Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Casablanca (1942)

Articol publicat de Jovi pe 12 Ianuarie 2011
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (11 votes cast)

Casablanca (1942)
Regia: Michael Curtiz
Distributia: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains

Nu stiu daca este trecut undeva in aceasta pozitie, dar eu consider Casablanca drept unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, un film care reuseste sa transmita emotiile si acum, la aproape 70 de ani de la aparitia lui. O drama autentica, pe care am incercat sa o revad la trecerea dintre ani, la prea mult timp de la prima vizionare. Filmul isi pastreaza aura sentimentala, dar mai ales dramatismul dat de imprejurarile in care cele doua personaje principale se reintalnesc, inconjurati de cel de-al doilea razboi mondial si de imprejurarile potrivnice existente in calea relatiei lor.

In Paris

Dupa izbuncnirea celui de-al doilea razboi mondial, producatorii americani au continuat sa faca filme nemuritoare, unele dintre ele tratand chiar razboiul inceput, incercand chiar sa fie un instrument de propaganda in favoarea propriei cauze sau propriilor sustineri. La fel se intampla si in Casablanca, un film care se petrece intr-un loc unde razboiul inca nu ajunsese, dar urmarile lui: Casablanca se afla in acea perioada in Marocul francez, dar intr-un teritoriu inca neocupat de nazisti, asa cum era majoritatea teritoriului francez de pe continentul european in acel moment. Aflati intre regimul de la Vichy si luptatorii din rezistenta, reprezentantii statului francez luau situatia exact asa cum ea evolua, cu o neutralitate activa, incercand sa nu incurajeze ilegalitatile fatise, pentru a nu-i supara pe germani, dupa cum nici nu statea deoparte la afacerile subterane avantajoase pentru ei.

Casablanca

Reintalnirea dintre Rick (Humphrey Bogart) si Ilsa (Ingrid Bergman), dupa ani de la prima relatie esuata din Paris, inseamna si lamurirea adevaratelor lor sentimente, dar si lamurirea motivelor pentru care totul pare schimbat in viata lor: ea este casatorita cu un luptator din rezistenta, cehoslovacul Victor Laszlo, el este distant si neutru, departe de conflictele politice ale tineretii, devenind un simplu patron de restaurant in indepartatul Maroc. Declaratia ei schimba totusi datele problemei si totul se rastoarna: “I know that I’ll never have the strength to leave you again”.

Filmul este imprevizibil si pentru spectatorul care il vede pentru prima data, dar este extrem de interesant pentru cunoscatori ca scenariul lui Julius J. Epstein, Philip G. Epstein si Howard Koch (castigatori ai premiului Oscar pentru acesta) a fost imprevizibil si pentru actori pe parcursul filmului. Intr-o prezentare a acestuia, am citit ca Ingrid Bergman nu a stiut pana la filmarea ultimei scene daca va zbura cu sotul ei, Victor Laszlo sau va ramane cu Rick, in Maroc sau zburand spre Lisabona. Este un film memorabil, pe care ar trebui, cu siguranta, sa il vada toti romanticii incurabili, toti indragostitii (mai ales cei de cinema), un film din care o sa retineti o multime de replici memorabile si care a ramas un film-cult pentru cinematografia tuturor timpurilor.

Nota: 10/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

7 Raspunsuri la “Casablanca (1942)”

 1. […] Casablanca (1942) Wed Jan 12, 2011 15:30 pm Casablanca (1942) Regia: Michael Curtiz Distributia: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains Nu stiu daca este trecut undeva in aceasta pozitie, dar eu consider Casablanca drept unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, un film care reuseste sa transmita emotiile si acum, la aproape 70 de ani de la aparitia lui. […] […]

 2. rontziki says:

  Unul din cele mai romantice, din cele mai frumoase, din cele mai sensibile, din cele mai cele! 🙂
  Ar fi timpul să-l revăd şi eu că ultima dată (din nu mai ştiu câte) l-am văzut acum vreun an 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Jovi says:

   Fara discutie!
   Si ma felicit ca l-am revazut in varianta originala, alb-negru…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • rontziki says:

    Există şi alta?! Ignorantă din acest pdv, dar nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată color…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    • Jovi says:

     Intamplator, pe 1 sau 2 ianuarie, filmul rula pe AcasaTV. Era color, iti dai seama ce uimire am avut la doar cateva ore dupa ce am vazut originalul.
     Si parea atat de fals…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. […] de centru… ‘ despre unul dintre filmele mele preferate din toate timpurile – ‘Casablanca’. Iata cum isi incepe Cosasu articolul ‘Stimate lucrătoare şi stimaţi lucrători din […]

 4. […] CASABLANCA (1942) – SUA, in regia lui Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium