Stiri

O nouă ediție First Draft – Atelier de scenaristică pentru începători

visual-first-draftÎnceperea școlii și venirea toamnei aduc la Control N un curs devenit deja un clasic al asociației: First Draft – atelier de scenaristică pentru începători. Asociația Culturală Control N anunță începerea înscrierilor la cea de-a 14-a ediție a cursului care a avut, până acum, peste 200 de participanți.

First Draft este dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film și își propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film și să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj.

Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare.

Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea în portofoliu un prim scenariu de scurt metraj.

Teoria discutată la curs include atât noțiuni legate de dezvoltarea și analizarea unui scenariu (formatare, alegerea subiectului, personaje, premiză, scop, protagonist, antagonist, conflict, structura în trei acte, exerciții de dialog) cât și informații despre pașii de la scenariu la producția cinematografică, analiză de secvențe și vizionări de scurt metraje. Noțiunile de teorie sunt îmbinate cu aplicarea lor practică. La finalul fiecărei ședințe participanții primesc o temă. Textele lor sunt discutate fie la curs, fie primesc indicații prin email. Toate aceste teme au ca scop dezvoltarea pas cu pas a unui scenariu de scurt metraj.

Cursul este susținut de  Ana Agopian, cea care a semnat, alături de cu Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, scenariile lung metrajelor Love Building, Alt Love Building și Breaking News (aflat în post producție) și scurt și mediu metrajelor Bună Cristina! Pa Cristina!, Tabasco, Captivi de Crăciun și Să mori de dragoste rănită. În prezent, Ana este asistent universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, unde predă scenaristică în cadrul facultății de film.

”Prima dată când am organizat First Draft mă așteptam să nu avem niciun înscris. Sau oricum foarte puțini. Cine vrea să învețe să scrie scenarii? – îmi spuneam.  Surpriza a fost că am avut dublu de înscrieri față de locurile disponibile. De atunci și până acum, de fiecare dată când organizăm atelierul, avem un număr foarte mare de înscrieri. De ce? Ce-i face pe cinefili să facă pasul următor? Să se desprindă din fața ecranului și să participe activ la crearea unui film? Cred că răspunsurile sunt multe. Dar în principal pasiunea lor pentru film îi face să își dorească să scrie scenarii. Contabili, jurnaliști, IT-iști, traducători, sociologi sau manageri în multinaționale, toți cei care au venit la First Draft au avut și au o pasiune incredibilă pentru cinema. Și pentru povești. Iar serile de First Draft au fost întotdeauna pline de energie creativă. Pentru că fiecare dintre participanți a venit cu propria experiență de viață care, într-un fel sau altul, s-a simțit în scenariile scrise la curs”, a declarat Ana Agopian.

Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc miercurea, în perioada 19 octombrie – 7 decembrie 2016, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

Toți cei interesați de First Draft sunt invitați să acceseze www.controln.ro unde vor găsi mai multe detalii despre curs. De asemenea, pagina de Facebook a asociației – https://www.facebook.com/controlN – vă stă la dispoziție cu informații multiple despre proiectele noastre, dar și despre cursul lucrurilor în lumea filmului.

Înscrierile la First Draft se fac la adresa de email info@controln.ro.

Asociația Culturală Control N mulțumește partenerilor: Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otravă, Bazavan.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro – All about Romanian Cinema, Filme Cărți.

Articole similare

Lansarea romanului “Pervertirea” de Cristina Nemerovschi în Club Control

Jovi Ene

Premiul Nobel pentru literatura 2010: Mario Vargas Llosa

Jovi Ene

Copiii cinefili din judeţul Cluj umplu sălile la EducaTIFF

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult