1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Bonnie and Clyde (1967)

Bonnie and Clyde (1967) – Bonnie si Clyde
Regia: Arthur Penn
Actori: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman, Estelle Parsons

Puteti cumpara filmul acum, de pe ProVideo.ro.

“Bonnie and Clyde” este unul dintre filmele cu cel mai mare succes la public, chiar si acum dupa mai multe decenii de la aparitia lui, din doua motive principale: nu a imbatranit deloc, violenta de pe ecran, tineretea personajelor principale, dragostea dintre ele ramanand teme majore si mereu la moda in cinematografia mondiala; pe de alta parte, ramane un film care atrage spectatorul de partea Raului, in speta a personajelor negative, pentru ca, sa recunoastem, Bonnie si Clyde nu au fost niste modele comportamentale, chiar daca scenariul le-a ameliorat mult prestanta si ideile.

Bonnie and Clyde

DVD-ul de colectie “Bonnie and Clyde” mi-a oferit placerea, in a doua parte a lui, sa cunosc mai indeaproape ceea ce s-a intamplat in anii ’30, in cinci state din sudul Americii (scenele principale avand loc in Texas, unde a si fost filmat), unde actiona banda Barrow, in anii marii Crize Economice. Violenta era la ea acasa, iar pentru Clyde Barrow, desi foarte tanar, dupa primele infractiuni comise si pedeapsa cu inchisoarea, nu mai era cale de intors. Incearca astfel sa devina un nou Jesse James, isi uneste fortele cu diversi indivizi (de unde a aparut personajul fictiv, CW Moss) si cu propriul frate, Buck, si ia calea pribegiei. Intalnirea cu Bonnie Parker devine emblematica pentru ceea ce va deveni cel mai celebru cuplu de infractori ai lumii.

Realitatea epocii am aflat-o cateva zeci de minute dupa terminarea filmului. Sunt doua lumi diferite asadar, cu destule asemanari, dar ceea ce e important este ca filmul lasa tot timpul impresia de veridicitate, cel care nu are timp sa citeasca adevarul istoric, cel care nu vede documentarele despre cei doi pleaca cu o imagine clara asupra a ceea ce s-a intamplat, indrageste personajele si interpretii lor, apreciaza reconstituirea fidela a atmosferei unei epoci dure, pline de violenta, dar idilica, o epoca aflata intre Vestul salbatic si progresul modern.

Faye Dunaway

Sunt mai multe scene care impresioneaza si care constituie imagini de neuitat: scena de deschidere, in care vedem o Bonnie (Faye Dunaway) extrem de senzuala, pe care o ghicim goala si care isi arunca doar o rochie pe ea, pentru a schimba o vorba cu barbatul care tocmai vroia sa ii fure masina, omul pe care il va iubi mereu; scenele in care masinile gonesc pe drumurile Texasului, insotita de o muzica de fundal foarte bine aleasa; scena finala, de un dramatism tulburator, soarta celor doi urmand sa fie deplansa de orice spectator sensibil.

Este un film despre dragoste si despre curaj. Iubirea celor doi pare fara margini, in ciuda defectelor pe care le au si le impartasesc. Clyde are o problema pur sexuala: scena de sex oral care pe atunci putea scandaliza America si care putea disparea din cauza cenzurii ne arata o Bonnie doritoare si un Clyde la marginea impotentei, ciudat pentru tineretea sa (nu putem trece astfel peste marturisirea sa din primele momente ale filmului: “Nu sunt un amant prea bun”). Bonnie, pe de alta parte, sufera deseori dupa mama sa, considera ca viata ei a luat-o pe un drum gresit, are momente in care doreste sa renunte si sa stea la casa ei, impreuna cu el. Nimic nu ii desparte insa, pentru ca fiecare incearca sa treaca peste micile neplaceri pentru a ramane impreuna pana la final. Final cunoscut de ambii.

Este aici si proba curajului, un curaj determinat insa de frica de a fi inchisi in inchisoare sau de a ajunge, din cauza crimelor si jafurilor comise, direct pe scaunul electric. Clyde isi propune sa nu lase nimanui prilejul de a-l prinde, isi face propriul juramant de credinta: va fi ucis sau se va omori inainte de a intra pe mana politiei. “Bonnie and Clyde” ramane un film nemuritor, bine inchegat pentru a rezista rigorilor timpului, iar personajele sunt interpretate de actori tineri, talentati si foarte inspirati (sa nu uitam ca Estelle Parsons, in rolul sotiei lui Buck Barrow a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar).

Nota: 8.5/10

Puteti cumpara filmul acum, de pe ProVideo.ro.

Articole similare

Pierdere și negare: Sous le sable (2000)

Dan Romascanu

The Untouchables (1987)

Jovi Ene

Pe drumurile vieții: The Glorias (2020)

Dan Romascanu

3 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult