Stiri

Noua aparitie: Compania Poetilor Tineri în 100 de titluri

Editura Compania anunta aparitia unei noi antologii de poezie:

„Compania Poetilor Tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman si Petru Romosan”

Ciudat, exista reportaje mult mai tari decât cele de la TV ! Exista poemele unor tineri – toate sunt « ultime » ca filosofia si « prime » ca fotografia. Adevarate ca ezitarile omului etern, crunte ca zvârcolirile timpului nostru,  memorabile ca strigatul oricarui poet nascut, iar nu facut.

Cititi-i pe cei mai buni 15 dintre ei ! Veti descoperi în volumul lor peisajul de suflet al României de azi asa cum nu vrem sa-l vedem, lumea noastra asa cum ne îngrozim sa le-o lasam, energia si speranta pe care ei le-au depozitat în verb.

Faceti cunostinta cu cei care par învinsii de azi, fiind, de fapt, singurii învingatori :

CONSTANTIN ACOSMEI / GABI EFTIMIE / TEODOR DUNA / Ruxandra Novac / Stefan Manasia / Marin Malaicu-Hondrari / CLAUDIU KOMARTIN / RADU VANCU / Dan Sociu / a. urmanov / V. LEAC / Florin Partene / ELENA VLADAREANU / val chimic / DAN COMAN

« În primul rînd, n-am putut sa-mi refuz înca o ocazie de a-i re­citi pe poetii din generatia mea. Mai toata lumea (de la cri­ticii titulari de rubrici în reviste serioase pîna la nenumaratii comentatori de pe blogurile literare) vorbeste despre ei ; des­tul de multi, din  nefericire, o fac în lipsa textelor, astfel ca, de cele mai multe ori, impresia e ca mai mult se vorbeste de noua generatie de poeti decît se citeste din cartile lor. »

                                                                                                                       Dan Coman

« Ce aduc nou noii poeti ? Lipsa lor de livresc este bine compensata de un cosmopolitism trait. Sunt curajosi si cu ver­bul, si cu virgula. Sfideaza, provoaca, detesta apasat, tra­iesc pentru sentiment, desi antisentimental. Consuma muzici, alcool si o  tehnologie pe care o si abhora. Ei chiar sunt ai secolului XXI, din codrii Traciei, dar si pretutindenari. Dis­pre­tuiesc diplomele si onorurile, altele decât cele care privesc poezia lor. Se închid în casa, se ascund (o „jderita“ ne spune pe sleau : „prietenii mei sînt ascunsi în scorburi / în locuri în­tunecate“ !), refuza lumea care li s-a pastrat. Se dezinteresea­za de ecoul critic, iar mass-media,  sinistru politizata, le apare, bineînteles, vulgara, dezgustatoare. Sunt mândri de vul­nera­bilitatile lor si le poarta ca pe niste medalii. În compa­ratie cu ei, optzecistii sunt, într-adevar, învechiti. Doua­mi­istii stiu ca sunt înselati, înteleg cine îi însala si nu mai dau doi bani pe smecherii estetizante sau esopice. Nu mai sunt „bogo­milici“. Dimensiunea etica, interesul pentru social si po­litic nu sunt deloc neglijate. Sunteti preveniti : tinerii poeti români îsi vor tara înapoi. »

                                                                                                                   Petru Romosan

Articole similare

Câinele japonez, pe Cinepub.ro

Jovi Ene

Lansare de carte: ”Epistolar genevez. Student în Occident”, de Codruț Constantinescu

Jovi Ene

Concurs: Câştigă 3 carti „Hotel Universal”, de Simona Sora, oferite de Editura Polirom

Jovi Ene

1 comment

Desene animate online 12 septembrie 2011 at 05:13

Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult