Stiri

Stiri despre România la Festivalul de film de la Cannes 2011

Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc / Romanian Film Promotion (APFR) va organiza în perioada 11-20 mai, în cadrul Marché du Film a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, un stand dedicat cinematografiei autohtone (vezi foto).

Astfel, pentru al şaselea an consecutiv, România va fi prezentă în cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, eveniment ce adună anual un număr de 10,000 de participanţi din peste 100 de ţări.

Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi  (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini. În plus, APFR va reedita broşura Shooting Romania, un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice. Ajunsă la a şaptea ediţie, broşura oferă informaţii privind cadrul legal al realizării unei producţii cinematografice, precum şi detalii ce privesc cinema-ul şi piaţa de film autohtonă în date statistice.

Loverboy

Una dintre misiunile APFR-ului o reprezintă şi suţinerea cineaştilor români prezenţi în diferitele secţiuni ale Festivalului. Cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, Loverboy, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard, urmând a fi proiectat pe 18 mai.

De asemenea, între 11 şi 22 mai, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate în Short Film Corner 17 scurtmetraje româneşti, dintre care opt incluse în “Romanian Short Waves”, un program tematic din cadrul Short Film Corner. Proiectul este coordonat de producătorul Dan Burlac, printre filmele prezente în Romanian Short Waves numărându-se Apele Tac (r. Anca-Miruna Lăzărescu), 15 Iulie (r. Cristi Iftime), ambele prezente în competiţia de scurt-metraje a Festivalului de la Berlin, Draft 7, al regizoarei Luiza Pârvu sau Strung Love de Victor Dragomir.

Pe lângă pavilion, România va fi reprezentată anul acesta în programul Producers on the move, din cadrul reţelei European Film Promotion, de către producătoarea Ada Solomon.

Strung Love

Înfiinţat în anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografică europeană implementate de reţeaua European Film Promotion, la care APFR a aderat în 2006. Dezvoltată an de an în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, această iniţiativă a reunit până in prezent 218 producători de film care au avut şansa de a fi cunoscuţi de către cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei de film. Ada Solomon va reprezenta România în perioada 14-17 mai 2011 în programul Producers on the move, alături de alţi 25 de producători din 25 de ţări europene, fiind cea mai mare reprezentare ca şi număr de participanţi din tările membre ale EFP.  În ultimii 3 ani, România a mai fost reprezentată de Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu ( 2009) şi Oana Giurgiu ( 2008).

Petrecerea românească, apreciată în ultimii ani de tot mai mulţi străini va avea loc în acest an într-una dintre cele mai frumoase şi râvnite locaţii de pe Croazetă: terasa Chérie Chéri. Peste 600 de invitaţi, producători, distribuitori de film, actori, directori de festivaluri, selecţioneri şi nu numai sunt aşteptaţi în seara zilei de 18 mai la un pahar de vin românesc, oferit de Domeniile Sâmbureşti şi un concert de senzaţie susţinut de Taraful din Clejani.

Standul românesc de la Cannes este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român din Paris.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 14 – 16 octombrie 2011

Delia Marc

Cătălina Mustață și Cosmin Șofron pe scena independentă: Qui est Mahomed? – un spectacol al actualității

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Chilling Adventures of Sabrina, noi seriale europene, Sex Education, Narcos: Mexico

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult