Stiri

Trip Talks #22: Japonia ca oglindire | cu invitatul Leca Radu, doctor in studii asiatice

afis TT #22-0112 septembrie 2016, orele 19.30, la Journey Pub ( Str. George Enescu nr.25, in Piata Romana)

* Intrare libera la eveniment, in limita a 100 de locuri. Rezervari:  0752 285 286

Radu Leca –  Vizuina iepurelui

Una dintre cartile mele preferate despre Japonia e A Japanese Mirror a lui Ian Burruma. Acolo sunt disecate stereotipuri culturale cu gratie. Asta a fost dintotdeauna interesul meu: sa verific cat de direct posibil validitatea ideilor pe care le avem despre o cultura indepartata si iconica precum cea japoneza. Ideile acestea nu sunt statice si nici strict circumscrise: tot timpul a existat un interschimb si o corespondenta intre stereotipurile noastre despre japonezi si cele ale japonezilor despre ceilalti si despre ei insisi. O refractie fragmentara in care participam cu totii.

Am acceptat o bursa de cinci ani, abandonand studiile la Unibuc, pentru ca parea cel mai direct mod de a intra in oglinda Japoniei ca Alice in tara minunilor. Cautam instinctiv un mod de a fi sponsorizat pentru a-mi urmari curiozitatile. Una dintre ele e cliseul “civilizatiei japoneze traditionale”, care e de fapt creatia secolelor 18-19. De-asta am continuat sa practic aikido – o arta “traditionala” inventata in perioada interbelica – in timp ce studiam istoria literaturii japoneze.

Tara minunilor

Printre altele am inconjurat Kyushu cu bicicleta intr-o saptamana, imbaindu-ma in izvoare termale si dormind la cort in parcuri publice. Am intruchipat apoi stereotipul preotului crestin pentru a casatori cupluri japoneze in capele atasate hotelurilor. Aceste experiente au inspirat povestea cu care am contribuit la volumul Scrisori din Cipangu publicat de Editura Trei.

cover TT #22-01

Alice

[O bursa de cinci ani ca student in Japonia]

Orice calatorie e o tentativa de viata alternativa, asa ca de ce sa nu o prelungesti si sa o adancesti pana devine viata ta? In cazul meu, am devenit imaginea mea oglindita in Japonia, si acum ies incet incet din oglinda.

Articole similare

AG Weinberger, sa ascultam!!!

Delia Marc

Câteva știri din lumea culturală românească (8 – 14 februarie 2016)

Jovi Ene

Travel Stories: O lună în Japonia – exotism cu buget redus, cu Alice Falcan

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult