Stiri

Noutate editorială: Scene din inimă, Editura Seneca

Publicată în Suedia în 2018 și de curând apărută în românește la Editura Seneca (traducere din suedeză de Ariadna Ponta), Scene din inimă este cartea semnată de Malena Ernman împreună cu soțul ei, Svante Thunberg, și fetele sale – cunoscuta activistă în domeniul climatic Greta Thunberg, respectiv Beata, sora ei mai mică. Malena Ernman (n. 1970) este o cunoscută cântăreață de operă suedeză, iar soțul ei, Svante Thunberg, este actor și producător – iar volumul semnat de cei doi este o poveste de familie care surprinde perioada de dinaintea grevei climatice inițiate de Greta Thunberg (august 2018) în fața Parlamentului suedez.

Cartea debutează cu câteva repere biografice: timp de doisprezece ani – până să apară problemele Gretei (simptomatologia clinică), și ulterior ale Beatei – Malena Ernman a locuit, împreună cu familia, în diverse orașe ale Europei (Berlin, Paris, Viena, Amsterdam, Barcelona) din motive profesionale (pentru a interpreta diverse roluri de operă). Bogata carieră personală se complică în momentul în care Greta refuză să mai meargă la școală și să mai mănânce, fiind diagnosticată cu sindromul Asperger, autism funcțional și OCD – tulburare obsesiv-compulsivă. Ulterior, și sora ei va avea un diagnostic ADHD, ba chiar și Malena Ernman va fi diagnosticată, la 45 de ani, cu ADHD, dar cântăreața de operă mărturisește că a avut parte de anturajul și „contextul adecvat” pentru a-și dezvolta talentul muzical ieșit din comun. Fiindcă pentru ea, în mediul socio-familial potrivit, un diagnostic de autism devine, de fapt, o „superputere”.

Experiența școlară a Gretei, în schimb, nu e una fericită, ocazie pentru Malena Ernman de a face o critică a sistemului de învățământ actual, care nu poate integra diferența și nu poate oferi înțelegere și condiții adecvate de dezvoltare copiilor cu autism și ADHD: „Cineva trebuie să povestească despre sistemul școlar în care unul din cinci elevi rămâne pe dinafară. (…) Copii cu autism, obligați să meargă la școli unde 82% dintre ei sunt supuși la bullying. Toate ședințele de criză de la școală și toți părinții și profesorii care suferă de epuizare. Toți cei care o duc mai rău decât noi. Relația dintre autism și depresie și copiii care ajung să-și ia viața. Cea mai neagră statistică. Fetele care suferă de anorexie”. Mai mult decât atât, cartea surprinde o realitate incomodă – cu mărturii de specialitate –, și anume „deficiențele structurale legate de egalitatea de gen în interiorul domeniului psihiatriei pentru copii și tineri”, în sensul discriminării fetelor în raport cu băieții: „Căci cum ar putea o fată să se plieze pe șabloane și criterii care au fost gândite pentru băieți? Cu câțiva ani în urmă, fetele nici măcar nu puteau suferi de Asperger sau de ADHD. Așa cum toate aspectele care influențează diagnosticul se bazează în continuare pe băieți”.

Scene din inimă nu este numai un manifest climatic (vorbește despre criza resurselor și a sustenabilității), ci și un manifest feminist, fiindcă mișcarea ecologistă – în care s-a angajat Greta Thunberg și care a făcut-o celebră în întreaga lume – pune în chestiune fundamentele societății occidentale actuale care au generat criza, și care sunt un construct în esență masculin.

Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman, Scene din inimă, traducere din suedeză de Ariadna Ponta, Editura Seneca, București, 2020

Articole similare

2.000 de copii au urmărit filmele din programul KINOdiseea online. Selecția mai este disponibilă până pe 31 octombrie

Jovi Ene

Filmul #SELFIE va avea premiera în cinematografe pe 9 mai

Jovi Ene

Topul vânzărilor GRUPULUI EDITORIAL CORINT la Bookfest 2016

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult