Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Five Easy Pieces (1970)

Articol publicat de Jovi pe 12 Decembrie 2009
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Five Easy Pieces (1970)-Cinci piese usoare
Regia: Bob Rafelson
Actori: Jack Nicholson, Karen Black, Billy Green Bush, Fannie Flagg, Susan Anspach

Pe Jack Nicholson la inceputurile carierei sale nu avem ocazia sa il vedem prea des, iar “Five Easy Pieces” este o drama psihologica, ce pune accentul pe principalele personaje, dezvaluind cat se poate de bine personalitatile lor si tarele de care sufera. Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, Jack pare sa inceapa inca de aici felul ursuz, simpatic, dar pe alocuri dezgustator care il va consacra peste ani, ultimele filme intrand aproape toate in acest tipic. Peste toate, ce m-a atras cel mai mult este frumusetea angelica a femeilor anilor ’70.

Tristete...

Bobby Dupea (Jack Nicholson) este un muncitor pe un santier petrolier, care isi petrece cu nonsalanta zilele in acelasi mod: munca, baruri, prietena, fara sa ii pese de familie, de coduri, de reguli. Nu pare decat un exemplar tipic al clasei muncitoresti americane, fara sa ascunda niciun secret, dar si fara sa aiba idealuri inalte in viata in afara de supravietuire, berea zilnic si sexul cu superba femeie de langa el – Rayette (care este intr-adevar superba, dar si prostuta).

Pe rand insa, tot ceea ce a cladit (si ceea ce noi am constatat mai sus) se darama: afla ca tatal sau este pe moarte si cauta sa ajunga cat mai repede langa familia sa. Aflam ca este muzician, un pianist de succes si de talent, care a vrut intr-o zi sa scape de toate acestea si sa plece cat mai departe, sa uite ce a cantat si pentru cine. Si, mai presus de toate, si-a jurat sa nu mai iubeasca pe nimeni, sa ia totul usor si fara sentimente.

Susan Anspach

Ajungand acasa, isi da seama ca nu poate sa traiasca fara iubirea unei persoane care ii devine draga din prima clipa: cumnata sa. Numai ca nici el nu este fara vicii: plin de resentimente, cu refulari violente si lipsite de sens, vulnerabil, un personaj care castiga simpatia, dar in acelasi timp este urat pentru trasaturile negative ale personalitatii sale.

Si vorbeam mai sus de frumusetea neasemuita a femeilor anilor ’70, pentru ca avem aici doua exemple tipice. In primul rand, “prostuta” Rayette, interpretata de Karen Black, este considerata femeia fatala si dorinta ascunsa a fiecarui barbat-blonda, dornica, iubitoare, inferioara ca inteligenta barbatului de langa ea, pasionala si lipsita de conditii impuse. Pe de alta parte, Catherine (Susan Anspach) este ceea ce numit frumusete angelica pura, inefabila. Ea iti ia ochii, ea iti impune prin prezenta dorinta ca eroul principal sa ii castige inima, sa ramana mereu a lui. In afara de simplitatea si psihologia profunda a filmului, mi-a ramas in memorie frumusetea ochilor ei si spiritul ei tanar si inteligent: “You’re a strange person, Robert. I mean, what will you come to? If a person has no love for himself, no respect for himself, no love of his friends, family, work, something – how can he ask for love in return? I mean, why should he ask for it?”

Nota: 8.5/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Un raspuns la “Five Easy Pieces (1970)”

  1. […] Probabil nu o cunoasteti. Este suficient sa va spun ca a jucat alaturi de Jack Nicholson in “Five Easy Pieces”? M-au fermecat ochii ei, privirea, zambetul, seriozitatea. Si faptul ca l-a respins in film pe mare […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium