Stiri

Un dinamic şi bogat început de an la ICR Berlin!

Institutul Cultural Român din Berlin începe anul 2012 prezentând publicului german o serie de evenimente majore în film, literatură, muzică clasică şi artă contemporană.

Luna ianuarie debutează cu o serie de prezentări de carte, din domenii foarte diverse: traducătorul şi scriitorul Jan Cornelius citeşte din ultima sa carte «Despre google, Dumnezeu şi lume», urmat de alte doua prezentări de volume şi dezbateri, despre Cernăuţi şi despre Carmen Sylva. Evenimentele au loc la sediul institutului şi sunt organizate în parteneriat cu Societatea Germană-Romana.

Lunile februarie şi martie sunt marcate de o serie de programe în colaborare cu parteneri de renume, precum Festivalul de Film de la Berlin, Târgul de Carte de la Leipzig şi Filarmonica din Berlin.

Unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, Berlinala se desfăşoară în perioada 9-19 februarie 2012 şi înregistrează, din nou, o prezenţă românească semnificativă. Radu Jude revine pentru a doua oara la Berlinala cu filmul «Toată lumea din familia noastră», care face parte din prestigioasa secţiune de filme, Forum.

Actriţa Ana Ularu, cunoscută şii publicului  berlinez în urma prezentării din luna octombrie 2011 a filmului „Periferic” de Bogdan Apetri reprezintă România la Shooting Stars 2012.

În Talent Campus au fost invitate tinerele regizoare Raluca Dumitru, Ozana Nicolau şi actriţa Ioana Flora, iar proiectul de lungmetraj „Cristian”  a lui Tudor Giurgiu a fost selectat la Berlinale Co-Production Market.

ICR Berlin susţine atât prezenţele artistice româneşti de la Berlinală, cât şi realizarea catalogului „Romanian Films”, sprijină organizarea standului românesc de la European Film Market şi contribuie la modul cel mai dinamic la promovarea cinematografiei din România în timpul festivalului.

Un eveniment muzical remarcabil punctează sfârşitul lunii februarie: concertul tânărului pianist Luca Toncian la Filarmonica din Berlin. Luca Toncian (născut în 1989 la Cluj, în prezent masterand la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în clasa prof. Cordelia Höfer, a obţinut premiul I la numeroase concursuri internaţionale si a concertat alături de Filarmonicile din Cluj şi Iaşi ). Luca Toncian este pentru a treia oară invitat ca solist la Filarmonica din Berlin, pentru un concert de mare virtuozitate şi complexitate artistică cu lucrări de Franz Liszt.

Luna martie se deschide cu vernisajul expoziţiei «Şapte», la Galeria Chrom, din Bochum şi lansarea volumului expoziţiei, în care sunt prezentate lucrările celor şapte artişti vizuali de origine română: Mircea Maurice Novac, Mircea Roman, Ioan Iacob, Alma Stefănescu-Schneider , Matei Negreanu, Arina Stoenescu. Artiştii reuniţi în volumul publicat de Editura Klartext, cu sprijinul programului Publishing Romania al Centrului Naţional al Cărţii sunt în mare parte absolvenţi ai şcolilor de artă din România, dar şi-au desfăşurat o bună parte a carierei lor artistice în străinătate, de aici şi «dubla cetăţenie artistică».

Tradiţionala participare românească la Târgul de Carte de la Leipzig are loc tot in luna martie. Târgul îi are ca invitaţi în acest an pe Ovidiu Nimigean (cu romanul său «Rădăcină de bucşau»), prezent în cadrul forumului EUNIC, organizat de ICR Berlin împreună cu celelalte institute culturale şi secţii culturale ale ambasadelor din Berlin, pe Ana Maria Sandu, Filip Florian şi Mărin Mălaicu-Hondrari.

Scriitorul Ovidiu Nimigean a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2010 – Filiala Sibiu şi Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural pe anul 2010 pentru romanul său «Rădăcină de bucşau».

O. Nimigean (n. 19 iulie 1962) a absolvit în 1988 Facultatea de Filologie a Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi.

Articole similare

Festivalul Internațional Film O’clock, un concept inovator cu prima ediție între 27 februarie – 3 martie 2021

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: La Casa de Papel, Dead to Me, The Umbrella Academy

Jovi Ene

Lansările de vară ale Editurii Meteor Press la Bookfest 2018

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult