Stiri

Vistula Film Festival – Festivalul Filmului Polonez invită spectatorii români la prima sa ediție în România în perioada 22-25 septembrie

Răspândind cultura poloneză în lume, VISTULA FILM FESTIVAL este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume; promovează cultura poloneză în peste 40 de orașe din 24 țări pe parcursul a 10 luni ale fiecărui an. Scopul strategic al proiectului este de a promova cunoașterea realizărilor în domeniul cinematografiei poloneze și a rolului acesteia în cultura contemporană, împreună cu popularizarea repertoriului cinematografic ambițios și necomercial. VISTULA este o emblemă a culturii poloneze, creând imaginea Poloniei ca o țară modernă și deschisă dialogului intercultural.

Organizatorul VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez  este FUNDAȚIA WSPIERAM, iar co-organizatorul român este ABI Fundație, coordonator pe proiect în România fiind Mirona Radu.

Prima ediție a festivalului din România va avea loc în București, la Cinema Muzeul Țăranului, unde în perioada 22-25 septembrie, vor fi prezentate opt producții de succes poloneze. Intrarea la proiecții este liberă.

Pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor publicului român, au fost selectate câteva dintre cele mai valoroase producții poloneze, spectatorii având ocazia să vadă atât cele mai recente filme ale cineaștilor polonezi, prezentate în festivalurile majore de film din lume, cât și un clasic al cinematografiei poloneze, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la nașterea remarcabilului regizor polonez, Jerzy Kawalerowicz. Astfel, va fi prezentat, unul dintre cele mai importante filme ale sale, „Trenul de Noapte” – o melodramă cu elemente de poveste polițistă și o distribuție excelentă.

Deschiderea festivalului va fi urmată de proiecția filmului de lungmetraj  semnat de Jan Paweł Matuszyński „Nu lăsa urme„, inclus în compeția oficială a Festivalului de Film de la Veneția anul trecut – ce conduce spectatorii în anul 1983, când în Polonia este încă în vigoare legea marțială introdusă de autoritățile comuniste, menită să suprime opoziția „Solidaritatea”. La 12 mai, Grzegorz Przemyk, fiul poetei de opoziție Barbara Sadowska, este arestat de o patrulă de poliție și bătut crunt, în urma căreia moare după două zile de agonie. Singurul martor al tragicului incident este colegul lui Grzegorz, Jurek Popiel, care decide să lupte pentru dreptate și decide să depună mărturie împotriva ofițerilor de poliție.

Unul dintre cele mai emoționante filme din selecție este „Amatorii„, debutul Iwonei Siekierzyńska, în care o trupă de teatru formată din actori cu dizabilități intelectuale lucrează la o nouă piesă – o adaptare pentru „Zorba Grecul”. Se dovedește, însă, că piesa pe care au pregătit-o trebuie să cedeze locul unei drame de Shakespeare.

Programul din acest an include și comedie – spectatorii bucureșteni putând urmări ciocnirea a două lumi diametral opuse în filmul „Socrii” de Jakub Michalczuk. Poate avea loc petrecerea de nuntă după anularea jurămintelor? Se pare că este posibil. Iar lipsa miresei și a mirelui nu îi împiedică pe invitați să se distreze.

O producție poloneză aparte este documentarul „Filmul din apartament” de Paweł Łoziński, în care vom face cunoștință cu interlocutorii regizorului, urmăriți de acesta din apartament. Timp de doi ani, el a abordat trecătorii, le-a pus întrebări, a discutat – cu camera în mână, le-a aflat secretele, ceea ce a dus la realizarea unui film de 100 de minute care descrie diversitatea destinelor umane și unicitatea istoriei vieții fiecăruia.

O altă propunere interesantă este „Alți Oameni” al Aleksandrei Terpińska, câștigător al Premiului FIPRESCI la Tallinn Black Nights Film Festival 2021, o poveste despre locuitorii din Varșovia implicați într-un triunghi amoros.

Selecția din acest an include și drama lui Magnus von Horn intitulat „Transpirație„, care prezintă trei zile din viața unui influencer de fitness. Lungmetrajul a fost recompensat cu Premiul Cineuropa la Trieste Film Festival în 2021 și Cel mai bun film la Chicago International Film Festival în 2020.

În închiderea festivalului va fi prezentat un film puternic, care invită la reflecție, drama lui Piotr Domalewski, „Nu plâng niciodată„, despre o adolescentă rebelă, Ola, care visează la o mai mare independență în viață. Vești neașteptate și tragice din Irlanda, unde tatăl ei lucrează de ani de zile, o fac să pornească singură într-o călătorie lungă pentru a aduce trupul defunctului în Polonia.

Finanțator: Institutul de Film Polonez
Organizator: Fundația Wspieram
Co-organizator România: ABI Fundație
Coordonator proiect România: Mirona Radu
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului
Parteneri media România: Agerpres, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, LiterNet.ro, Cinemap, Filme-cărți.ro, MovieNews, Cinefan.ro, MunteanuRecomandă, CineGhid, Smark, Newsweek, @FILM.

 

Articole similare

Un festival in plina vara – Locarno 4-14 august 2010 (I)

Mihaela

26 de titluri in cursa pentru Trofeul NexT 2011

Jovi Ene

„Mintea alergătorului de cursă lungă” – povești care salvează spuse de ultra-maratonistul Andrei Gligor pentru cauza copiilor cu autism

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult