă un argument pe care eu, în calitate de recenzor, îl pot utiliza cu prisosință pentru a convinge cititorii să pună mâna pe carte.

„Al doilea e Chaplin” este și un volum care sondează imperfecțiunile sociale. Mai în glumă sau mai în serios, autorul vorbește despre grijile scriitorilor est-europeni, despre încercarea de a te integra într-o societate străină și despre cum să nu porți pică Patriei care te-a lăsat să pleci:

„Te invidiez, ce noroc ai, să fi crescut într-o țară ca România! Cu cât e realitatea mai dementă, cu atât sunt mai trăsnite, deci mai reușite cărțile pe care le poate scrie un scriitor”.

Simpatică, caldă, memorabilă, simplă, onestă – iată cum în cuvinte puține poți descrie experiența de a-l citi pe Jan Cornelius. Cu siguranță, pentru mine, acest autor se înscrie organic în lista scriitorilor pe care îi voi mai citi, cu prima ocazie.

Puteți cumpăra cartea: Editura Tracus Arte/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: Emag.ro, Pagina de Facebook a autorului)

Articole similare

Вдудь. Un film despre Beslan

Corina Moisei-Dabija

Secrete (ne)rostite. „Negură”, de Ragnar Jónasson

Corina Moisei-Dabija

Autobiografia Al Pacino

Jovi Ene

1 comment

„Al doilea e Chaplin”, de Jan Cornelius. Periplul unui est-european prin lume – Editura Tracus Arte 21 noiembrie 2021 at 17:09

[…] Citește recenzia aici: https://filme-carti.ro/carti/al-doilea-e-chaplin-de-jan-cornelius-periplu-unui-est-european-prin-lum… […]

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult